Friday, March 8, 2013

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι αρμοδιότητα της Ελλάδας»

«Η Επιτροπή δεν είναι εξουσιοδοτημένη να καθορίζει τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου θέρμανσης, στα κράτη μέλη. Η αυτή αρμοδιότητα έχει σαφώς ανατεθεί στα κράτη μέλη» απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, σε γραπτή ερώτησή του ο Ν. Χουντής, αφού τόνιζε ότι λόγω και της τεράστιας μείωσης των εισοδημάτων των ελλήνων, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχει τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις ζητούσε να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης ή διαφορετικά να προτείνει η Κομισιόν «άλλα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών για θέρμανση του ελληνικού λαού».

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Potočnik τόνισε ότι «Η Επιτροπή δεν είναι εξουσιοδοτημένη να καθορίζει τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου θέρμανσης, στα κράτη μέλη. Δεν θα μπορούσε, επομένως, να έχει λάβει απόφαση για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα. Παρομοίως, η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να καλύπτει τις ανάγκες των ευρωπαίων πολιτών σε θέρμανση, ούτε η νομοθεσία της ΕΕ περιλαμβάνει διατάξεις για την κάλυψη των εν λόγω αναγκών. Η οδηγία 2009/72/ΕΚ καλύπτει πράγματι την πρόσβαση στην ενέργεια από ευρύτερη σκοπιά απαιτώντας την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται. Ωστόσο, με βάση την εν λόγω νομοθεσία (άρθρο 3 παράγραφος 8), η σχετική αρμοδιότητα έχει σαφώς ανατεθεί στα κράτη μέλη.»
 .agelioforos.gr
8/3/13

1 comment :

  1. ΥΠΟΙΚ: Πληρωμή επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης....

    Το ποσό των 37.677.997 ευρώ θα πιστωθεί την Παρασκευή 15/03/2013 στους λογαριασμούς των δικαιούχων που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Συγκεκριμένα, το ποσό αυτό αφορά σε 278.489 δικαιούχους σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι συγκριτικά με την τελευταία πληρωμή ο αριθμός των δικαιούχων αλλά και το ποσό πληρωμής έχει υπερδιπλασιαστεί.

    http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/2505b490-ee18-4f04-afce-84a2151d45de
    14/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin