Monday, March 25, 2013

Dijsselbloem: Η συμφωνία της Κύπρου είναι πρότυπο για την ευρωζώνη (......it's a real feat to give an interview causing this amount of needless panic)

Το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε τη Δευτέρα για την Κύπρο, αντιπροσωπεύει ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη, και άλλες χώρες ίσως χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τους τραπεζικούς τους τομείς, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.
«Αυτό που κάναμε χθες το βράδυ εγώ το κρίνω ως ότι σπρώξαμε πίσω τους κινδύνους», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Jeroen Dijsselbloem, σε συνέντευξή του στο Reuters και στους Financial Times, λίγες ώρες μετά από τη συμφωνία για την Κύπρο.



«Αν υπάρχει κίνδυνος σε μια τράπεζα, το πρώτο μας ερώτημα θα είναι: οκ, εσείς στην τράπεζα, τι σκέφτεστε να κάνετε για αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακεφαλοποιηθείτε μόνοι σας;». Και συνέχισε λέγοντας «εάν η τράπεζα δεν μπορεί να το κάνει, τότε θα μιλήσουμε στους μετόχους και στους κατόχους ομολόγων, θα τους ζητήσουμε να συνεισφέρουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, και εάν είναι απαραίτητο, και από τους ανασφάλιστους καταθέτες», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Μετά από 12 ώρες συνομιλιών με την ΕΕ και το ΔΝΤ, η Κύπρος συμφώνησε στη διάσπαση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας του νησιού, με τις ασφαλισμένες καταθέσεις κάτω των 100.000 να πηγαίνουν στην Τράπεζα Κύπρου. Οι ανασφάλιστες καταθέσεις, άνω των 100.000 ευρώ, αντιμετωπίζουν ζημιές 4,2 δις. ευρώ.

Οι ανασφάλιστοι καταθέτες  στην Τράπεζα Κύπρου θα έχουν τους λογαριασμούς τους «παγωμένους» όσο η τράπεζα αναδιαρθρώνεται και ανακεφαλαιοποιείται. Ό,τι κεφάλαιο χρειαστεί για την ενίσχυση της τράπεζας, θα «τραβηχθεί» από τους λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ.

Η συμφωνία, είναι γνωστή ως «bail-in», με τους μετόχους και ομολογιούχους στις τράπεζες να υποχρεώνονται να επωμιστούν το κόστος της αναδιάρθρωσης πρώτοι, και ακολουθούν οι ανασφάλιστοι καταθέτες. Με βάση τους κανόνες της ΕΕ, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες.

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί μια ριζική υποχώρηση στην πολιτική της ευρωζώνης μετά από τρία χρόνια κρίσης, στη διάρκεια της οποίας οι φορολογούμενοι στην περιοχή αναλάμβαναν το κόστος για την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών και των χρεωμένων κυβερνήσεων, μέσω πολλαπλών προγραμμάτων διάσωσης.

Αυτή η διαδικασία, με τις κυβερνήσεις και τους φορολογούμενους να επωμίζονται το κόστος και να παράσχουν στήριξη, έπρεπε να σταματήσει, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, πρόεδρος του Eurogroup.

Η πρόσφατη ηρεμία στην αγορά σήμαινε πως τώρα ήταν η ώρα να γίνει η αλλαγή, αν και παραδέχθηκε ότι υπήρξε κάποια ανησυχία ότι θα μπορούσε να διαταράξει ξανά τις αγορές.

«Εάν θέλουμε να έχουμε έναν υγιή, ηχηρό χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο μόνος τρόπος είναι να πούμε «κοίτα, όταν αναλαμβάνεις τα ρίσκα, θα πρέπει να τα αντιμετωπίζεις, και εάν δεν μπορείς να τα αντιμετωπίζεις, τότε δεν θα έπρεπε να τα είχες λάβει», δήλωσε ο Jeroen Dijsselbloem.

Εάν εγκριθεί από την ευρωζώνη, το πρότυπο του Dijsselbloem θα μπορούσε επίσης να ακουστεί ως κωδωνοκρουσία θανάτου για ένα σχέδιο που εκκολάφθηκε πριν από εννέα μήνες, όταν η κρίση χρέους της ευρωζώνης απειλούσε να ανατινάξει τη νομισματική περιοχή.

Τότε, οι ηγέτες της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει ότι το μελλοντικό ταμείο διάσωσης της ένωσης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τις τράπεζες, σπάζοντας έτσι την εξουθενωτική σύνδεση μεταξύ των τραπεζών και των αδύναμων κυβερνήσεων, που οδηγούνται στη διάσωσή των πρώτων. Αυτό ίσως να μην συμβεί ποτέ τώρα.

Ερωτηθείς τι σημαίνει η νέα προσέγγιση τις χώρες της ευρωζώνης με τραπεζικούς κλάδους που έχουν υψηλή μόχλευση, όπως το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, και για άλλες χώρες με τραπεζικά προβλήματα όπως η Σλοβενία, ο Dijsselbloem δήλωσε ότι θα πρέπει να συρρικνώσουν τις τράπεζές τους.

«Αυτό σημαίνει: ασχοληθείτε με αυτό προτού να έχετε προβλήματα. Ενισχύστε τις τράπεζές σας, φτιάξτε τους ισολογισμούς σας και αντιληφθείτε ότι εάν μια τράπεζα έχει πρόβλημα, η απάντηση δεν θα είναι πλέον αυτομάτως ότι θα έρθουμε και θα πάρουμε το πρόβλημά σας. Θα το απωθήσομε. Αυτή είναι η πρώτη απάντηση που χρειαζόμαστε. Να τα σπρώξουμε πίσω. Ασχοληθείτε εσείς μαζί τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η αξιοσημείωτη αλλαγή στην στάση, για την οποία ο Dijsselbloem συμφώνησε ότι ήταν μια αλλαγή στη στρατηγική για τους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ, έχει συνέπειες σχετικά με το πώς ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες και πώς θα αντιδράσουν οι αγορές.

Ένα από τα μεγάλα βήματα που έλαβε η ευρωζώνη τα τελευταία τρία χρόνια, ήταν να καθιερώσει  ένα μηχανισμό διάσωσης με εγγυήσεις και καταβεβλημένο κεφάλαιο ύψους 700 δις. ευρώ, τον ESM.

Οι προσδοκίες ήταν ότι ο ESM θα ήταν σε θέση να ανακεφαλαιοποιήσει άμεσα τις τράπεζες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, από το μέσον του 2014, μόλις η ΕΚΤ έχει την πλήρη εποπτεία όλων των τραπεζών της περιοχής. Ο στόχος του ESM και της άμεσης κεφαλαιοποίησης ήταν να σπάσει το λεγόμενο «βρόχο» μεταξύ των χρεωμένων κυβερνήσεων και των τραπεζικών τους κλάδους. Τώρα, ο Dijsselbloem λέει ότι ο στόχος είναι ο ESM να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ. 

«Θα πρέπει να στοχεύουμε σε μια κατάσταση όπου δεν θα χρειαστεί ποτέ ούτε καν να εξετάσουμε την άμεση ανακεφαλαιοποίηση. Εάν έχουμε  ακόμη περισσότερα εργαλεία αναφορικά με το bail-in και το πόσο μακριά μπορούμε να προχωρήσουμε με το bail-in, η ανάγκη για άμεση ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει όλο και μικρή».


.capital.gr
25/3/13

6 comments :

  1. Αυστρία: Σταθεροποίηση στην Ελλάδα, επώδυνη αλλά εφικτή η λύση για τη Κύπρο....

    «Η Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί» εκτιμά η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, ενώ για τη νέα απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, χαρακτηρίζει τη λύση «επώδυνη αλλά εφικτή».

    Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, σε συνέντευξή της το μεσημέρι στη δημόσια αυστριακή Ραδιοφωνία, εξέφρασε την άποψη πως η λειτουργία της λύσης αυτής, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, ενώ η εφαρμογή της θα είναι επώδυνη για τον κυπριακό πληθυσμό, ο οποίος έχει να διανύσει έναν πολύ μακρύ δρόμο, με τα μέτρα που αποφασίστηκαν να αφορούν κυρίως τη σταθεροποίηση του υπό κατάρρευση κυπριακού τραπεζικού τομέα και να αποτελούν προϋπόθεση για την αποτροπή της κρατικής χρεοκοπίας.
    Με τη νέα λύση προβλέπεται η διάσπαση της μιας από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, σε «καλή και κακή τράπεζα», με τα υγιή στοιχεία της να μεταφέρονται στην άλλη, που θα πρέπει αναδιαρθρωθεί και θα συρρικνωθεί δραματικά, αλλά αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος, σημείωσε.

    Με το ποσό των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτηθεί, όπως είπε, το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Κύπρο, και στο οποίο προβλέπονται διάφοροι όροι, μέχρι ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση της φορολογίας, μείωση της δημόσιας διοίκησης, απομείωση του χρέους, ούτως ώστε η Κύπρος να μπορεί έως το 2020 να σταθεί και πάλι στα πόδια της, ενώ οι επιδοτήσεις της πραγματικής οικονομίας θα διεκπεραιωθούν μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

    Σύμφωνα με την ίδια, η βοήθεια προέρχεται από τον Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας και αυτή η βοήθεια πρέπει να εγκριθεί με σχετική απόφαση της αυστριακής Βουλής, ενώ σε ότι αφορά τους Αυστριακούς φορολογούμενους, δεν θα υπάρξει νέα επιβάρυνσή τους, διότι τα ποσά θα πληρωθούν από τον ΕΜΣ, ο οποίος ήδη υπάρχει.

    Όπως παρατήρησε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, παρακολουθούνται τα προγράμματα που υπάρχουν για διάφορες χώρες και φαίνεται ότι τα μέτρα έχουν αποτελέσματα. Ειδικότερα δε, όπως επισήμανε, η Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί, η Ιρλανδία επιστρέφει πάλι στις αγορές και η Πορτογαλία βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία.

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=352680
    25/3/13

    ReplyDelete
  2. Βόμβα του Eurogroup τρομάζει την Ευρώπη.....Μερικές μόνο ώρες κράτησε η «ευφορία» στις αγορές.....

    Μόνο μερικές ώρες χρειάστηκαν μετά την συμφωνία για την Κύπρο για αν αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις των επικεφαλής της Ευρωζώνης όσον αφορά τον τρόπο που θα λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα στην Γηραιά Ήπειρο.

    Ειδικότερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο με το κούρεμα των καταθέσεων δεν θα είναι το τελευταίο, προαναγγέλλοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες που θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τον τραπεζικό τους τομέα.

    Αποτέλεσμα αυτής της -κατά πολλούς- απειλής του στελέχους της ΕΕ ήταν να γκρεμιστούν οι δείκτες των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων καθώς και η ισοτιμία του Ευρώ, καθώς πλέον οι επενδυτές δεν αισθάνονται ασφαλείς με τις επενδύσεις και τις καταθέσεις τους στην Ευρωζώνη.

    Έτσι επιβεβαιώνει πολλούς ευρωσκεπτικιστές οι οποίοι αναφέρουν ότι το δόγμα Μέρκελ και η γερμανική άποψη για το πως πρέπει να λειτουργεί ο τραπεζικός τομέας είναι πλέον κυρίαρχη ιδεολογία σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Με λίγα λόγια ο επικεφαλής της Ευρωζώνης προανήγγειλε ότι οι καταθέσεις των Ευρωαπίων αλλά και των υπολοίπων πολιτών σε τραπεζικά ιδρύματα της Ευρωζώνης θα ελέγχονται και θα κουρεύονται κατά το δοκούν ανάλογα με τις ανάγκες των γερμανικών συμφερόντων.

    Ειδικότερα ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε σε συνέντευξή του στο Reuters και στους Financial Times, λίγες ώρες μετά από τη συμφωνία για την Κύπρο.

    «Αυτό που κάναμε χθες το βράδυ εγώ το κρίνω ως ότι σπρώξαμε πίσω τους κινδύνους. Αν υπάρχει κίνδυνος σε μια τράπεζα, το πρώτο μας ερώτημα θα είναι: οκ, εσείς στην τράπεζα, τι σκέφτεστε να κάνετε για αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακεφαλοποιηθείτε μόνοι σας;». Και συνέχισε λέγοντας «εάν η τράπεζα δεν μπορεί να το κάνει, τότε θα μιλήσουμε στους μετόχους και στους κατόχους ομολόγων, θα τους ζητήσουμε να συνεισφέρουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, και εάν είναι απαραίτητο, και από τους ανασφάλιστους καταθέτες», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

    Μετά από 12 ώρες συνομιλιών με την ΕΕ και το ΔΝΤ, η Κύπρος συμφώνησε στη διάσπαση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας του νησιού, με τις ασφαλισμένες καταθέσεις κάτω των 100.000 να πηγαίνουν στην Τράπεζα Κύπρου. Οι ανασφάλιστες καταθέσεις, άνω των 100.000 ευρώ, αντιμετωπίζουν ζημιές 4,2 δις. ευρώ.

    Οι ανασφάλιστοι καταθέτες στην Τράπεζα Κύπρου θα έχουν τους λογαριασμούς τους «παγωμένους» όσο η τράπεζα αναδιαρθρώνεται και ανακεφαλαιοποιείται. Ό,τι κεφάλαιο χρειαστεί για την ενίσχυση της τράπεζας, θα «τραβηχθεί» από τους λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ.

    Η συμφωνία, είναι γνωστή ως «bail-in», με τους μετόχους και ομολογιούχους στις τράπεζες να υποχρεώνονται να επωμιστούν το κόστος της αναδιάρθρωσης πρώτοι, και ακολουθούν οι ανασφάλιστοι καταθέτες. Με βάση τους κανόνες της ΕΕ, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες.

    Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί μια ριζική υποχώρηση στην πολιτική της ευρωζώνης μετά από τρία χρόνια κρίσης, στη διάρκεια της οποίας οι φορολογούμενοι στην περιοχή αναλάμβαναν το κόστος για την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών και των χρεωμένων κυβερνήσεων, μέσω πολλαπλών προγραμμάτων διάσωσης.
    Αυτή η διαδικασία, με τις κυβερνήσεις και τους φορολογούμενους να επωμίζονται το κόστος και να παράσχουν στήριξη, έπρεπε να σταματήσει, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

    Γκρεμίζονται ευρώ και Χρηματιστήρια

    Στο κόκκινο γύρισαν οι ευρωαγορές με τα χρηματιστήρια τόσο του Μιλάνου όσο και της Ισπανίας να καταγράφουν βουτιά που ξεπερνά το 2%

    Αντίστοιχες απώλειες και για τον ισπανικό IBEX 35 που υποχωρεί 2,59% στις 8.114 μονάδες.

    Στο Παρίσι ο CAC υποχωρεί 1,23% στις 3.724 μονάδες. Ο γερμανικός DAX χάνει 0,6% στις 7.859 μονάδες. Πτώση 0,39% για τον FTSE 100 ενώ και ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί στις 293 μονάδες.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=266544
    25/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chypre sauvée, la fin de la crise en zone euro?.....

      Ce matin, les marchés ont accueilli avec un « ouf » de soulagement l’accord sauvant Chypre de la faillite. Malgré un essoufflement des Bourses dans l’après-midi, certains experts parient sur une accalmie dans la zone euro.

      C’est avec un « ouf » de soulagement que les experts ont accueilli l’accord sauvant Chypre de la faillite, trouvé in extremis dans la nuit de dimanche à lundi.

      Pour rappel : les créanciers de la première banque de Chypre subiront de lourdes pertes et la deuxième banque du pays sera fermée. Par contre, les dépôts de moins de 100.000 euros ne sont pas touchés.

      Chypre, cinquième pays de la zone euro à bénéficier d’un plan d’aide international – après la Grèce, l’Espagne, l’Irlande et le Portugal –, sera-t-il aussi le dernier ? Certains, dont l’économiste Bruno Wattenbergh, parient sur une accalmie. « Les plans internationaux fonctionnent relativement bien (comme en Irlande, ou en Espagne dans une moindre mesure). Ces pays-là ne seront pas victimes de « contagion » par la situation à Chypre ». Interrogé par RTL, l’économiste pointe malgré tout la situation de l’Italie « où certaines banques sont fragiles et pourraient avoir peur du scénario chypriote dans lequel on a voulu ponctionner les comptes épargne ».
      Les Bourses passent dans le rouge

      Pourtant, après une ouverture en hausse, les principales Bourses d’Europe, ainsi que Wall Street, peinaient à se maintenir dans le vert lundi à la mi-journée, malgré un certain soulagement des investisseurs. « Dans l’ensemble, cet accord de dernière minute conclu lundi permet d’éviter le pire des scénarios, un défaut de paiement des banques du pays et la sortie de Chypre de la zone euro », observaient, par exemple, les analystes de Barclays. Peu avant 17h, Paris, Francfort, Londres et Bruxelles naviguaient entre -0,5 et -1 %, tandis que Wall Street hésitait entre le rouge et le vert. Les pertes étaient par contre plus sévères à Lisbonne, Milan et Madrid.

      http://www.lesoir.be/214220/article/economie/2013-03-25/chypre-sauvee-fin-crise-en-zone-euro
      25/3/13

      Delete
  3. La posibilidad de que el Eurogrupo repita la vía chipriota asusta a los mercados......

    1. Dijsselbloem deja abierta la opción de dejar caer a la banca en futuros rescates
    2. El Ibex 35 se desploma un 2,27% arrastrado por la banca tras abrir la jornada en verde
    3. La prima de riesgo española sube hasta superar los 360 puntos básicos y el euro cae



    Los mercados han recibido el acuerdo entre Chipre y el Eurogrupo con una fugaz bienvenida y han llegado a cotizar en verde durante buena parte de la mañana pero han acabado el día con importantes caídas. La jornada empezó con cierto optimismo, pero las ganancias duraron poco y las primeras dudas aparecieron antes incluso de la pausa para comer. Sobre este terreno resbaladizo, el detonante de las ventas fueron las declaraciones del presidente del Eurogrupo, Jeroen Dijsselbloem, que se ha atrevido a apuntar que la opción elegida para Chipre, donde se ha dejado caer al segundo banco del país, podría extenderse a otros socios con problemas en su sector financiero.

    Así, poco antes de las 17.00 (hora peninsular española), el Ibex ha llegado a ceder un 2,6%, aunque tras este momento de alarma ha moderado el batacazo y ha acabado cerrando con un recorte del 2,20%, con lo que mañana abrirá en 8.140 puntos. Madrid ha sido junto a Milán, que ha bajado un 2,5%, la plaza que más ha sufrido tras las palabras de Dijsselbloem por el peso que tiene en ellos la banca.

    En la deuda, el quinto rescate que sufre la Eurozona tampoco ha servido de análgesico. Por la tarde, la prima de riesgo española, que es el sobreprecio exigido a sus bonos a 10 años frente a los alemanes, ha subido hasta superar los 360 (3,60 puntos porcentuales).

    "Lo mejor que se puede decir del acuerdo es que al final han logrado llegar a un acuerdo", pero poco más, ya que "es malo para Chipre y sus ciudadanos", ha resumido Raoul Ruparel, economista del centro de análisis Open Europe desde Londres. A cambio de mantener a este diminuto país en el euro, continúa, se le condena a renunciar al crecimiento y a automutilar su sistema financiera, lo que hasta ahora era su principal industrial. Asimismo, con la austeridad que tendrá que imponer para afrontar una deuda pública en niveles insostenibles, el futuro que le espera es de "un aumento del paro y la tensión social", opina.

    http://economia.elpais.com/economia/2013/03/25/actualidad/1364199932_869904.html
    25/3/13

    ReplyDelete
  4. Ν. Παπαδόπουλος: Τώρα πρέπει να εξετάσουμε ακόμη και την έξοδο από το ευρώ....Δηλώσεις στο Bloomberg.....

    Σε δηλώσεις που προκάλεσαν αίσθηση αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ζώνη του ευρώ προέβη τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και αντιπρόεδρου του ΔΗΚΟ, κ. Νίκου Παπαδόπουλου.

    «Θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη, αλλά η έξοδος από την Ευρωζώνη τώρα είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε, γιατί, θα εισέλθουμε σε πολύ βαθιά ύφεση με υψηλή ανεργία και χωρίς προοπτικές ανάπτυξης», είπε μιλώντας στο Bloomberg ο επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων.

    «Πρέπει να εξετάσουμε εάν υπάρχουν άλλοι τρόποι να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=266565
    25/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Las acciones de Bankia caen un 41% tras fijar el FROB su valor en un céntimo....Ha estado suspendida por avalancha de ventas....

      Los títulos de Bankia se han desplomado un 41% en Bolsa después de que el Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria (FROB) anunciara el viernes la reducción del valor nominal de la acción a un céntimo. Así, el valor de sus acciones ha pasado de 0,251 a 0,147 euros al cierre del mercado.

      Bankia comenzó a cotizar en el Mercado Continuo con una hora de retraso debido a que estaba inhibida, a la espera de que se casaran las órdenes de compra y venta de la acción.

      Según han explicado fuentes de Bolsas y mercados Españoles, se estaba recibiendo una afluencia masiva de órdenes de venta, por lo que no era posible cuadrarlas con las órdenes de compra de la acción.

      El FROB fijó el viernes en un céntimo por acción el valor nominal de las acciones de Bankia, que aplicará automáticamente un 'contrasplit' de 100 acciones por 1 para que los títulos tengan liquidez, informó el organismo y la entidad nacionalizada.
      S&P rebaja su nota

      La agencia de calificación de riesgo Standard & Poor's ha bajado la nota de Bankia y la de su matriz, BFA.

      En el caso de Bankia, la rebaja de la deuda a largo plazo ha sido de un escalón, hasta 'BB-', con perspectiva negativa, en tanto que la deuda a corto plazo permanece sin cambios, en 'B'.

      Asimismo, S&P rebaja a 'B-' la calificación crediticia a largo plazo de Banco Financiero y de Ahorros (BFA), también con perspectiva negativa, y sitúa en 'C' la deuda a corto plazo.

      "La rebaja del rating a largo plazo de Bankia refleja nuestra creencia de que el fortalecimiento de capital que apreciaremos cuando complete la conversión en acciones de 6.500 millones de euros en deuda híbrida no será tan grande como esperábamos anteriormente", apunta la agencia.

      Asimismo, S&P señala que la transferencia de activos problemáticos a la Sareb mejora la posición de liquidez de Bankia, "esto no afecta a los ratings, puesto que ya anticipaban la provisión de asistencia a corto plazo", explica la agencia, que continúa valorando la capacidad del banco de acceder a financiación como "inferior a la media".

      "Esperamos mantener a medio plazo este alza de un escalón como consecuencia del apoyo extraordinario una vez que se materialice el apoyo a corto plazo", señala la agencia. "Esto refleja nuestra opinión sobre la probabilidad de recibir nuevas ayudas públicas si fueran necesarias, dada su elevada importancia sistémica y nuestra visión respecto a la disposición del Gobierno para prestar auxilio al sistema bancario".

      Por otro lado, S&P apunta que la perspectiva negativa asignada refleja el riesgo de que el entorno financiero y operativo en España empeore más de lo esperado, así como la posibilidad de que el banco no tenga éxito en su reestructuración.

      http://www.elmundo.es/elmundo/2013/03/25/economia/1364200863.html
      25/3/13

      Delete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin