Thursday, March 28, 2013

Στα «σκαριά» νέα τράπεζα στην Κύπρο ....ΑΠΟ ΚΥΠΡΙΟΥΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΡΩΣΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Το πράσινο φως από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου αναμένει ομάδα Κυπρίων επιχειρηματιών προκειμένου να λειτουργήσουν νέο τραπεζικό οργανισμό με ένα αρχικό κεφάλαιο της τάξεως των €30 εκατ.

Σ' αυτή τη νέα επενδυτική προσπάθεια συμμετέχουν και Έλληνες όπως και Ρώσοι επιχειρηματίες, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας που συστήθηκε γι' αυτό τον σκοπό, με κεφάλαια από την Ινδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», από κυπριακής πλευράς θα συμμετέχουν σ' αυτό το νέο εγχείρημα, μεταξύ άλλων και οι ακόλουθοι: πρώην υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, δικηγόρος Στέλιος Τριανταφυλλίδης, λογιστές-ελεγκτές Λεύκιος Ιωαννίδης και Νίκος Νικολαΐδης, πρώην πρόεδρος του ΧΑΚ Ντίνος Παπαδόπουλος καθώς και ο επιχειρηματίας-φαρμακέμπορος Αλέξανδρος Ιακωβίδης.


Όπως επιβεβαιώθηκε από την Κεντρική Τράπεζα, η σχετική αίτηση για αδειοδότηση του νέου τραπεζικού οργανισμού υποβλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και η αίτηση βρίσκεται σήμερα σε προχωρημένο στάδιο αξιολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, απαραίτητη προϋπόθεση για αδειοδότηση ενός πιστωτικού ιδρύματος, για να μπορεί να αποδέχεται καταθέσεις από το κοινό και να χορηγεί πιστώσεις για λογαριασμό του, είναι, να διαθέτει ελάχιστο κεφάλαιο ύψους 5 εκατ. ευρώ. Η έδρα της νέας τράπεζας, εφόσον αδειοδοτηθεί, θα είναι η Λευκωσία.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63803735
28/3/13

12 comments :

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. AΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ SIGMA....«Οι Κύπριοι τραπεζίτες γνώριζαν για το κούρεμα από τις 11/2»....

    Δύο επιστολές οι οποίες αποκαλύπτουν ότι τόσο η Κεντρική Τράπεζα όσο και οι τράπεζες γνώριζαν για το ενδεχόμενο πρότασης του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων, απεκάλυψε στη μεσημεριανή εκπομπή του το Sigma.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Sigmalive, πρόκειται για ένα εσωτερικό σημείωμα ημερομηνίας 15/3/2013, παραμονή δηλαδή της ημέρας όπου λήφθηκε η απόφαση του Eurogroup για το κούρεμα καταθέσεων, από τον Γενικό Διευθυντή της Λιανικής Τραπεζικής και Δικτύου Καταστημάτων της Λαϊκής Τράπεζας προς το προσωπικό της Λαϊκής Τράπεζας, που φαίνεται να αποδεικνύει ότι οι αρμόδιοι γνώριζαν ότι τελικά θα έμπαινε στο τραπέζι η σχετική πρόταση.

    Tο σημείωμα έχει θέμα «Ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων» και αναφέρει:

    «Αναφορικά με τις συζητήσεις για κούρεμα καταθέσεων στις τράπεζες σημειώνονται τα ακόλουθα: Όπως επανελειμμένα έχει δημόσια δηλωθεί, η κυβερνητική πολιτική είναι πλήρως αντίθετη με ένα τέτοιο μέτρο. Επιπρόσθετα η Κεντρική Τράπεζα έχει εγγράφως γνωστοποιήσει ότι θεωρεί οποιοδήποτε μέτρο που σκοπεί τη μείωση ή περιορισμό περιουσιακών δικαιωμάτων των καταθετών ότι αντιστρατεύεται τις πρόνοιες του συντάγματος της Δημοκρατίας και του πρώτου άρθρου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι οποιαδήποτε εισήγηση περί του αντιθέτου είναι νομικά αβάσιμη και δεν μπορεί να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη».

    Στην ίδια επικοινωνία έχει επισυναφθεί και η επιστολή του Γεώργιου Γεωργίου, επικεφαλής του γραφείου του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και απευθύνεται προς τον Τάκη Φειδία, Αναπληρωτή Εκτελεστικό Βοηθό Διευθυντή της Λαϊκής Τράπεζας, ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου του 2013.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63803803
    28/3/13

    ReplyDelete
  3. Στο Γ. Εισαγγελέα η λίστα όσων τα δάνεια διεγράφησαν από Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή!....

    Στο Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη παρέδωσαν λίστα με ονόματα των οποίων διαγράφηκαν δάνειά τους από τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής της «Nikodea» Κώστας Ντάλτας και ο Σύμβουλος Ενημέρωσης της εταιρείας Σωτήρης Παπαδόπουλος, λίστα η οποία θα παραδοθεί και στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής

    Δελτίο Τύπου της «Nikodea» που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα “24Η” αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας “δέχτηκε με μεγάλο ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη λίστα, ευχαρίστησε τα στελέχη της εταιρείας για τη συμβολή τους στη διαφάνεια που πρέπει να υπάρξει στην πολιτική ζωή του τόπου, λέγοντας ότι θα ακολουθήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς διερεύνηση, για το αν υπάρχει κάτι μεμπτό στην υπόθεση”.

    http://www.onlycy.com/311727-
    28/3/13

    ReplyDelete
  4. Stoic Cypriots calm but slam Europe as banks reopen....

    NICOSIA - Patient Cypriots formed orderly queues and waited in the sun for their banks to reopen after nearly two cash-starved weeks, but many expressed anger at the island's European partners.

    Despite fears of a bank run that led the island to impose harsh capital controls, some Cypriots were even depositing money instead of withdrawing it following the closure of the banks on March 16.

    Even when some branches opened some 20 minutes after the scheduled time of 1000 GMT the situation stayed calm, in the presence of packs of foreign journalists who in some cases outnumbered the Cypriots themselves.

    Kyriakos Vourghouri, owner of a mini market, waved a deposit slip showing an amount of 678 euros (US$869) as he emerged from the bank.

    "I didn't withdraw any money. I deposited money," he told AFP. "The problem is not in Cyprus, it is in Europe, which has become gangrenous.".......etc.....http://www.channelnewsasia.com/stories/afp_world_business/view/1262877/1/.html
    28/3/13

    ReplyDelete
  5. Απίστευτο: Γάλλος ύψωσε τουρκική σημαία στην Πλατεία Ελευθερίας!.....

    Αυτό μας έλειπε…

    Έξω από υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας, 42χρονος Γάλλος ύψωσε τουρκική σημαία στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, εξοργίζοντας τους πολίτες που ήταν εκεί.

    Άμεση ήταν η αντίδραση τους, οι οποίοι τον παρέδωσαν στην αστυνομία και ακολούθως συνελήφθη για αυτόφωρο αδίκημα.

    Ανακρινόμενος, είπε ότι ύψωσε την τουρκική σημαία για να διαμαρτυρηθεί για την οικονομική κρίση.

    http://www.onlycy.com/311742-
    28/3/13

    ReplyDelete
  6. Σουηδός ΥΠΕΞ: Τα προβλήματα έπρεπε να είχαν επιλυθεί νωρίτερα....Συνάντηση του Ιωάννη Κασουλίδη με τον Σουηδό ομολογό του....

    Τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου υπήρχαν εδώ και καιρό και έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί νωρίτερα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Κάρλ Μπιλντ.

    Ο κ. Μπιλντ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, εξέφρασε τη θέση ότι είναι άδικο να λέγεται ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου λειτουργούσε με λάθος τρόπο. Υπάρχουν στην Κύπρο καλοί τραπεζίτες και ικανοί άνθρωποι, συνέχισε ο κ. Μπιλντ, λέγοντας ότι όπως και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, έτσι και στην Κύπρο για κάποιους λόγους η κατάσταση οδηγήθηκε εδώ που βρίσκεται.

    «Πρέπει ενωρίς να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα», υπέδειξε.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι εξέφρασε στον κ. Μπιλντ την απογοήτευση και την πικρία της Κύπρου για την ξαφνική αλλά αναπόφευκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε στην οικονομία.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127993
    28/3/13

    ReplyDelete
  7. Αναστασιάδης: Ευχαριστώ τους πολίτες για τη συνετή στάση....Μήνυμα του Κύπριου προέδρου στο Twitter.....

    «Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες για την συνετή στάση που τηρούν σήμερα προσερχόμενοι στις τράπεζες, στηρίζομαι στην ωριμότητα των Κυπρίων» έγραψε σε tweet ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στις 14.28, στα ελληνικά και αγγλικά.

    Τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ την ίδια στιγμή, μιλούν με κολακευτικά σχόλια για την ηρεμία που επικράτησε σήμερα με το άνοιγμα των τραπεζών στην Κύπρο

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/03/2013_490451
    28/3/13

    ReplyDelete
  8. El presidente de Chipre se reduce el salario un 25% y sus ministros un 20%...

    El presidente de Chipre ha decidido reducirse el salario un 25% y sus ministros verán reducidos sus ingresos un 20%, tal y como ha indicado Constantinos Petrides, portavoz presidencial.

    Los componentes del Gobierno parece que también renunciarán, por igual, a una paga extra.

    Por otro lado, el Ejecutivo ha creado una comisión para investigar "las responsabilidades criminales, civiles o políticas" que han precipitado el colapso bancario en la isla. Sus miembros serán tres antiguos jueces de la Corte Suprema: George Pikis, Panayiotis Kallis y Yiannakis Constantinides.

    Tras la reapertura de los bancos de Chipre, los ciudadanos de Nicosia aguardan con tranquilidad su turno para entrar en las oficinas de los bancos del país.

    Los depositantes chipriotas solamente podrán sacar 300 euros al día de los cajeros, según ha anunciado el Banco Central de Chipre.

    En este sentido, Anastasiades ha agradecido a sus compatriotas, con un mensaje en su cuenta de Twitter, "su madurez y tranquilidad" en la jornada de reapertura de los bancos. Chipre ha mostrado "que no sólo quiere, sino que también puede" sacar al país de la crisis, ha señalado.

    http://www.elmundo.es/elmundo/2013/03/28/economia/1364479819.html
    28/3/13

    ReplyDelete
  9. Η Βουλή των Αντιπροσώπων με σχέδιο απόφασης της που συμφωνήθηκε σε σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στην παρουσία και του Γενικού Εισαγγελέα καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κινήσει τη διαδικασία για απομάκρυνση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου από τη θέση του.....

    Συγκεκριμένα το Σχέδιο απόφασης αναφέρει ότι: «Επειδή η Κύπρος βρίσκεται κάτω από εξαιρετικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για συνομολόγηση δανειακού μνημονίου με την Τρόικα,

    Και επειδή η Βουλή των Αντιπροσώπων διαπιστώνει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, με την ελλιπή διαχείριση των θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητας του, έχει επιφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα στην οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας,

    Και επειδή ο Διοικητής της Κεντρικής τράπεζας έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού και των πολιτικών κομμάτων,
    Και επειδή σύμφωνα με το άρθρο 118 του Συντάγματος ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Εκδοτικής Τράπεζας της Δημοκρατίας παύονται από το κατά την παράγραφο 8 του άρθρου 153 συνιστώμενο συμβούλιο, υπό όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται σε νόμο, που διέπει τη λειτουργία της Εκδοτικής Τράπεζας της Δημοκρατίας,

    Και επειδή σύμφωνα με το άρθρο 18 του περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμο ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Εκδοτικής Τράπεζας της Δημοκρατίας απομακρύνονται από τη θέση τους, μόνο εάν κατά την κρίση του συμβουλίου, το οποίο συνίσταται σύμφωνα με την όγδοη παράγραφο του άρθρου 153 του Συντάγματος, δεν πληρούν πλέον τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή έχουν υποπέσει σε βαρύ παράπτωμα.

    Για τους λόγους αυτούς», καταλήγει, «η Βουλή των Αντιπροσώπων καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως κατ’ εφαρμογήν των πιο πάνω αναφερόμενων προνοιών της νομοθεσίας κινήσει τη διαδικασία για απομάκρυνση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου από τη θέση του».

    Το σχέδιο απόφασης θα τεθεί σε ψηφοφορία στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής που αναμένεται να αρχίσει σε λίγο.

    http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/37605
    28/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια η απομάκρυνση Δημητριάδη....Παραπέμπεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το ψήφισμα που πρότεινε ο Γ. Περδίκης....

      Απορρίφθηκε η συζήτηση για σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την απομάκρυνση του Πανίκου Δημητριάδη από την Κεντρική Τράπεζα.

      http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127957
      28/3/13

      Delete
  10. Δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυπριακής Βουλής....Κύπρος: Παιχνίδι αποπροσανατολισμού οι λίστες, λέει ο Συλλούρης....

    Ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι «παίζεται ένα παιχνίδι αποπροσανατολισμού με διαρροές λιστών».

    «Αυτοί που κάνουν αυτή την προσπάθεια ή καλύπτουν απατεώνες ή είναι μεγάλοι απατεώνες», τόνισε.

    Κατά τον κ. Συλλούρη, «αν κάποιος κάνει την σούμα των ποσών από αυτή τη λίστα θα δει ότι δεν υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ενώ εμείς ψάχνουμε 10 δισεκατομμύρια. Κάποιοι, είπε προσπαθούν να μεταφέρουν την προσοχή του κόσμου αλλού».

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=267721
    29/3/13

    ReplyDelete
  11. Δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή ο κατάλογος με τα ονόματα για διαγραφές χρεών....

    Κανένας κατάλογος δεν έχει ακόμη κατατεθεί ενώπιον της Βουλής σε σχέση με δημοσιεύματα που φέρουν ονόματα φυσικών ή νομικών προσώπων να περιλαμβάνονται σε κατάλογο σε σχέση με διερευνώμενα από την Επιτροπή Θεσμών θέματα.

    Σε διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, Δημήτρης Συλλούρης, σε σχέση με “διάφορες φήμες ή και δημοσιεύματα που φέρουν ονόματα φυσικών ή νομικών προσώπων να περιλαμβάνονται σε κατάλογο που δήθεν έχει κατατεθεί ενώπιον της επιτροπής σε σχέση με τα διερευνώμενα από την επιτροπή θέματα”, διευκρινίζεται ότι “κανένας κατάλογος με τέτοια στοιχεία δεν έχει ακόμη κατατεθεί ενώπιον της επιτροπής ή της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα θέματα αυτά”.

    “Συναφώς, οποιεσδήποτε διαδόσεις ή δημοσιεύματα αναφορικά με ονόματα που δήθεν περιλαμβάνονται σε τέτοιο κατάλογο, δεν εξυπηρετούν με κανένα τρόπο το έργο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως”, καταλήγει.

    http://www.onlycy.com/312242-δεν-έχει-κατατεθεί-ακόμη-στη-βουλή-ο-κα
    29/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin