Wednesday, March 27, 2013

Στο μικροσκόπιο το Λουξεμβούργο, μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο

Μετά την Κύπρο και το Λουξεμβούργο γνωστό για το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς του και το καθεστώς του τραπεζικού απορρήτου μπαίνει στο στόχαστρο των ευρωπαικών αρχών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ το οικονομικό μοντέλο του Μεγάλου Δουκάτου γίνεται συστηματικά στόχος επικρίσεων εξαιτίας του δυσανάλογου μεγέθους των καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων, η αναλογία των οποίων ως προς το ΑΕΠ τοποθετείται στο 500%, πολύ μεγαλύτερη από της Κύπρου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
"Ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι υπερβολικά διογκωμένος σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία", παραδέχθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λουξεμβούργου που δεν κατονομάζεται.

Ο γερμανός βουλευτής Γιόακιμ Πος, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στην Μπούντεσταγκ, αναφέρθηκε πρόσφατα "στα ρίσκα και τους κινδύνους που ισχύουν για χώρες της ευρωζώνης το οικονομικό μοντέλο των οποίων βασίζεται σε ένα υπερτροφικό χρηματοπιστωτικό τομέα". Κατά την άποψή του, η κυπριακή κρίση "πρέπει να οδηγήσει στη συνειδητοποίηση ότι δεν φουσκώνουμε τεχνητά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, μέσω, μεταξύ άλλων, και ενός φορολογικού ντάμπινγκ".
Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους, η υπερβολική εξάρτηση της οικονομίας του Λουξεμβούργου από τη χρηματοπιστωτική του βιομηχανία είναι το μόνο κοινό σημείο που αντέχει μία σύγκριση με την Κύπρο.
"Το πρόβλημα δεν εμφανίσθηκε στο Λουξεμβούργο, αλλά στην Ιρλανδία, με ορισμένες τράπεζες, στην Ισπανία, την Πορτογαλία", δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ.
Το Μεγάλο Δουκάτο, ένα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης με τον υψηλότερο βαθμό για το αξιόχρεό του, το τριπλό Α. Το δημόσιο χρέος του ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ και είναι με απόσταση το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το δημοσιονομικό του έλλειμμα βρίσκεται πολύ κάτω από το όριο του 3%.
Το Λουξεμβούργο και η Κύπρος παρουσιάζουν, σίγουρα, "ομοιότητες, ως προς το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ", παραδέχθηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Λικ Φρίντεν. Αλλά παράλληλα έσπευσε να επισημάνει τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, τόσο ως προς τη γεωγραφική θέση, όσο και ως προς το είδος της πελατείας με την παροχή υπηρεσιών αμοιβαίων κεφαλαίων και διαχείρισης περιουσίας.
Ωστόσο, η εξέλιξη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Λουξεμβούργου παραμένει "αμφισβητήσιμη", σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Γκαστόν Ράινες, ο οποίος θεωρεί ότι η υποχώρηση κατά 5% του Καθαρού Τραπεζικού Αποτελέσματος ανάμεσα στο 2011 και το 2012 είναι "ανησυχητική".
Το οικονομικό μοντέλο του Λουξεμβούργου είναι ακόμη πιο εύθραυστο εξαιτίας του γεγονότος ότι η υπεραξία του στηρίχθηκε σε ένα αδιαπέραστο καθεστώς τραπεζικού απορρήτου και της χαλαρής μεταχείρισης της φορολογικής απάτης, η οποία τιμωρείται στην χώρα αυτή μόνο όταν αφορά πολύ μεγάλα ποσά και γίνεται κατ' εξακολούθησιν.
Μετά την Κύπρο, "οφείλουμε να θέσουμε το ίδιο ερώτημα και για άλλους στην Ευρώπη", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του PlanNet Finance Ζακ Αταλί, αναφερόμενος συγκεκριμένα "στο Λουξεμβούργο που αποτελεί φορολογικό παράδεισο".
Απέναντι στην πίεση των ευρωπαίων εταίρων του, το Λουξεμβούργο αναγκάσθηκε να άρει το τραπεζικό απόρρητο από το 2011. Ομως η ανταλλαγή πληροφοριών με τις φορολογικές υπηρεσίες άλλων χωρών γίνεται κατά περίπτωση, και όχι με τον αυτόματο τρόπο που ήθελαν οι ευρωπαίοι εταίροι.
"Επιθυμώ οι πελάτες που έρχονται στο Λουξεμβούργο να το κάνουν όχι για να γλιτώσουν τη φορολογία...αλλά διότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι περισσότερο παγκόσμιου χαρακτήρα", είπε ο Λικ Φρίντεν.
.agelioforos.gr
27/3/13

6 comments :

  1. Λουξεμβούργο: «Δεν είμαστε Κύπρος».....Aνησυχεί για τις συγκρίσεις μεταξύ διεθνών χρηματοπιστωτικών τομέων.....

    Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύγκριση γίνεται με την Κύπρο ως προς το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τους τομέα, με το επιχείρημα ότι στην περίπτωση του Μεγάλου Δουκάτου «αυτός συμβάλλει στην γενική ανταγωνιστικότητα όλων των κρατών μελών» της ευρωζώνης.

    Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου αναφέρεται ότι το Λουξεμβούργο ανησυχεί για τις συγκρίσεις μεταξύ διεθνών χρηματοπιστωτικών τομέων στην ευρωζώνη και για τις σκέψεις σχετικά με το μέγεθος ενός χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας και σχετικά με τους υποτιθέμενους κινδύνους που αυτό θα σήμαινε για την δημοσιονομική και οικονομική βιωσιμότητα.

    Σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα του Λουξεμβούργου, «πρέπει να υπογραμμισθεί ο θεμελιώδης διεθνής του χαρακτήρας στο πλαίσιο της ευρωζώνης, ο οποίος τον καθιστά σημαντικό σημείο εισόδου για τις επενδύσεις στην ευρωζώνη» προστίθεται στην ανακοίνωση.

    «Ο τομέας αυτός συμβάλλει έτσι στην γενική ανταγωνιστικότητα του συνόλου των χωρών μελών. Η διαφοροποιημένη πελατεία του, τα υψηλής ποιότητας προϊόντα του, η αποτελεσματική επιτήρησή του και η αυστηρή εφαρμογή των διεθνών προδιαγραφών συνιστούν την ιδιαιτερότητά του» καταλήγει.
    http://www.protothema.gr/world/article/?aid=267053
    27/3/13

    ReplyDelete
  2. Κομισιόν:Αναλμβάνει δράση για στήριξη των Κυπρίων πολιτών.....

    Tη σύσταση ειδικής ομάδας δράσης (Tasc Force), προκειμένου να βοηθήσει τις κυπριακές αρχές να αποκαταστήσουν την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά απο εισήγηση του Προέδρου Μπαρόζο.

    Οπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, στη σημερινή τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση των επιτρόπων έγινε ενημέρωση και συζήτηση για τις αποφάσεις του Εurogroup σχετικά με την Κύπρο. Οι επίτροποι υιοθέτησαν την πρόταση του κ. Μπαρόζο για τη σύσταση της ειδικής ομάδας δράσης, ώστε να συνδράμει τις κυπριακές αρχές στην προσπάθεια μείωσης των κραδασμών και επαναφοράς της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

    Ο κ. Μπαρόζο είχε αναφερθεί στη σύσταση της ομάδας την επόμενη της απόφασης του Εurogroup, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να κινητοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, προκειμένου να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του οικονομικού σοκ με την κινητοποίηση πόρων από τα ταμεία της ΕΕ, αλλά και με τη στήριξη των προσπαθειών των κυπριακών αρχών για την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.

    Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην απασχόληση την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη ομάδα δράσης θα προχωρεί σε διμηνιαίες εκθέσεις προόδου τις οποίες θα υποβάλει στις κυπριακές αρχές και την Κομισιόν. Ο γενικός συντονισμός της ομάδας δράσης η οποία θα συντονίζεται εντατικά και με την ομάδα δράσης στην Ελλάδα θα διασφαλίζεται από τον Ολι Ρεν.

    Ταυτόχρονα με τη σύσταση της Tasc Force, ο κ. Μπαρόζο κάλεσε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιδείξουν αλληλεγγύη σε μια χώρα η οποία αντιμετωπίζει εξαιρετικές προκλήσεις και η οποία χρειάζεται την αλληλεγγύη με σαφή τρόπο.

    http://www.sigmalive.com/news/local/37363
    27/3/13

    ReplyDelete
  3. Ζοφερές προβλέψεις για τις συνέπειες της απόφασης....Open Europe: «Το δάνειο από Ευρωζώνη θα οδηγήσει το χρέος του νησιού σε μη βιώσιμα επίπεδα....

    Του ανταποκριτή της «Κ» στις Βρυξέλλες, Νικου Χρυσολωρα

    «Το κυπριακό ΑΕΠ θα καταρρεύσει μετά τη συμφωνία του Eurogroup και η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα αναστείλει τη λειτουργία της οικονομίας. Το δάνειο από την Ευρωζώνη θα οδηγήσει το χρέος του νησιού σε μη βιώσιμα επίπεδα, ενώ η λιτότητα και η τραπεζική αναδιάρθρωση που το συνοδεύουν θα προκαλέσουν κοινωνική ένταση. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Κύπρος να καταστεί οικονομία-ζόμπι με ελάχιστες ελπίδες ανάκαμψης». Με αυτά τα μελανά χρώματα περιγράφει τις προοπτικές της Κύπρου η δεξαμενή σκέψης Open Europe, στην πρώτη ανάλυση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup τα ξημερώματα της Δευτέρας.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση, όλες οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, τη Λαϊκή, ουσιαστικά εξαϋλώνονται. Επιπλέον, οι ανασφάλιστες καταθέσεις (δηλ. άνω των 100.000) στην Τράπεζα Κύπρου, το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, παγώνουν επ’ αόριστον, μέχρι να προσδιοριστεί το «κούρεμα» που θα χρειαστεί να γίνει, ώστε να διαμορφωθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας στο 9%. «Οι Κύπριοι θα βιώσουν μια δύσκολη περίοδο. Είναι αναπόφευκτο. Οι τράπεζες ήταν αφερέγγυες και αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. «Συμπεριφερθήκαμε στους Κυπρίους σαν να ήταν όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερ», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Τόνισε δε ότι «είναι καθήκον της Ε.Ε. να προσφέρει στην Κύπρο βοήθεια άνω των 10 δισ. σε άμεσες ενισχύσεις».

    Εκατοντάδες εταιρείες στην Κύπρο βλέπουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα να εξανεμίζονται εν μια νυκτί. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την επιβολή περιορισμών στη θεμελιώδη ευρωπαϊκή ελευθερία της κίνησης κεφαλαίων, εγείρει αμφιβολίες για το αν και πότε θα καταφέρει να λειτουργήσει ξανά με στοιχειώδη ομαλότητα η κυπριακή οικονομία. Επίσης, πέρα από τις αναπόφευκτες χρεοκοπίες εταιρειών και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα καταργηθούν στον τραπεζικό κλάδο, η Κύπρος χάνει οριστικά και έναν βασικό πυλώνα στήριξης του βιοτικού της επιπέδου. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η ανεργία βρίσκεται ήδη στο 15% και η προσπάθεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων βρίσκεται σε εμβρυϊκό στάδιο και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα ανάσχεσης της ύφεσης.

    Σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε χθες στους Financial Times, προβλέπεται ότι η βίαιη διάλυση του χρηματοπιστωτικού κλάδου της Κύπρου θα οδηγήσει σε κάθετη πτώση του ΑΕΠ και, επομένως, θα καταστήσει το χρέος του νησιού μη βιώσιμο.

    Η ανάλυση, επίσης, προσμετρεί στις ζημίες της κυπριακής κρίσης την αποδυνάμωση της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης της Λευκωσίας, την εμπέδωση της άποψης ότι οι καταθέσεις στην Ευρωζώνη δεν είναι πλέον ασφαλείς και τη διάψευση των προσδοκιών ότι η Γερμανία θα συμφωνήσει κάποτε στην αμοιβαιοποίηση των χρεών και των επισφαλειών της Ευρώπης. «Στο μεταξύ, η Κύπρος θα μείνει στις παρυφές της Ζώνης του Ευρώ», τονίζουν οι ερευνητές της Open Europe, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ινστιτούτου Bruegel, η επιβολή περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων θέτει την Κύπρο ουσιαστικά με το ένα πόδι εκτός Eυρωζώνης.

    Το μόνο θετικό στοιχείο που εντοπίζουν στη συμφωνία της Δευτέρας οι αναλυτές είναι ότι δεν επλήγησαν οι μικρές καταθέσεις και αποφεύχθηκε η άμεση κατάρρευση και έξοδος της Κύπρου από το κοινό νόμισμα.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127835
    27/3/13

    ReplyDelete
  4. Germany and Merkel are ‘striving for hegemony’ – Luxembourg Foreign Minister....

    The Cyprus bailout deal, and the power wielded by Germany and the IMF in its orchestration, has scared small EU economies with big banking sectors, fearing they could be next.

    Germany and the EU’s heavy hand in the Cyprus bailout negotiations have drawn harsh criticism from its smaller EU neighbors. Breaking solidarity, Luxembourg - a founding member of the EU and euro zone - has accused Germany’s actions as ‘un-European’.

    "[Germany and Merkel are] striving for hegemony which is wrong and un-European," Foreign Minister Jean Asselborn told Reuters.

    "Germany does not have the right to decide on the business model for other countries in the EU," Asselborn said. "It must not be the case that under the cover of financially technical issues other countries are choked."

    IMF President Christine Lagarde wanted to close down both the Bank of Cyprus and Laiki, but in the end, only Laiki will be shut down, facing losses of €4.2bn (£3.6bn) in deposits. The Bank of Cyprus liquid assets are still frozen, but are projected to lose 30%-40% of deposits.

    The EU is making wealth depositors pay for the island’s bailout and declared victory that the crisis has defeated the ‘business model’ of offshore tax havens.

    Largarde said the disparate gap between the Cypriot GDP and banking sector was ‘unsustainable’ and by closing down Cypriot banks, set the new template for addressing bailouts: take aim at the deposits, not the taxpayers.

    The Cypriot economy was lambasted by France and Germany as ‘a casino economy’ and a ‘dysfunctional business model’.

    Cyprus and Luxembourg have a lot in common. Both have a large financial sector, both offer low corporate tax regulations, and both attract a large amount of foreign wealth. Both have carved out economic niches for their national economy, a process Asselborn says is crucial to maintain.

    Luxembourg is the wealthiest country in the EU and the second smallest, and its banking sector exceeds its GDP 23 fold. Cyprus was operating on a 7-fold scale. Relative to GDP, tiny Malta's banking sector is even bigger.

    "It cannot be that Germany, France and Britain say 'we need financial centres in these three big countries and others must stop,” said Asselborn.

    http://rt.com/business/germany-eu-cyprus-imf-919/
    27/3/13

    ReplyDelete
  5. ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ EUROGROUP.....«Δεν θα γίνει κανόνας το κούρεμα των καταθέσεων»....

    Μετά την σύγχυση που έχει προκληθεί σε σχέση με το «κούρεμα» των καταθέσεων, οι χώρες της ευρωζώνης φέρεται να δεσμεύτηκαν ότι το κυπριακό μοντέλο δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές διασώσεις, όπως ήταν η εντύπωση που δόθηκε από τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που είναι σε γνώση του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

    «Το κυπριακό πρόγραμμα δεν αποτελεί πρότυπο, αλλά τα μέτρα του είναι προσαρμοσμένα στην πολύ ιδιαίτερη κατάσταση της Κύπρου», αναφέρει το κείμενο στο οποίο κατέληξαν χθες εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

    Ο κ. Ντάισελμπλουμ προκάλεσε αναταραχή στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Δευτέρα με τις δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και την εφημερίδα Financial Times περί του ότι η εξυγίανση των τραπεζών στο μέλλον πρέπει να γίνεται σε εθνικό επίπεδο και με την αμφισβήτηση της ανάγκης να χρησιμοποιούνται ευρωπαϊκά κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών.

    Αν και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών έκανε διευκρινιστική δήλωση αργότερα τη Δευτέρα, πολλές χώρες πίεσαν να υπάρξει μία επιβεβαίωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι το «κούρεμα» στις καταθέσεις στην Κύπρο δεν θα αποτελέσει μέρος των τυπικών εργαλείων για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

    Το έγγραφο υπενθυμίζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το περασμένο καλοκαίρι για τη στήριξη της νομισματικής ένωσης «που θα βασίζεται σε στενότερη ενοποίηση και αυξημένη αλληλεγγύη, περιλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής του νέου ενισχυμένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, καθώς και περαιτέρω μέτρων προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης».

    Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου αναφέρει ότι «ανησυχεί για τις πρόσφατες ανακοινώσεις και δηλώσεις» για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα και τους «υποτιθέμενους κινδύνους» από την υπερβολική εξάρτηση από τις τράπεζες.

    Η ανακοίνωση του Λουξεμβούργου σημειώνει τους «πολύ υψηλούς συντελεστές φερεγγυότητας» των περισσότερων διεθνών τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και διαχειριστών κεφαλαίων που λειτουργούν στο έδαφος της χώρας.

    Το 23,5% του ΑΕΠ του Λουξεμβούργου το 2011 βασιζόταν στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το υψηλότερο σχετικό ποσοστό στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Eurostat. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8,9% στην Κύπρο και 5,7% κατά μέσο όρο στην ΕΕ, αναφέρει το Bloomberg.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63803283
    27/3/13

    ReplyDelete
  6. Ο Γερμανός οδηγός της Ευρώπης (τροποποιημένο το γνωστό ανέκδοτο)
    Ο Γερμανός οδηγός της Ευρώπης περιφέρει το τανκς του ανά την Περιφέρεια της Ευρωζώνης. Το τανκς είναι ανοιχτό, μια πλατφόρμα, και πάνω της οι χώρες της Ευρωζώνης. Η πορεία ήταν σε ανώμαλο δρόμο , έτσι σε κάποιο ταρακούνημα πέφτει κάτω ο Έλληνας, Τον αρπάζει η ερπύστρια και μένει να χαροπαλεύει στο πλάι της διαδρομής. Κατεβαίνει ο Γερμανός οδηγός της Ευρώπης, βγάζει τα μαχαίρια και αποτελειώνει τον άτυχο Έλληνα, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των υπόλοιπων της Ευρωζώνης.
    -Για να μην τυραννιέται ο καημένος!, τους λέει.
    Συνεχίζεται το ταξίδι της Ευρωζώνης με το Γερμανό της οδηγό ανέμελο και ευτυχισμένο που έκανε το (απ)ανθρωπιστικό του καθήκον. Στην επόμενη ανατάραξη, μιας και το διασκέδασε πολύ αυτό που έγινε με τον Έλληνα, “βοήθησε” τον Κύπριο να “πέσει”. Τραυματίζεται θανάσιμα κι αυτός από την πτώση και τις ερπύστριες, κατεβαίνει ο Γερμανός οδηγός, βγάζει τα μαχαίρια του και αποτελειώνει τον άτυχο Κύπριο μπροστά στα έκπληκτα μάτια των υπόλοιπων της Ευρωζώνης.
    -Για να μην τυραννιέται ο καημένος!, τους λέει.
    Συνεχίζεται το ταξίδι της Ευρωζώνης με το Γερμανό οδηγό να το απολαμβάνει όλο και περισσότερο. Έτσι στην επόμενη ανατάραξη σπρώχνει το Μαλτέζο, τον Λουξεμβούργιο και το Σλοβένο. Πέφτει πρώτος ας πούμε ο Σλοβένος, η ερπύστρια του πετάει τα έντερα έξω, αλλά δεν χάνει τις αισθήσεις του. Πλησιάζει ο Γερμανός οδηγός της Ευρώπης, σκύβει στοργικά και ετοιμάζεται να βγάλει τα μαχαίρια του. Ο Σλοβένος, σπρώχνει τα έντερα στην κοιλιά του, πετάγεται όρθιος, τινάζεται , ξεσκονίζεται και κραυγάζει:
    -Ευτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα!

    Αυτή είναι η Ευρώπη με τον Οικονομικό Ναζιστικό Επεκτατισμό, σήμερα: ένα κρύο ανέκδοτο. Και το Ευρώ, οι σύγχρονοι Γερμανικοί φούρνοι....

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin