Wednesday, March 27, 2013

Η ευρωζώνη είναι παρελθόν

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία ένα νόμισμα δεν κατάφερε να κάνει τόσο κακό όσο έκανε τα τρία τελευταία χρόνια το δήθεν «κοινό» νόμισμα της δήθεν «ενωμένης» Ευρώπης. Το νόμισμα που «πέτυχε» μόνον να διχάσει και να αναιρέσει ουσιαστικά μια προσπάθεια ενοποίησης λαών και κρατών που κράτησε μισό αιώνα και που ήταν το αποτέλεσμα σκληρότατου πολέμου. Όμως, αυτή τη στιγμή, ακριβώς αυτό ζούμε: τον τρόπο με τον οποίο το ευρώ, λειτουργώντας ως «μεταμφιεσμένο μάρκο», όχι μόνον δεν οδηγεί τελικά σε βαθύτερη ένωση την Ευρώπη, αλλά, αντιθέτως, οδηγεί στη διάσπασή της.
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ασελμπορν επιτέθηκε σκληρότατα στη Γερμανία, λέγοντας ότι το μόνο που επιδιώκει πραγματικά το Βερολίνο είναι να αποκτήσει την ηγεμονία στην Ευρώπη.
Η μικρή χώρα με τον τεράστιο τραπεζικό τομέα, έχει φοβηθεί από τα όσα συνέβησαν με την Κύπρο: και δικαίως, καθώς ο Ολλανδός πρόεδρος του eurogroup Ντάιζενμπλουμ έδωσε προχθές τον τόνο λέγοντας ότι το μοντέλο για την Κύπρο είναι κάτι νέο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά. Πολλοί πίστεψαν ότι πήρε πίσω μετά τις δηλώσεις του, αλλά δεν είναι αλήθεια: αυτά που είπε μετά, δεν αναίρεσαν τα πρώτα, απλώς τα «μαλάκωσαν». Αλλωστε και οι δηλώσεις του επιτρόπου Μπαρνιέ, κινήθηκαν στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, όπως επίσης και του Φινλανδού πρωθυπουργού Κατάινεν. Την ίδια στιγμή, ο Monde έγραφε ότι η Γερμανία έχει θέσει ως στόχο την ισοπέδωση των χωρών του νότου της Ευρώπης: ίσως επειδή θυμήθηκε ότι η Γαλλία είναι κι εκείνη και χώρα του νότου…
Όταν γινόντουσαν όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε εξηγούσε ότι η χώρα του είναι ο «καλός μαθητής» τον οποίοι ζηλεύουν οι άλλοι «κακοί μαθητές» στην Ευρώπη! Εκανε όμως δύο λάθη με αυτή τη δήλωσή του, που ξεπερνά πλέον κατά πολύ τα όρια, καθώς προσβάλει εξόφθαλμα τον ίδιο τον πυρήνα της έννοιας «Ευρώπη» χωρίζοντάς τη, και φυσικά αυθαίρετα, σε αυτές τις δύο γελοίες κατηγορίες.
Το πρώτο λάθος, είναι ότι η Γερμανία δεν είναι μαθητής: επιμένει να κάνει το δάσκαλο και μάλιστα εκείνου του παλιού τύπου που δέρνει τους μαθητές για να ικανοποιήσει τη διαστροφή του. Το δεύτερο λάθος, ακόμα μεγαλύτερο, είναι ότι η Γερμανία δεν είναι από κανέναν αξιοζήλευτη: είναι πια, ειδικά μετά την υπόθεση της Κύπρου, ας επιτραπεί ο όρος γιατί είναι πραγματικός, απεχθής σε πολλά εκατομμύρια ευρωπαίων, που τη βλέπουν πια ως βίαιη απειλή και ως τίποτε άλλο.
Με όλα αυτά, ένα είναι πια σίγουρο για όποιον δεν θέλει να κοροιδεύει τον εαυτό του: ότι το ευρώ, είναι στη διαδικασία της αποδόμησης του: ουσιαστικά, είναι ήδη παρελθόν. Η ζημιά που έχει γίνει είναι τόσο βαθειά και τόσο πολυεπίπεδη, που, πλέον, δεν διορθώνεται.
Καλά θα κάνει λοιπόν η Ελλάδα να το αντιληφθεί αυτό πρώτη απ’ όλους: το δίλλημα δεν είναι πια αν θα φύγει ή θα μείνει η χώρα στο κοινό νόμισμα. Το δίλλημα είναι το πώς θα προετοιμαστεί κατάλληλα για να σταθεί στα πόδια της όταν αυτό θα μπει στη φάση της αποσύνθεσης που αργά αλλά σταθερά έχει ξεκινήσει, όσο κι αν πολλοί δεν τολμούν ούτε να το σκεφτούν. Η ευρωζώνη, όπως τουλάχιστον την ξέραμε, είναι ήδη παρελθόν όχι φυσικά από δικές μας ευθύνες, όπως πολλοί μπορεί να θέλουν ακόμα και τώρα να πιστεύουν: είναι παρελθόν, επειδή οι Γερμανοί με την ηγεμονική μανία τους την έσπρωξαν στο γκρεμό. Κι η Ελλάδα πρέπει να σχεδιάσει το πώς θα επιβιώσει. 
Μαλούχος Γεώργιος Π.
  .tovima.gr

9 comments :

  1. Αποκαλύψεις προέδρου και συμβούλων που εξέφρασαν φόβους για τη ζωή τους.....Στοιχεία - φωτιά για το πλιάτσικο της Λαϊκής....

    Λευκωσία:
    Ονόματα και στοιχεία που αποδεικνύουν το πλιάτσικο που στήθηκε σε βάρος της Λαϊκής από ανθρώπους που βρίσκονταν εκ των έσω, δήλωσαν στη Βουλή ότι κατέχουν, ο πρόεδρος Αντρέας Φιλίππου και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Μάριος Χατζηγιαννάκης και Νίκος Χατζηνικολάου, οι οποίοι να σημειωθεί, ανέλαβαν τα ηνία της τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο, όταν πλέον η Λαϊκή βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού.

    Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», οι τρεις σύμβουλοι που συνοδεύονταν στη Βουλή και από τον νομικό σύμβουλο της Λαϊκής Δ. Αραούζο, μιλώντας χθες σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, έκαναν λόγο για τεράστιο σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ευρώ που έφυγαν από την Κύπρο και κατέληξαν στην Ελλάδα.

    Κατάγγειλαν ότι από τα στοιχεία που κατέχουν, διαπιστώνεται η ανάμειξη στο σκάνδαλο μιας ομάδας ανθρώπων που πέρασε από τη διοίκηση της Λαϊκής. Όταν κλήθηκαν από τους βουλευτές να τους κατονομάσουν, εξέφρασαν φόβους για τη ζωή τους.

    Υποδεικνύοντας ότι, το ρίσκο που καλούνται να αναλάβουν είναι πολύ μεγάλο.

    Στη συνεδρία κλήθηκε εσπευσμένα στην Επιτροπή Θεσμών ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου όπως και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος υπέδειξε στα μέλη του Δ.Σ. της Λαϊκής ότι, είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν τα εν λόγω στοιχεία στη Βουλή.

    Ο κ. Ομήρου μαζί με τους βουλευτές και τον Γενικό Εισαγγελέα αποφάσισαν από κοινού, όπως τα στοιχεία που κατατέθηκαν χαρακτηριστούν ως άκρως απόρρητα και θα φυλάγονται σε χώρο της Βουλής, όπου λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

    - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/138435/stoicheia-fotia-gia-to-pliatsiko-tis-laikis#sthash.CdrlHWkp.dpuf
    27/3/13

    ReplyDelete
  2. ΝΕΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ....Πόλεμος νεύρων για τις καταθέσεις.....

    Σφοδρή σύγκρουση στους κόλπους της Ευρωζώνης πυροδότησε το «δόγμα Ντάισελμπλουμ» για τις τραπεζικές κρίσεις. Στην επέκταση του «κουρέματος» αντιτάσσονται Ντράγκι, Ολάντ και Ραχόι.

    Ευρωπαϊκός... πόλεμος ξέσπασε χθες μετά τη «βόμβα» που έριξε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ότι το μοντέλο διάσωσης των κυπριακών τραπεζών μέσω «κουρέματος» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ είναι δυνατόν να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες-μέλη.

    Ευρωπαίοι ηγέτες θεώρησαν ότι πίσω από την τοποθέτηση του Ολλανδού αξιωματούχου υποκρύπτεται η πρόθεση της Γερμανίας και των... δορυφόρων της να «κάνουν πίσω» σε σχέση με τη δέσμευση που είχαν αναλάβει τον Ιούνιο του 2012, ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) να διασώζει απευθείας τις τράπεζες με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο... αντιμαχόμενα στρατόπεδα εντός της Ευρωζώνης.

    Από τη μία την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στη θέση του Γ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασαν ο πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μ. Ραχόι, αλλά και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων είναι μία «αμετάκλητη αρχή» και πως η περίπτωση της Κύπρου είναι «μία και μοναδική».

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά την ενημέρωση του Κάρολου Παπούλια μίλησε «για μία λύση που αφορά μόνο την Κύπρο και καμία άλλη χώρα».

    Στην αντίπερα όχθη στο πλευρό του επικεφαλής του Eurogroup τάχθηκαν τόσο ο Επίτροπος Μπαρνιέ, ο οποίος διά της εκπροσώπου του γνωστοποίησε ότι εξετάζεται ένα νέο σχέδιο που θα προβλέπει πως είναι δυνατό να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες (άνω των 100.000 ευρώ) να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών, όσο και ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γ. Κατάινεν.

    Επανήλθε
    Η κόντρα αναμένεται να συνεχισθεί και να μεταφερθεί στις συνεδριάσεις των κοινοτικών οργάνων αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ επανήλθε χθες αργά το βράδυ δηλώνοντας πως «δεν θα πρέπει να αναλαμβάνουν όλους τους κινδύνους τα κράτη ή οι φορολογούμενοι, αλλά θα πρέπει να συμβάλλουν οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες».

    Στο μοναδικό σημείο που συμφωνούν οι δύο πλευρές είναι στην εγγύηση των καταθέσεων κάτω από τις 100.000 ευρώ.

    Πιο αναλυτικά, ο Γάλλος πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό στο Παρίσι τόνισε πως «η Κύπρος αποτέλεσε ειδική περίπτωση, η εγγύηση των καταθέσεων είναι αμετάκλητη αρχή».

    «Η ευρωπαϊκή συμφωνία είναι έκτακτη και ειδική, η εφαρμογή της είναι μόνο για την Κύπρο», σημείωσε ο κ. Ραχόι.

    Εξάλλου το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Εβάλντ Νοβότνι αποσαφήνισε ότι «η Κύπρος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν συνιστά μοντέλο για άλλες περιπτώσεις». Ο Μπενουά Κερ, επίσης μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του με τον επικεφαλής του Eurogroup.

    «Νομίζω ότι ο Ντάισελμπλουμ έκανε λάθος που το είπε αυτό. Η εμπειρία της Κύπρου δεν είναι μοντέλο για την υπόλοιπη Ευρώπη», ξεκαθάρισε ο κ. Κερ.

    Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της εκπροσώπου του επιτρόπου Μπαρνιέ, κ. Σαντάλ Χιουζ, σύμφωνα με την οποία «στην πρόταση της Κομισιόν, η οποία συζητείται, δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να γίνονται εργαλεία για να χρησιμοποιούνται σε διασώσεις».

    Επιβεβαιώνοντας ότι πίσω από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ βρίσκεται ο... άξονας των «σκληρών του ευρώ», ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γ. Κατάινεν εμφανίστηκε θετικός στην ιδέα ενσωμάτωσης του κυπριακού μοντέλου διάσωσης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υιοθέτησης της γενικής ιδέας ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι δυνατόν να αναλαμβάνει το κόστος μιας διάσωσης, ώστε να τηρούνται έτσι οι «κανόνες μιας δίκαιης, ελεύθερης αγοράς».

    Κώστας Τσαχάκης - Βαγγέλης Δεμίρης
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63802800
    27/3/13

    ReplyDelete
  3. Κύπρος: Παρεμβάσεις της κυβέρνησης για να σωθούν τα ταμεία πρόνοιας....Το συνολικό ύψος του ενεργητικού τους ανέρχεται στα 4,5 δισ. ευρώ....

    Συνέρχεται σήμερα Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας της Κύπρου υπό τον Έφορο Ταμείων Προνοίας το Συμβούλιο Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Ταμείων, προκειμένου να γίνουν συστάσεις προς τον αρμόδιο υπουργό για διάσωση των ταμείων προνοίας μετά και τις αποφάσεις του Eurogroup.

    «Σκοπός της συνάντησης είναι να γίνουν συστάσεις στον αρμόδιο Υπουργό, ούτως ώστε ο όποιος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος σε πολιτικό επίπεδο να έχει όλες τις λεπτομέρειες και όλες τις πτυχές υπόψη του», ανέφερε ο Έφορος Ταμείων Προνοίας κ. Θεοφάνης Τρύφωνος.

    Υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις δηλώσεις άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων και της Βουλής, ο κ. Τρύφωνος ανέφερε πως έχοντας μια πιο ξεκάθαρη χαρτογράφηση του προβλήματος οι όποιες πολιτικές αποφάσεις θα είναι και πιο ορθολογιστικές.

    Ο κ. Τρύφωνος εξήγησε πως η σύσκεψη δεν αφορά μόνο το ταμείο των υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά και άλλα πολύ μικρά ταμεία υπαλλήλων που έβαζαν τις εισφορές μιας ζωής και τα οποία βρίσκονται στη Λαϊκή Τράπεζα.

    Σε ερώτηση για το συνολικό ύψος των ταμείων προνοίας, και κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι μπορεί να ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ, ο κ. Τρύφωνος εξήγησε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης διαφοροποιήθηκε η αξία του ενεργητικού των ταμείων, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πρόσφατη ακριβής εκτίμηση για το συνολικό ποσό. Εξήγησε ακόμη ότι η εκτίμηση των 4,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει όχι μόνο τα ταμεία προνοίας, τα συνταξιοδοτικά ταμεία όλων των ημικρατικών, καθώς και όλα τα ενεργητικά των ταμείων.

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=504569
    27/3/13

    ReplyDelete
  4. Νίκος Χουντής: Ο Σόιμπλε κράχτης των γερμανικών τραπεζών : «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε».....

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής με αφορμή τις εξελίξεις στη Κύπρο, και τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη του στο σταθμό «Στο Κόκκινο» είπε μεταξύ άλλων :

    «Την προηγούμενη εβδομάδα είχε έρθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος του Eurogroup, για να παρουσιάσει την κατάσταση και την απόφαση για την Κύπρο. Τον ρώτησα, με ειρωνική διάθεση, που καταθέτεις εσύ τον μισθό σου, εκφράζοντας μια γενικότερη ανησυχία, που δεν έχει διασκεδαστεί, αλλά με αφορμή την Κύπρο ενισχύεται. Το μήνυμα που δίδεται και που δόθηκε και με την συγκεκριμένη απόφαση για την Κύπρο και με τη γενίκευση αυτής της πολιτικής είναι να μεταφέρονται τα χρήματα από τις τράπεζες του Νότου στις τράπεζες του Βορρά και κυρίως στις τράπεζες της Γερμανίας. Ουσιαστικά ήταν ένα μήνυμα του κ. Σόιμπλε, ο οποίος άπλωσε την πραμάτεια του και κάλεσε τον κόσμο να πάνε σε πιο σίγουρες τράπεζες !!!! Είπε δηλαδή στους καταθέτες «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε!!».

    «Ένα άλλο συμπέρασμα που βγαίνει από όλη αυτή τη διαδικασία είναι ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο και οι επιπτώσεις της θα είναι δραματικές. Δεν τις έχουμε ακόμα δει γιατί δεν έχουμε δει και την επεξεργασία αυτού του σχεδίου που έφερε ο κ Αναστασιάδης. Πρέπει να δούμε τις συνέπειες σε όλη την Ευρώπη και σε όλη την Ευρωζώνη, που έχουν δημιουργήσει αυτήν την ανασφάλεια.

    Στο ερώτημα για ποια ΕΕ μιλάμε ο Ν. Χουντής απάντησε:

    «Αυτή η Ε.Ε. δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη των ιδρυτικών της Διακηρύξεων και με αφορμή το παράδειγμα της Κύπρου τίθεται πλέον θέμα υπεράσπισης της εθνικής αξιοπρέπειας και της εθνικής ύπαρξης μέσα σε μια πολυεθνική ένωση. Αναρωτιόμαστε πλέον που πήγε η ισότητα, η αλληλεγγύη και η ισοτιμία στης σχέσεις. Εδώ έχουμε ένα σχέδιο ηγεμονίας με χαρακτηριστικά υποτέλειας των τρίτων χωρών στους γερμανούς και σε όλους τους νεοφιλελεύθερους».

    Ενώ στο ότι θα πρέπει να υπάρξει και επανεξέταση αυτής της σχέσης, σχολίασε ότι «Μπαίνει από τα ίδια τα πράγματα και αργά ή γρήγορα θα γίνει».

    http://euractiv.gr/nikos-xoyntis-o-soimple-kraxtis-ton-germanikon-trapezon-anoiksame-kai-sas-perimenoyme
    26/3/13

    ReplyDelete
  5. Ο Δημητριάδης έπαυσε τον Κυπρή....

    Έπαυσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου Γιάννη Κυπρή ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews. O Πανίκος Δημητριάδης κάλεσε τον Γ. Κυπρή στην Κεντρική Τράπεζα το πρωί της Πέμπτης και τον έπαυσε από τη θέση του.

    Από την Κεντρική Τράπεζα, διαμηνύεται πως η απόφαση πάρθηκε μετά από σχετική απαίτηση της τρόικας.

    http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/37299
    27/3/13

    ReplyDelete
  6. Έκκληση να μην αποσυρθούν μαζικά χρήματα από τις τράπεζες....ΟΕΒ: Θα καταβληθούν οι μισθοί έστω και με καθυστέρηση λίγων ημερών....

    Έκκληση στους καταθέτες να μην προβούν σε μαζική απόσυρση των χρημάτων τους από τις τράπεζες, οι οποίες θα επαναλειτουργήσουν αύριο απηύθυναν με δηλώσεις στο Τρίτο εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων.

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσεως, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη απόσυρση μεγάλων ποσών θα ενέτεινε το κλίμα φοβίας και ανησυχίας και θα είχε σοβαρότερες επιπτώσεις στην οικονομία.

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, συνέστησε ψυχραιμία και τόνισε ότι το κλίμα πανικού δεν θα βοηθήσει κανένα.

    Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος κάλεσε το κοινό να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα καί να αποσύρει μόνο τα χρήματα που απαιτούνται για κάλυψη των καθημερινών του αναγκών.

    Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, θα δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

    ΟΕΒ: Θα καταβληθούν οι μισθοί έστω καθυστερημένα
    Ο κύριος Πήλικος τόνισε την ανάγκη να επαναλειτουργήσουν αύριο οι τράπεζες, για να ικανοποιηθούν οι άμεσες ανάγκες των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

    Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν στους εργαζόμενους τους μισθούς τους, έστω και με καθυστέρηση μερικών ημερών.

    Για τα περιοριστικά μέτρα είπε ότι πρέπει να είναι χαλαρά για ποσά εντός Κύπρου και αυστηρά για την εξαγωγή συναλλάγματος.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127759
    27/3/13

    ReplyDelete
  7. Αποφασίστηκε το πλαίσιο προστασίας των Ταμείων Προνοίας....

    Αποφασίστηκε το πλαίσιο για την προστασία των ταμείων προνοίας, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Eurogroup, μετά απο σύσκεψη του συμβουλίου επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

    Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας υπό τον Εφορο Ταμείων Προνοίας Θεοφάνη Τρύφωνος

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο συνίσταται σε τρία σημεία:

    1) την πλήρη κατοχύρωση των ταμείων προνοίας,

    2) την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μελών των ταμείων προνοίας και

    3) την υιοθέτηση των απαραίτητων ρυθμίσεων που να αποτρέπουν την εκροή κεφαλαίων των ταμείων προνοίας δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στις τράπεζες.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι τα ταμεία προνοίας διαθέτουν κεφάλαια ύψους 560 εκατομμυρίων στη Λαϊκή Τράπεζα και 810 εκατομμυρίων στην Τράπεζα Κύπρου.
    Διευκρινίζεται ότι τα ποσά αυτά αφορούν μόνο καταθέσεις και όχι περιουσιακά στοιχεία και άλλες επενδύσεις των ταμείων.

    Οι αποφάσεις αυτές θα μεταφερθούν στους πολιτικούς προϊσταμένους για λήψη περαιτέρω αποφάσεων.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωπος του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Εκπρόσωποι των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, ενώ διά νόμου είχε προσκληθεί και η ΕΤΥΚ ως επηρεαζόμενη συντεχνία που θεσμικά δεν συμμετέχει στο Συμβούλιο.

    http://www.sigmalive.com/news/local/37296
    27/3/13

    ReplyDelete
  8. Παίρνουν το μισθό τους οι εργαζόμενοι στις Βάσεις.....Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα καταβάλλεται στις Βάσεις κι ο μισθός των στρατιωτικών...

    Άρχισε από την Τετάρτη το πρωί η καταβολή του μισθού του Μαρτίου, στους 800 ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους εργατοτεχνίτες, που εργάζονται στις βρετανικές Βάσεις.

    Οι εργαζόμενοι καλούνται με αλφαβητική σειρά και τους παραδίδεται ο μηνιαίος μισθός σε μετρητά.

    Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα καταβάλλεται στις Βάσεις κι ο μισθός των στρατιωτικών, που υπολογίζονται στα 1500 άτομα.

    Όπως είναι γνωστό οι Βρετανοί προέβλεψαν και μετέφεραν έγκαιρα στην Κύπρο χρήματα με αεροσκάφη της RAF. Η πρώτη ειδική πτήση για την μεταφορά ενός εκατομμυρίου ευρώ σε μετρητά, είχε γίνει στις 20 Μαρτίου.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127787
    27/3/13

    ReplyDelete
  9. Chypre : «Pour les employés de banques, c'est un cauchemar»....

    De notre envoyée spéciale Les banques de la petite république doivent en principe rouvrir demain.

    Par CORDÉLIA BONAL

    Christos Panayides est l’un des secrétaires généraux de l’Union chypriote des employés de banques (Etyk, l'unique syndicat du secteur à Chypre, qui représente environ 11 000 employés sur le territoire). Inquiets de perdre leur emploi et furieux d’être mis sous la tutelle d’un administrateur chargé de mener la restructuration de la Bank of Cyprus, ils ont manifesté mardi devant la Banque centrale chypriote à Nicosie.

    Après douze jours de fermeture, les banques sont censées rouvrir demain jeudi. Craignez-vous une ruée massive aux guichets ?

    Tout est possible, la situation que nous vivons est totalement inédite. C’est pour cela que nous avons demandé qu’un service de sécurité physique soit mis en place dans les banques, avec des vigiles. Surtout, il est très important que les gens sachent précisément d’ici demain quelle sera leur situation, quelles opérations ils pourront faire ou non. Les règles doivent être expliquées. Il appartient à la Banque centrale de communiquer là-dessus, elle devrait le faire dans la journée. Tout cela est en discussion aujourd’hui, c’est une questions d’heures. Actuellement les équipes informatiques des banques s’activent pour mettre en place les nouvelles mesures. La journée de demain sera évidemment très compliquée pour les employés de banque. A vrai dire c'est un cauchemar. Mais nous sommes un peuple solidaire et les employés sont prêts à faire des efforts.
    En quoi vont consister les mesures de contrôle mises en place pour empêcher les fonds d’être massivement transférés à l’étranger ?

    C’est encore en discussion, mais il y aura vraisemblablement des plafonds spécifiés pour les différents types de comptes et clients, par exemple un montant que vous aurez le droit de transférer si vous êtes étudiant, un autre si vous êtes un importateur. Il y aura aussi des restrictions pour les opération internes à Chypre. A priori ces contrôles seront mis en place pour une semaine, puis la banque centrale décidera d’ajustements en fonction de la situation.
    Beaucoup d'employés du secteur bancaire, à commencer par ceux de la Laiki Bank, s’attendent à perdre leur emploi.

    C’est évidemment notre principale préoccupation. Nous demandons que l’ensemble des employés de la Laiki Bank, qui va disparaître, soient transférés à la Bank of Cyprus, qui doit absorber la Laiki. Nous parlons-là d'environ 2 200 employés. S’il doit ensuite y avoir desréductions de postes, nous pensons que la meilleure solution passe par un plan de retraite anticipé. Nous demandons également que le fonds de pension des employés de banque soit garanti. Au vu des dernières discussions tenues ce matin même, nous avons bon espoir. Mais s’il devait y avoir des licenciements secs nous n’excluons pas une grève.

    http://www.liberation.fr/economie/2013/03/27/chypre-pour-les-employes-de-banques-c-est-un-cauchemar_891611?xtor=rss-450
    27/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin