Wednesday, March 13, 2013

Καμπανάκι Moody’s για ρωσικές τράπεζες στην Κύπρο

Καμπανάκι κινδύνου για τις ρωσικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, χτυπούν οι Moody’s.
Σε έκθεσή του, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης  αναφέρει ότι οι εργασίες των ρωσικών τραπεζών στην Κύπρο  ενδέχεται μα παρουσιάσουν μέτριες πιστωτικές ζημιές, στην περίπτωση που έχουν σημαντικά ανοίγματα προς κυπριακές εταιρείες ρωσικής καταγωγής ή κυπριακές τράπεζες.

Στην ανάλυση του ο οίκος εντοπίζει τρία κανάλια μέσω των οποίων οι ρωσικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε κινδύνους από την Κύπρο:
-δάνεια σε εταιρείες ρωσικής καταγωγής με έδρα την Κύπρο
-τραπεζικές και εταιρικές καταθέσεις και επενδύσεις σε κυπριακές τράπεζες
-ρωσικές θυγατρικές κυπριακών τραπεζών.



Πιο αναλυτικά, ο οίκος αναφέρει ότι μια δίοδος μετάδοσης για τις ρωσικές τράπεζες είναι τα δάνειά τους στις εταιρείες με έδρα την Κύπρο και ρωσική καταγωγή.

"Εκτιμούμε ότι αυτά τα δάνεια διαμορφώνονται στα 30-40 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012 ή στο 15%-20% της κεφαλαιακής βάσης των ρωσικών τραπεζών. Ενδεχόμενο κυπριακό μορατόριουμ στις εξωτερικές πληρωμές θα μπορούσε να εμποδίσει την αποπληρωμή των δανείων στη Ρωσία, οδηγώντας σε πιέσεις την ποιότητα των asset", εξηγεί η αντιπρόεδρος της Moody's, Eugene Tarzimanov.

Η δεύτερη δίοδος μέσω της οποίας οι ρωσικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στους κινδύνους που συνδέονται με την Κύπρο, είναι οι τραπεζικές και εταιρικές καταθέσεις, καθώς και οι επενδύσεις στις κυπριακές τράπεζες.

Η Moody's εκτιμά ότι οι ρωσικές τράπεζες είχαν καταθέσει περί τα 12 δισ. ευρώ σε κυπριακές τράπεζες (κατά κύριο λόγο θυγατρικές ρωσικών τραπεζών στην Κύπρο), στο τέλος του 2012, συν 1 δισ. ευρώ επενδεδυμένο κεφάλαιο στις τραπεζικές και μη θυγατρικές στην Κύπρο.

Ενώ αυτές οι επενδύσεις βασίζονται κυρίως στις σχέσεις μητρικής-θυγατρικής, χρεοκοπίες από ενδογενείς κυπριακές τράπεζες, ένα πάγωμα καταθέσεων και/ή ένα μορατόριουμ στις εξωτερικές πληρωμές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποιες απώλειες για τις ρωσικές τράπεζες.

Υπάρχουν επίσης έμμεσα ρίσκα για τις ρωσικές τράπεζες που σχετίζονται με τις ρωσικές εταιρικές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες. "Εκτιμούμε ότι οι μη ρωσικής καταγωγής εταιρικές καταθέσεις στην Κύπρο, αγγίζουν τα 19 δισ. ευρώ, την 1η Σεπτεμβρίου 2012. Στην περίπτωση τραπεζών χρεοκοπιών, παγώματος καταθέσεων ή καταμερισμού του φορτίου με τους καταθέτες χονδρικής, αυτές οι εταιρείες θα μπορούσαν να εγγράψουν ζημιές στις καταθέσεις τους ή να χάσουν την ευκαιρία επαναπατρισμού των χρημάτων τους. Ως αντάλλαγμα, αυτό θα μείωνε την ικανότητά τους να εξυπηρετήσουν το τραπεζικό χρέος στη Ρωσία".

Το τρίτο κανάλι μετάδοσης είναι οι ρωσικές θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών. Αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό όσο τα δύο προηγούμενα καθώς το ρίσκο μετάδοσης επηρεάζει λίγες μόνο ρωσικές θυγατρικές κυπριακών τραπεζών. Αυτές οι θυγατρικές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν υψηλά πιστωτικά ρίσκα, καταστροφή της φήμης τους και εκροές κεφαλαίων εξαιτίας των ανησυχιών που συνδέονται με τα προβλήματα ανάπτυξης των μητρικών τους ".

.sigmalive.com
13/3/13
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin