Sunday, March 24, 2013

Ολονύκτιο θρίλερ για την Τράπεζα Κύπρου......Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία...

Λευκωσία:
Σε αγώνα δρόμου για συμφωνία με την τρόικα έως το κρίσιμο Eurogroup σήμερα Κυριακή στις 19:00 επιδίδεται η κυπριακή κυβέρνηση με διαρκείς συσκέψεις σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο το σκηνικό της διαπραγμάτευσης παραμένει ρευστό.

Οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για «κούρεμα» 20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, αλλά και έκτακτη εισφορά ύψους 4% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες.



Και ενώ όλα έδειχναν συμφωνία, το ΔΝΤ παρουσιάστηκε αδιάλλακτο ζητώντας να αναλάβει η Τράπεζα Κύπρου το χρέος της Λαϊκής προς τον ΕΛΑ, ύψους 9 δις!

Σήμερα θα καταβληθεί η ύστατη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.

.philenews.com

24/3/13

2 comments :

  1. Στις Βρυξέλλες χωρίς συμφωνία η Κύπρος.....


    Μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης εξέδωσε ανακοίνωση. Τονίζεται ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι σε δύσκολη φάση και πως το πρωί της Κυριακής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με τεχνοκράτες. Κατά την παραμονή του στη βελγική πρωτεύουσα θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους πολιτικούς αρχηγούς που θα είναι μαζεμένοι στο Προεδιρκό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
    Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη
    Ολοκληρώθηκε στις 1.00 μετά τα μεσάνυχτα η μαραθώνια συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης της Κύπρου με τους δανειστές της.

    Στη διάρκεια της συνεδρίας οι πολιτικοί αρχηγοί έτυχαν και ενημέρωσης από την αντιπροσωπεία της Τρόικα που βρίσκεται στην Κύπρο.
    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί στις 7.15 το πρωί με ειδική πτήση για τις Βρυξέλλες, όπου θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.
    Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά.
    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συνοδεύεται από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα πλαισιώνει ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών από τους κ.κ. Γιώργο Συρίχα, Αντρέα Τρόκκο και Γιώργο Παντελή. Ο Πρόεδρος έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρτ, Στις 7.00 το βράδυ είναι προγραμματισμένη συνεδρία του Eurogroup με αποκλειστικό θέμα τη δανειακή σύμβαση με την Κύπρο.
    Καθόλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κομμάτων θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρία στο Προεδρικό Μέγαρο και θα διαβουλεύονται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.
    Με άδειες βαλίτσες στις Βρυξέλλες
    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στη βελγική πρωτεύουσα δίχως να έχει στο εσωτερικό σύμπνοια αλλά ούτε καν ολοκληρωμένη συμφωνία με την τρόικα.
    Η τελική συμφωνία φαίνεται να σκοντάφτει αφενός στον ΕLA που εξασφάλισε η Λαϊκή αλλά και στα ταμεία πρόνοιας. Η τρόικα θέτει ως όρο ότι από τη στιγμή που θα πάρει η Τράπεζα Κύπρου τις καλές εργασίες θα πρέπει να επωμιστεί και το βάρος εξυπηρέτησης της ρευστότητας που λάμβανε η Λαϊκή.
    Παράλληλα, η κυπριακή πλευρά επιδιώκει μέσω τέλους για όλους τους καταθέτες της Κύπρου να διασφαλίσει μέρος των ταμείων προνοίας, πρόταση που επίσης σκοντάφτει στις απαιτήσεις της τρόικας.
    Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί πως η κυπριακή αποστολή για τις Βρυξέλλες μεταβαίνει για διαπραγμάτευση έχοντας αλλάξει τη διαπραγματευτική ομάδα, που έκανε τις επαφές την περασμένη εβδομάδα στο Eurogroup. Σε αυτήν πλέον εντάσσονται οι Γιώργος Συρίχας από την Κεντρική και οι Ανδρέας Τρόκκος και Γιώργος Παντελή από το ΥΠΟΙΚ. Την περασμένη εβδομάδα από το ΥΠΟΙΚ μετέβησαν οι Σκλάβος και Χαραλάμπους.
    .sigmalive.com
    24/3/13

    ReplyDelete
  2. Σόιμπλε: Έχω ευθύνη για το ευρώ, δεν εκβιάζομαι.....

    Τα προβλήματα της Κύπρου δεν οφείλονται στην ευρωπαϊκή ακαμψία αλλά στο οικονομικό της μοντέλο, που δεν λειτουργεί πλέον, τονίζει ο γερμανός υπουργός Βόλφγκαγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt am Sonntag.

    Νέα προειδοποίηση Σόϊμπλε προς την Κύπρο ότι η παραμονή της στην ευρωζώνη εξαρτάται από το σχέδιο διάσωσης που διαπραγματεύεται με την τρόικα.

    Όπως δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag «η Κύπρος σε κάθε περίπτωση έχει μπροστά της ένα δύσκολο δρόμο και αυτό δεν οφείλεται στην ευρωπαϊκή ακαμψία, αλλά σε ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο δεν λειτουργεί πλέον».

    Προσθέτει ότι έχει επίγνωση της ευθύνης του για την σταθερότητα του ευρώ και ακόμα ότι ενώ θέλει η Κύπρος να παραμείνει στην ευρωζώνη, είναι γνωστός ότι δεν αφήνει κανέναν να τον εκφοβίσει ή να τον εκβιάσει.
    Καλεί τους κύπριους αξιωματούχους να πουν την αλήθεια στο λαό ότι δηλαδή τόσο η δίκη του πρόταση όσο και αυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν ήταν ποτέ να εμπλακούν στην υπόθεση οι καταθέτες αλλά να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο μοντέλο με τις δύο κυριότερες τράπεζες και τις ζημιές να τις επωμιστούν οι μέτοχοί τους. Αυτό - όμως - αναφέρει ο κ. Σόιμπλε οι κύπριοι αξιωματούχοι δεν ήθελαν ούτε να το ακούσουν

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομιkών αναφέρει ακόμα ότι «μόνον όταν η τρόικα εκτιμήσει ότι υφίσταται ένα σχέδιο, το οποίο δίνει μια λύση στα προβλήματα της Κύπρου και το οποίο συμμορφώνεται προς τους κανόνες, το Eurogroup θα μπορέσει να εξετάσει το πρόβλημα», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Κύπρο, αλλά οι κανόνες οφείλουν να γίνουν σεβαστοί, η βοήθεια πρέπει να είναι η αρμόζουσα και το πρόγραμμα πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα τους».

    Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/227280/soible-eho-euthuni-gia-to-euro-den-ekviazomai/#ixzz2OQyHnv5g
    24/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin