Thursday, March 28, 2013

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ....Ανάγκη για ανασχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής

Το ζήτημα του ανασχεδιασμού της εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας πέρα από ψευδαισθήσεις - παγίδες μετά την τραγική περιπέτεια της Κύπρου, θέτει με επίκαιρη ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ανάπτυξης ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, «η τραγική “διάσωση” της Κύπρου με το απότομο σπάσιμο της χρηματοπιστωτικής φούσκας στη μεγαλόνησο συνοδεύεται από παράπλευρες απώλειες για τα ελληνικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου: Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ πατώντας στις ασυνάρτητες κινήσεις του Eurogroup και της Κυπριακής ηγεσίας διακομματικά υποτίμησε το Κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο 12 - “Αφροδίτη” και έβαλε τον παράγοντα Τουρκία στο παιχνίδι της εκμετάλλευσης και ενδεχόμενης τιτλοποίησης των αποθεμάτων του φυσικού αερίου της Κύπρου. Ενώ με αμερικανική μεσολάβηση επιτεύχθηκε σε χρόνο μηδέν η τουρκο-ισραηλινή επαναπροσέγγιση και η τουρκο-κουρδική συμφιλίωση που ενισχύει την Τουρκία στον ενεργειακό χάρτη και στις νέες διευθετήσεις της περιοχής.



Το εύκολο χρήμα της προηγούμενης περιόδου και οι ψευδαισθήσεις για πάγιες φιλίες αποκοίμισαν, περιόρισαν το ζήλο για επανένωση του νησιού με αποτέλεσμα τη συνεχή παγίωση των τετελεσμένων της κατοχής υπέρ της τουρκικής πλευράς και δημιούργησαν την παράλογη εντύπωση ότι τα συμφέροντα των μελλοντικών παραγωγών φυσικού αερίου ταυτίζονται αυτόματα με εκείνα των παλαιών παραγωγών οι οποίοι θέλουν να ρυθμίζουν τις τιμές, τους χρόνους και τους όγκους παραγωγής σύμφωνα με τους δικούς τους σχεδιασμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα η Gazprom της Ρωσίας, η Total της Γαλλίας και η Statoil της Νορβηγίας πάγωσαν το κολοσσιαίο έργο εξόρυξης στη Θάλασσα Μπάρεντς (Barents Sea) για να κρατήσουν ψηλά τις τιμές του φυσικού αερίου καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκτούν σχετική αυτάρκεια με το σχιστολιθικό αέριο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει τη ρωσική πλευρά για μείωση των τιμών.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το ακόλουθο:

-Προτίθεται άμεσα η Κυβέρνηση να ανασχεδιάσει την εξωτερική και ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή με ρεαλιστική ανάγνωση των νέων δεδομένων και της γεωμετρίας των συγκλίσεων-αποκλίσεων των συμφερόντων αντί να εγκλωβίζεται μαζί με την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ψευδαισθησιακά σχήματα-παγίδες;

.elzoni.gr
28/3/13

4 comments :

  1. NYT: Η Κύπρος θα υποχρεωθεί να συνεργαστεί με την Τουρκία....

    Την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η Κύπρος στην εξόρυξη φυσικού αερίου και να συνεργαστεί με την Τουρκία, υποστηρίζουν σε άρθρο τους οι New York Times.

    Με την οικονομία της διαλυμένη, αναφέρει το άρθρο των New York Times, το ανατολικότερο άκρο της ΕΕ θα υποχρεωθεί «να φρεσκάρει τις σχέσεις της με την Τουρκία ώστε να γίνουν πραγματικότητα οι δυνατότητες με το αέριο».

    Η εφημερίδα κάνει λόγο για μια «ξαφνική ανατροπή της τύχης» και αναφέρει πως οι δυο παράγοντες που θα εξωθήσουν την Κύπρο σε μια αλλαγή της εξωτερικής της πολιτικής είναι τόσο η κρίση που έχει ξεσπάσει στο νησί, όσο και η πρόσφατη προσέγγιση Τουρκίας και Ισραήλ. Άγκυρα και Τελ Αβίβ, θυμίζουν οι ΝΥΤ κατάφεραν πριν λίγες ημέρες να βελτιώσουν τις διμερείς τους σχέσεις που ήταν σε οριακό σημείο μετά το ρεσάλτο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά από τις ισραηλινές δυνάμεις, που στοίχισε τη ζωή σε 9 Τούρκους.

    Οι τελευταίες εξελίξεις «θα εξωθήσουν τους Ελληνοκύπριους προς κάποια επίλυση του Κυπριακού», εκτιμά το άρθρο, οι οποίοι, συνεχίζει, δεν έχουν πολλές άλλες επιλογές από τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία, κάτι που θα απέφερε πιο γρήγορα και μεγαλύτερα έσοδα.

    «Η εξερεύνηση και η εξαγωγή αερίου θα μπορούσε να ενώσει την Κύπρο και την Τουρκία όπως ο άνθρακας και ο χάλυβας ένωσαν τη Γαλλία και τη Γερμανία μετά τον πόλεμο» αναφέρει το άρθρο.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63803723
    28/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Türkei warnt vor gefährlicher Verlockung....

      Die Türkei hat Zypern eindringlich davor gewarnt, seine leeren Kassen mit Erdgas aus dem Meer zu füllen. Den Drohungen des ansonsten schadenfrohen Ankara geht ein jahrzehntelanger Streit voraus.

      Die finanzielle Katastrophe der Zyprer ist der Triumph der Türkei. Aufrichtiges Mitleid können die griechischen Bewohner der geteilten Insel aus Ankara nicht erwarten. Stattdessen kommen von der türkischen Regierung scharfe Warnungen davor, dass die Republik Zypern nicht versuchen solle, die Ausbeutung von Gasvorkommen im Mittelmeer vor der Insel zur Grundlage einer finanziellen Sanierung zu machen.

      "Im Land kein Geld, die Geschäfte stehen still", beschrieb die türkische Tageszeitung "Hürriyet" die Lage im griechischen Teil der Insel vor einigen Tagen. Türken in Istanbul zeigen offene Schadenfreude über die Krise der bisher als wohlhabend und arrogant empfundenen griechischen Zyprer. Dass aus Ankara ein Angebot zur Einführung der Türkischen Lira gemacht wurde, wird in Nikosia als hämische Provokation bezeichnet.

      "Türkische Zyprer"???? trifft Bankenkrise....usw....http://www.n24.de/news/newsitem_8702210.html
      28/3/13

      Delete
  2. Αχ. Νταβούτοβλου: Ενιαίο κράτος ή διχοτόμηση, θα φέρει στην Κύπρο η εκμετάλλευση του αερίου....

    Το θέμα της εκμετάλλευσης ενεργειακών πηγών ανοιχτά της Κύπρου, θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της λύσης του Κυπριακού, με τη δημιουργία ενιαίου συνεταιρικού κράτους μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ή θα οδηγήσει στη διχοτόμηση και τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών, λέει ο Τούρκος υπουργός Eξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας «Haberturk» ο Αχ. Νταβούτογλου λέει ότι «Θα πρέπει να επιταχυνθεί η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και οι εμπλεκόμενες πλευρές να συναντηθούν το ταχύτερο και να συζητήσουν για μία ουσιαστική λύση. Οι (ενεργειακές) αυτές πηγές θα πρέπει να γίνουν πηγές της νέας Ενωμένης Κύπρου. Θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει το νέο κράτος, στο οποίο θα είναι εταίροι και οι Τουρκοκύπριοι».

    «Εάν αυτό δεν γίνεται, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συστήσουν μία κοινή επιτροπή και να διαχειριστούν από κοινού την εξόρυξη. Τα έσοδα (σσ. από την πηγή αυτή) θα πρέπει να τοποθετηθούν σε έναν λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί μετά τη συμφωνία και την οριστική ειρήνη» συνεχίζει και προσθέτει: «Εάν τίποτα από αυτά δε γίνεται, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και για τη λύση των δύο κρατών. Η Τουρκία, για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια, παίρνει θέση για τη λύση δύο κρατών».

    Εφόσον -λέει ο Τούρκος υπουργός- η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι επειδή οι ενεργειακές πηγές τής ανήκουν, καθώς βρίσκονται προς τη δική της πλευρά (σσ. στον νότο), έτσι είναι σαν να λένε ότι τυχόν ενεργειακές πηγές του βορρά ανήκουν στο βόρειο τμήμα του νησιού, την ΤΔΒΚ, «αν θεωρεί (σσ. η Κυπριακή Δημοκρατία) ότι της ανήκουν όλα τα δικαιώματα στις φυσικές πηγές στον νότο, τότε και η Τουρκία θα μπορεί στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει κάνει με την ΤΔΒΚ να έχει κάθε δικαίωμα για έρευνες στη βόρεια πλευρά. Αν εκείνο που εννοείται είναι ότι ο νότος είναι δικός μας και ο βορράς δικός σας, τότε ελάτε να συζητήσουμε για δύο κράτη τα οποία αργότερα θα συνυπάρξουν στην ΕΕ [...]. Δεν είναι λογικό να αποδεχτούμε μία αντίληψη που λέει "όλες οι πηγές μας ανήκουν". Τις προσεχείς μέρες σχεδιάζω να μεταβώ στην Κύπρο».

    Ο Αχμέτ Νταβούτογλου σημειώνει πως την περασμένη Παρασκευή το θέμα συζητήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό και το Σάββατο έγινε μία έκτακτη σύσκεψη και εκδόθηκε ανακοίνωση. Λέει ακόμη, πως από την Τουρκία εστάλη σχετική επιστολή στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας. Αναφορικά με την επιστολή, πηγές του ελληνικού Υπουργειου Εξωτερικών ανέφεραν, οτι πρόκειται να υπάρξει άμεσα απάντηση από τον Ελληνα ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην επιστολή του κ. Νταβούτογλου .

    Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο δημιουργίας ρωσικής βάσης στην Κύπρο, κάτι που συζητήθηκε με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, ο Αχ. Νταβούτογλου σημείωσε: «Δεν παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τις συζητήσεις αυτού του είδους». Πρόσθεσε πως «κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνοντας: «Εμείς, ως εγγυήτρια χώρα, δεν έχουμε βάση εκεί».

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=173450
    28/3/13

    ReplyDelete
  3. Gas from Israel’s New Field Starts Flowing....

    TEL AVIV, March 30 (RIA Novosti) – Israel moved a step closer to energy independence on Saturday when natural gas from a recently discovered offshore field began flowing for the first time, local media reported.

    The Tamar field, which is located 90 kilometers off Israel's Mediterranean coast, was discovered in 2009 and holds an estimated 284 billion cubic meters, the Haaretz said.

    "We have made an important step to energy independence," Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu said.

    The larger Leviathan field is expected to go online in 2016.

    The Tamar field is being developed by a group that includes the U.S.-based company Noble Energy, which has a 36 percent stake, and Israeli companies Delek Group (31 percent), Isramco (29 percent) and Dor Alon (4 percent).

    In February, a subsidiary of the Russian energy giant Gazprom signed an agreement for the exclusive rights to export liquefied natural gas produced from the Tamar floating LNG plant.
    http://en.rian.ru/business/20130330/180348630.html
    30/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin