Wednesday, March 13, 2013

Έκτακτο Eurogroup για την Κύπρο την Παρασκευή

Η Λευκωσία απορρίπτει κατηγορηματικά «κούρεμα» των καταθέσεων.....
Έκτακτο Eurogroup πραγματοποιείται την Παρασκευή το απόγευμα, ειδικά για να εξεταστεί η διάσωση της Κύπρου, όπως ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλες.

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δηλώνουν ότι η Κύπρος μπορεί να χρειαστεί μικρότερο πακέτο βοήθειας, ύψους 10 -13 δισ. ευρώ αντί 15 -17 δισ. ευρώ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο το οποίο επικαλείται την Κομισιόν, η Κύπρος θα μπορούσε να εξεύρει χρήματα επιβάλλοντας μια εισφορά στις καταθέσεις και από άλλους φόρους. Πάντως για άλλη μία φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία κ. Χρίστος Στυλιανίδης απέρριψε κατηγορηματικά κούρεμα των καταθέσεων.

 Η τρόικα συζητεί ήδη στην Κύπρο το ενδεχόμενο αύξησης του εταιρικού φόρου στο 12,5%, από το 10% που βρίσκεται σήμερα και πληροφορίες από τις Βρυξέλες αναφέρουν ότι οι διεθνείς δανειστές είναι υπέρ της επιβολής φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, στον οποίο αντιτίθεται η Κύπρος.

Την Κυριακή μεταβαίνει στη Μόσχα, σε μία ύστατη προσπάθεια για ρωσική βοήθεια προς την Κύπρο ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Μιχ. Σαρρής, ο οποίος ήδη έκλεισε ραντεβού με τον Ρώσο ομόλογο του κ. Αντόν Σιλουάνοφ.
Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρίσκεται το αίτημα της Κύπρου για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ, ευρώ (που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση Χριστόφια) και οι τρόποι συμμετοχής της Μόσχας, η οποία, να σημειωθεί εμφανίζεται πρόθυμη να παράσχει βοήθεια. Εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία της επίσκεψης του Προέδρου της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδη στη Μόσχα για συνάντηση του με τον Πρόεδρο Βλ. Πούτιν.
13/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin