Thursday, March 21, 2013

Η πολιτική ηγεσία αποφασίζει το μέλλον της Κύπρου....

Λευκωσία: Αρχισε γύρω στις 9.30 στο Προεδρικό Μέγαρο η σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο Αναπληρωτής ΓΓ των Οικολόγων Αδωνης Γιάγκου.

Επίσης στο Προεδρικό προσήλθαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης.



Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να θέσει ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων πρόταση για τη διάσωση της Κύπρου. Η εναλλακτική λύση που θα τεθεί ενώπιον των αρχηγών είναι η σύσταση επενδυτικού ταμείου, στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι (Ταμεία Προνοίας, φυσικά πρόσωπα) σε εθελοντική βάση, με στόχο να μαζευτεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσό.

Ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τους αρχηγούς και θα ζητήσει τη βοήθειά τους για να μπορέσει να έχει τη μεγάλη αποδοχή η συγκεκριμένη πρόταση και θα αναμένεται να έχει συνεχείς επαφές με όλα τα οργανωμένα σύνολα του επιχειρηματικού και συνδικαλιστικού κόσμου.

Στόχος είναι να συγκληθεί έκτακτη ολομέλεια της Βουλής, ακόμη και την ίδια ημέρα, για να περάσει το νομοσχέδιο και να έχει άμεση εφαρμογή, καθώς δίνεται μάχη με τον χρόνο να εξασφαλιστούν τα χρήματα των €5,8 δισ. πριν ανοίξουν οι τράπεζες.

Σενάριο χωρίς κούρεμα και αναδιάρθρωση Λαϊκής

Δεδομένου ότι δεν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα οδυνηρό σενάριο, το οποίο όμως μας απαλλάσσει από την πρόταση για το «κούρεμα».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο προνοεί διαδικασία δημιουργίας νέας καλής τράπεζας για τη Λαϊκή, η οποία μάλλον οδηγείται σε αναδιάρθρωση. Με αυτό τον τρόπο απαλλασσόμαστε από 2 δις και παραμένουν υγιείς, η Ελληνική και η Τράπεζα Κύπρου, οι οποίες δεν θα συμπαρασυρθούν.

Δεσμεύονται επίσης 2,8 δις από ταμεία προνοίας ημικρατικών οργανισμών και τραπεζών.  Επιπλέον, διασφαλίζονται οι καταθέσεις μέχρι 100 000 ευρώ αλλά υπάρχει πληροφορία ότι μπορούν να διασφαλιστούν και οι καταθέσεις μέχρι 200,000, από τυχόν αναδιάρθρωση της Λαϊκής.

Η λύση για τη διάσωση της Κύπρου πρέπει να ληφθεί το αργότερο μέχρι αύριο (σήμερα Πέμπτη), δεν μας παίρνει άλλος χρόνος και όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, φέρεται να δήλωνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποχωρώντας στις 10 απόψε από το Προεδρικό Μέγαρο μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις πρώτα με το Υπουργικό του Συμβούλιο και αργότερα με τους στενούς του συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν.

Νωρίτερα, πέντε λεπτά προηγουμένως, αναχώρησαν από το Προεδρικό, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου. Στο Προεδρικό για διεκπεραίωση περαιτέρω εργασίας έμειναν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Παναγιώτης Αντωνίου.

Η σημερινή ημέρα προδιαγράφεται να είναι μακρά και γεμάτη από διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει ενώπιον των πολιτικών αρχηγών, που θα συνέλθουν στις 9.30 το πρωί στε προγραμματισμένη συνάντηση στο Προεδρικό, πρόταση η οποία αναμένεται ότι θα τεθεί αργότερα το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση.

Η πρόταση αυτή, σύμφωνα πάντα με Κυβερνητικές πηγές, αφορά τη δημιουργία ενός διαρθρωτικού επενδυτικού ταμείου με την ενίσχυση διαφόρων Ταμείων Προνοίας, ακινήτων, κ.λπ. με στόχο να εξασφαλιστεί ένα ψηλό επίπεδο ποσού, το οποίο να στηριχθεί με ένα επιπρόσθετο ποσό από τους Ευρωπαίους δανειστές. Το ταμείο αυτό, θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου.

Η πρόταση αυτή φαίνεται να έτυχε νομικής και τεχνοκρατικής μελέτης. Κύκλοι του Προεδρικού ανέφεραν ότι "το βασικό είναι αυτό το ταμείο να μην επιβαρύνει την Κυβέρνηση, κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα".

Η τρόικα φαίνεται να είναι ανένδοτη όσον αφορά το κούρεμα στο επίπεδο των 100 χιλ. ευρώ, ενώ οι Γερμανοί επιμένουν έστω και σε ένα "συμβολικό" κούρεμα στις καταθέσεις των Ρώσων καταθετών. Κρίσιμη είναι η κατάσταση με τη Λαϊκή Τράπεζα, στην οποία η κατάσταση πλέον δεν διασώζεται, ενώ αναπνοές ζωής προσπαθούν να δοθούν για να διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, φαίνεται αισιόδοξος ότι σήμερα "όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αφού όλοι μιλούν για πατριωτισμό και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του μπροστά στις κρίσιμες στιγμές που περνά η Κύπρος".

Οι ίδιες πηγές μας ανέφεραν ότι η Ρωσία πλέον ενδιαφέρεται για τις καλές της σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο η κρίση στην Κύπρο να τις επηρεάσει με καθοιονδήποτε τρόπο.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν απόψε ότι οι διαβουλεύσεις στη ρωσική πρωτεύουσα συνεχίζονται, με τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη να δίνουν τη δική τους μάχη.
Οι δύο Υπουργοί, όπως μας αναφέρθηκε, έχουν και επαφές με την Γκαζπρομ για την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών συνεργασίας.

Ωστόσο, τονίστηκε ότι δεν πρέπει να αποδίδονται μεγάλες προσδοκίες για βοήθεια από την Ρωσία, αν και τίποτα στο παρόν στάδιο δεν αποκλείεται και όλα είναι ρευστά.


- See more at: http://www.philenews.com 

21/3/13

2 comments :

  1. Η ΕΚΤ θα διασφαλίσει την παροχή ρευστότητας προς τις κυπριακές μέχρι τη Δευτέρα.....

    Το συμβούλιο των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνήλθε σήμερα και αποφάσισε τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε.

    Μετά τη Δευτέρα, η παροχή ρευστότητας μέσω ELA δεν μπορεί να διατηρηθεί, παρά μόνον εάν υπάρχει συμφωνία επί ενός προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εν λόγω τραπεζών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    http://www.onlycy.com/308087-
    21/3/13

    ReplyDelete
  2. Δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης.....

    Ομόφωνη απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης προς διάσωση της κυπριακής οικονομίας λήφθηκε σε σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Στόχος, τόνισε, είναι να σώσουμε την κυπριακή οικονομία. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα βρεθεί η λύση, αλλά επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και η ύφεση θα συνεχιστεί. Απέκλεισε το κλείσιμο τραπεζών, λέγοντας ότι προσπαθούμε να σώσουμε το τραπεζικό σύστημα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ρωσικής βοήθειας είπε ότι «οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη», συγχρόνως όμως τόνισε ότι «επιθυμία όλων είναι η Κύπρος να παραμείνει στο ευρώ, έστω κι αν υπάρχει βοήθεια».

    Ο κ. Αβέρωφ απέφυγε να σχολίασει δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ ότι δεν συζητήθηκε θέμα «κουρέματος» καταθέσεων.

    http://www.onlycy.com/308177-
    21/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin