Monday, March 11, 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Δυσαρεστημένος από την τρόικα ο αρχιεπίσκοπος

«Αν θέλουν να μας καταστρέψουν, να έχουμε το θάρρος να πούμε ότι μπορούμε να ζήσουμε και μόνοι μας, με την κυπριακή λίρα που είχαμε προηγουμένως», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Εξέφρασε σαφώς τη δυσαρέσκειά του για τη στάση που τηρεί η τρόικα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την κυπριακή δανειακή σύμβαση, ενώ υπέδειξε στην πολιτική ηγεσία ότι θα πρέπει να φανεί σκληρή απέναντι στους δανειστές «και να τους πει ότι κάνουμε σκέψεις να φύγουμε από το ευρώ».


Ο κκ. Χρυσόστομος μίλησε και για την κατάσταση στις τράπεζες, λέγοντας ότι συζητά την καταχώρηση αγωγών κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και ειδικότερα κατά του τέως υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη. Υποστήριξε ότι αυτοί έχουν εμπλέξει το όνομα της Ελληνικής Τράπεζας στους όρους εντολής, που έδωσαν στην Pimco, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι η τράπεζα είναι υγιής και δεν χρήζει κρατική στήριξης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο αρχιεπίσκοπος προσέθεσε ότι υπέδειξε στη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας να μελετήσει εάν ευθύνονται η προηγούμενη κυβέρνηση, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο τέως υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή και να προχωρήσει στην καταχώρηση αγωγών εναντίου τους. Ήγειρε και θέμα Pimco, του διεθνούς οίκου που ανέλαβε τον διαγνωστικό έλεγχο για το πραγματικό ύψος των κεφαλαιουχικών αναγκών των τραπεζών. Διατύπωσε αμφιβολίες για τον τρόπο της μεθοδολογίας που ακολούθησε ο οίκος σε σχέση με το σενάριο μη βιώσιμου χρέους και υποστήριξε ότι μεθοδεύτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για να αποσοβήσει τις ευθύνες της.

«Εάν ήταν σοβαρή εταιρεία», ισχυρίστηκε ο κ. Χρυσόστομος, «θα έπρεπε να κάνει την έρευνα και να υποβάλει μόνο μία πρόταση. Από τη στιγμή που έχει δύο προτάσεις τουλάχιστον εμένα με βάζει σε πολλές υποψίες».
.real.gr
11/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

5 comments :

  1. Κύπρος: Mέχρι 10 δισ. ευρώ δίνουν οι δανειστές....

    Σύμφωνα με κυπριακό κανάλι, οι δανειστές αξιώνουν από τη Λευκωσία τεράστια συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος κατά 40%. Οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Κύπρο κατέστησαν σαφές στην κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να χορηγήσουν δάνειο πέραν των 10 δισ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού Σίγμα.

    Σύμφωνα με το κυπριακό κανάλι οι επικεφαλής της τρόικας φέρονται να τόνισαν στους αξιωματούχους της χώρας ότι η Λευκωσία θα πρέπει να βρει τα υπόλοιπα 7,5 δισ ευρώ που χρειάζονται.

    Οι δανειστές αξιώνουν, εξάλλου, τη συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος κατά 40%. Για να υπάρξει 40% συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, πρέπει να μεταφερθούν τα παραρτήματα των τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνική τράπεζα, να πωληθούν οι θυγατρικές εταιρείες του εξωτερικού και να αναδιαρθρωθούν τα παραρτήματα εξωτερικού.

    http://euractiv.gr/oikonomia/kypros-mexri-10-dis-eyro-dinoyn-oi-daneistes
    11/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βενιζέλος: «Πρέπει να στηριχθεί οικονομικά η Κύπρος»....Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη....

      "Στην περίπτωση του οικονομικού προβλήματος της Κύπρου και του προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου γίνεται πολύ πιο έντονα αντιληπτή η σχέση ανάμεσα στην δημοσιονομική κυριαρχία και την εθνική κυριαρχία", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

      Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι "πρέπει να στηριχθεί οικονομικά η Κύπρος, να ανακάμψει δημοσιονομικά", γιατί, όπως σημείωσε, "η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πρώτη εθνική μας προτεραιότητα".

      Αυτό, όπως ανέφερε, ο κ. Βενιζέλος, ήταν και το βασικό αντικείμενο της συζήτησης που είχαν με τον κ. Αναστασιάδη.

      Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ακόμα ότι "παρακολουθούμε τα θέματα, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε πρακτικά, γιατί πρέπει να βρεθεί μια λύση η οποία και την Κύπρο οικονομικά να την αφήσει να αναπνεύσει και στο εθνικό θέμα θα μας επιτρέψει να μείνουμε ανυποχώρητοι και σταθεροί σε αυτά που συνιστούν την εθνική μας στρατηγική και είναι και αποφάσεις του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

      http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=263145
      11/3/13

      Delete
  2. Κύπρος: Περαιτέρω περικοπές μισθών-συντάξεων ζητά το ΔΝΤ....

    Το ΔΝΤ πιέζει ασφυκτικά την Λευκωσία, ζητώντας από την κυπριακή κυβέρνηση περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, περιορισμό και αποτελεσματικότερη στόχευση των κοινωνικών παροχών και αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Στόχος, σύμφωνα με το Ταμείο, είναι ο «εξορθολογισμός των δημοσίων οικονομικών», μέσα από σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων βραχυπρόθεσμα.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, κλιμάκιο 15 τεχνοκρατών του ΔΝΤ παρουσίασε στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών έκθεση που περιέχει τις εισηγήσεις του.

    Στον τομέα της υγείας το ΔΝΤ προτείνει να σταματήσει η κατηγοριοποίηση των ασθενών, και χαρακτηρίζει αναγκαίο να καταργηθεί η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στις προτάσεις τους περιλαμβάνεται και η αύξηση του αριθμού των ασθενών ανά νοσηλευτή. Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε νοσηλευτής έχει την ευθύνη για τέσσερις κλίνες, ενώ όπως υπολογίζει η τρόικα, στην Κύπρο κάθε νοσηλευτής έχει την ευθύνη για μόλις δύο κλίνες.

    Στο τομέα της παιδείας, το κλιμάκιο του ΔΝΤ εισηγείται οι εξοικονομήσεις να πάρουν τη μορφή της ενοποίησης σχολείων και της αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.

    Η έκθεση του ΔΝΤ και η παραχώρηση τεχνικής βοήθειας προς την Κυπριακή Δημοκρατία εντάσσεται στο πλαίσιο της καταρχήν συμφωνίας με την τρόικα.

    Αύριο το κλιμάκιο της τρόικας θα έχει διαβουλεύσεις στην Κεντρική Τράπεζα.

    Οι διεργασίες αυτές χαρακτηρίζονται κρίσιμες, καθώς μέχρι αργά αύριο το βράδυ οι επικεφαλής της αποστολής της τρόικας αναμένεται να υποβάλουν στην ομάδα εργασίας του Eurogroup έκθεση για την πορεία της διαπραγμάτευσης σχετικά με το μνημόνιο.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα πρότεινε στη Λευκωσία ο δανεισμός της να ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ και το υπόλοιπο του ποσού που χρειάζεται η Λευκωσία να εξασφαλιστεί με άλλους τρόπους, ώστε να παραμείνει βιώσιμο το χρέος.

    Η απαίτηση της τρόικας για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10% στο 12,5% φέρεται ότι κερδίζει έδαφος παρά τις έντονες ενστάσεις που προέβαλε η κυπριακή πλευρά, η οποία φέρεται να οδεύει προς το να αποδεχτεί την πρόταση επιβολής έκτακτης φορολογίας 10% στους τόκους των καταθέσεων στις τράπεζες.

    Η κυπριακή κυβέρνηση μοιάζει να κερδίζει κάποιο χρόνο στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, χωρίς όμως να αποφεύγει τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος για την πώληση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

    με πληροφορίες ΑΠΕ
    http://www.enet.gr/?i=news.el.newsroom&id=349894
    11/3/13

    ReplyDelete
  3. Λέτε ο Αναστασιάδης να αποδειχθεί πιο πατριώτης από τους Έλληνες πολιτικούς;......

    Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, εκφράζοντας σε μεγάλο μέρος την άποψη των Κυπρίων, αλλά και της Κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, ανέφερε πώς «αν θέλουν να μας καταστρέψουν, να έχουμε το θάρρος να πούμε ότι μπορούμε να ζήσουμε και μόνοι μας, με την κυπριακή λίρα που είχαμε προηγουμένως».

    Ταυτόχρονα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθε στην Αθήνα με συγκεκριμένο αίτημα να καταβάλει η Ελλάδα στην Κύπρο ποσό 2 δις ευρώ από το μέρος του δανείου που έλαβε η Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν οι Κυπριακές τράπεζες και να μην αναγκαστούν να κουρευτούν. Μην ξεχνάμε ότι η κρίση στις κυπριακές τράπεζες οφείλεται σε μεγάλο μέρος στα ελληνικά τοξικά ομόλογα.

    Στις κινήσεις αυτές της Κυπριακής πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας, διακρίνουμε μια γενναιότητα και μια σαφή στόχευση να σταθεί η Κύπρος με αξιοπρέπεια απέναντι στην τρόϊκα κάτι που δεν διακρίναμε στους «γερμανόφιλους» Έλληνες πολιτικούς.

    Μέχρι τώρα θαυμάζαμε τον αείμνηστο Τάσο Παπδόπουλο για τη γενναία στάση του στο σχέδιο Ανάν. Λέτε τώρα να αποδειχθεί και ο κ. Αναστασιάδης πιο πατριώτης από τους Έλληνες πολιτικούς;

    Πέτρος Χασάπης
    http://olympia.gr/2013/03/12/
    12/3/13

    ReplyDelete
  4. Ποιες «κόκκινες γραμμές» συζητά η Λευκωσία.....

    Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ

    Οι «κόκκινες γραμμές» που έθεσε η Λευκωσία στην τρόικα ίσως τελικά να μην είναι και τόσο... κόκκινες. Οι πιέσεις που ασκούνται, κυρίως εκ μέρους του ΔΝΤ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αντίστασης και η κυβέρνηση έχει ενημερώσει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας ώστε να τηρηθεί ενιαία στάση, χωρίς ρήγματα στο εσωτερικό μέτωπο.

    Οπως ανέφεραν στην «Ε» κυβερνητικές πηγές, «δεν μπορεί κάποιος να επιμένει σε σκληρές θέσεις όταν το κόστος ενδεχομένως να είναι η άτακτη χρεοκοπία». Ως εκ τούτου, εκτός από το κούρεμα καταθέσεων η Λευκωσία είναι διατεθειμένη να συζητήσει αύξηση του εταιρικού φόρου, φορολογία κεφαλαιουχικών κερδών (μόνο για Κύπριους επενδυτές) και φορολογία χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού και η μετοχοποίηση ημικρατικών οργανισμών (ΔΕΚΟ), αν υπάρξουν στρατηγικοί επενδυτές που θα διασφαλίσουν την κερδοφόρα πορεία τους. Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο, είναι η συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και συγχώνευση τραπεζικών ιδρυμάτων και περιορισμός των δικτύων τους στην Κύπρο και το εξωτερικό.

    Και χωρίς ευρώ

    Τα πολιτικά κόμματα θεωρούν αψυχολόγητη την παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, που τάχθηκε υπέρ της σκληρής στάσης έναντι της τρόικας, ακόμα και με την απειλή εξόδου από το ευρώ. Θεωρούν ότι η τοποθέτηση του αρχιεπισκόπου είναι μπλόφα, αλλά κάποιες φορές τέτοιες πρακτικές μπορεί να μετατραπούν σε εφιαλτικά σενάρια.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Κύπρου ελέγχει την Ελληνική Τράπεζα και είναι μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου. Ο αρχιεπίσκοπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης δικαστικών μέτρων κατά του τέως προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, του τέως υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για τους χειρισμούς τους. Οπως αποκάλυψε, έδωσε οδηγίες στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας να εξετάσει το ενδεχόμενο καταχώρισης αγωγών για τους όρους εντολής που δόθηκαν στην εταιρεία Pimco, να μελετηθεί η κατάσταση της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία είναι υγιής και δεν χρήζει ανακεφαλαιοποίησης. Ο αρχιεπίσκοπος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια μεθόδευσε την κατάσταση με τέτοιον τρόπο ώστε να φορτώσει τις ευθύνες της στις τράπεζες.

    Τεχνικά θέματα

    Το κλιμάκιο της τρόικας συνεχίζει τις επαφές του στην Κύπρο, εξετάζοντας κυρίως θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, ο οποίος θα πρέπει να αναδιοργανωθεί ώστε να διορθωθούν στρεβλώσεις. Κάποια μέτρα έχουν ήδη ληφθεί, αλλά δεν θεωρούνται αρκετά και αποτελεσματικά. Οι όποιες αλλαγές είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσουν τριβές και αντιδράσεις από την πανίσχυρη ΠΑΣΥΔΥ (Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων).
    http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=349966
    12/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin