Thursday, March 14, 2013

Το κυνήγι των 7,5 δισ. ευρώ για να κλείσει το Μνημόνιο


 Με ποιους τρόπους θα μπορέσει η Κύπρος να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό....

Το βράδυ της Παρασκευής οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να λύσουν το γρίφο της βιωσιμότητας του κυπριακού δημόσιου χρέους. Ο πρόεδρος του Eurogroup μιλά ήδη για χρηματοδότηση 10 δισ. ευρώ και η Λευκωσία θα πρέπει να πείσει για το πως θα καλύψει το κενό των 7,5 δισ. ευρώ.
Το ποσό του δανείου που θα χορηγηθεί στην Κύπρο θα πρέπει να βρίσκεται πλησιέστερα στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και πάντως να είναι μικρότερο από 17 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

Την ανακοίνωση για τον καθορισμό της έκτακτης συνεδρίας είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ μέσω του Twitter. "Παρασκευή 17:00 (ώρα Βρυξελλών) έκτακτο Eurogroup για την Κύπρο", ανέφερε ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών στον προσωπικό του λογαριασμό.
Εξάλλου, σε ξεχωριστή του επιστολή προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι "η προσδοκία είναι ότι το Eurogroup θα συζητήσει το περίγραμμα του προγράμματος βοήθειας".
Ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών ανέφερε στο Κοινοβούλιο της χώρας του ότι ο ίδιος επιθυμεί όπως το πρόγραμμα στήριξης είναι πιο κοντά στα €10 δις, χωρίς ωστόσο να δώσει το ακριβές ποσό.
Ανέφερε ακόμη ότι το κυπριακό πρόγραμμα θα πρέπει να οδηγεί σε ένα βιώσιμο επίπεδο δημόσιου χρέους, που θα επιτρέπει στην Κύπρο να αποπληρώνει τα δάνειά της και να αναβιώσει την οικονομία της.
"Το ύψος του προγράμματος πρέπει να είναι περιορισμένο", είπε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ρόιτερ, επικαλούμενο πηγές της Κομισιόν, εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό πακέτο διάσωσης στα 10 με 13 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά την κάλυψη της διαφοράς -σε σύγκριση με το ποσό των 17,5  δισ. ευρώ που είχε προκύψει από τη διαπραγμάτευση της προηγούμενης κυβέρνησης- τα πιθανότερα σενάρια είναι:
1ον Μέσω της συρρίκνωσης του τραπεζικού τομέα και κατά συνέπεια της μείωσης των αναγκών κεφαλαιοποίησης. Το ενδιαφέρον στρέφεται στην Αθήνα, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες το ενεργητικό των τριών μεγάλων κυπριακών τραπέζων στην ελληνική αγορά, ύψους 25 δισ. ευρώ, να περάσει σε ελληνικά χέρια. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 130% του ΑΕΠ της Κύπρου περίπου στο 40% του ισολογισμού των δύο μεγάλων τραπεζών, της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας.

Για σκοπούς κεφαλαιοποίησης τα 25 δις. ευρώ απαιτούν κεφάλαια 2,25 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με κυπριακές πηγές δεν ζητούνται χρήματα από την Ελλάδα και η προσπάθεια που γίνεται είναι το ενεργητικό αυτό να περάσει σε μια ελληνική τράπεζα. Πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, καθώς αυτή τη στιγμή η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στην τελική ευθεία. Το δέλεαρ που προσφέρεται είναι η μεταβίβαση του ενεργητικού να γίνει με μια μεγάλη έκπτωση.

Στην ελληνική πρωτεύουσα εκφράζονται πολλές αντιρρήσεις και δεν αποκλείεται η λύση να προέλθει από τη Σύνοδο Κορυφής. Αν προχωρήσει το σχέδιο απόσχισης των ελληνικών δραστηριοτήτων θεωρείται πιο εύκολο να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τη Ρωσία για συμμετοχή στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των κυπριακών τραπεζών, γεγονός που θα περιορίσει και άλλο τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες και κατά συνέπεια τη χρηματοδότηση από την Τρόικα.

Παρά την αίσθηση προόδου που δίνουν οι κυπριακές αρχές, στην Αθήνα φαίνεται να υπάρχει έντονος προβληματισμός.

2ον Με αύξηση των εσόδων της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω αποκρατικοποιήσεων και επιβολής πρόσθετων φορολογιών (αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5%, αύξηση της φορολογίας επί των τόκων των καταθέσεων, πρόσθετη φορολογία στα υψηλότερα εισοδήματα) και περικοπής δαπανών, όπως με την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού, τις συγχωνεύσεις σχολείων και κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
3ον Με την εθνικοποίηση των ταμείων προνοίας. Οι πληροφορίες μιλούν καταρχήν για κρατικοποίηση των ταμείων πρόνοιας των ημικρατικών οργανισμών. Τα αποθεματικά των ταμείων και ο υφιστάμενος βραχυχρόνιος δανεισμός θα μετατραπεί σε κρατικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας, βελτιώνοντας τη διάρθρωση του δημόσιου χρέους.
4ον Τη συμμετοχή της Ρωσίας στο πρόγραμμα μέσω της επιμήκυνσης, καταρχήν, του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ, ευρώ.

Η CitigroupΠιο κοντά φαίνεται ότι βρίσκεται μια συμφωνία διάσωσης της Κύπρου, τονίζει η Citigroup σε ανάλυσή της. Η Citigroup διαπιστώνει μια συναίνεση σχετικά με το μέγεθος, τους συμμετέχοντες και τα μέσα του πακέτου βοήθειας προς την Κύπρο.

«Εάν εγκριθεί, ένας φόρος επί των καταθέσεων θα είναι de facto ένας τρόπος  για να επιβληθούν ζημιές στους καταθέτες τραπεζών (χωρίς να αποκαλείται bail-in), το οποίο ικανοποιεί τις απαιτήσεις των χωρών στον πυρήνα της ευρωζώνης, που θέλουν τον υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα να συνεισφέρει και αυτός στη διάσωση», τονίζει η Citigroup.
Επίσης, υπογραμμίζει πως η μη συμμετοχή του ΔΝΤ εάν επιβεβαιωθεί, υποδηλώνει ότι οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους  παραμένουν υψηλές αλλά οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πρόβλημα να το παραβλέψουν προκειμένου να μην καταστρέψουν το τρέχον θετικό κλίμα στην αγορά με απειλές μιας νέας αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους.
 .kathimerini.com.cy
13/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

1 comment :

  1. Zyperns Hilferufe zeigen Wirkung....

    Ende März müsse eine Einigung über Finanzhilfen für Zypern stehen, mahnt der zypriotische Zentralbankchef und sieht eine „systemischen Gefahr“, die von dem Land ausgehe. Eine IWF-Beteiligung könnte die Lösung sein.

    Nikosia
    Die Forderungen nach einer raschen Einigung auf Geldspritzen für das hoch verschuldete Zypern mehren sich. Ein Abkommen müsse noch in diesem Monat stehen, sagte der zyprische Zentralbankchef Panico Demetriades in einem am Donnerstag veröffentlichten Interview der Nachrichtenagentur Reuters. Gelinge das nicht, drohe eine „systemische Gefahr“ für die gesamte Euro-Zone. „Von der Peripherie geht das größte Risiko aus, und derzeit ist das Zypern“, sagte der Notenbanker, der dem Rat der Europäischen Zentralbank (EZB) angehört. Ähnlich hatten sich kürzlich auch der deutsche EZB-Direktor Jörg Asmussen und der Chef des Euro-Rettungsschirms ESM, Klaus Regling, geäußert.

    Die Finanzminister der Euro-Länder wollen am Freitagnachmittag bei einem Sondertreffen in Brüssel über ein Hilfspakt für den Inselstaat beraten. „Wir müssen eine Lösung finden, die klar macht, dass Zypern am Ende mit tragfähigen Schulden dasteht“, sagte der finnische Ministerpräsident Jyrki Katainen. Zypern hat seine Euro-Partner um rund 17 Milliarden Euro gebeten. Inzwischen signalisierte Euro-Gruppen-Chef Jeroen Dijsselbloem aber bereits, dass die Summe letztlich näher bei zehn Milliarden Euro liegen dürfte.....http://www.handelsblatt.com/politik/konjunktur/geldpolitik/euro-krisenland-zyperns-hilferufe-zeigen-wirkung/7930686.html
    14/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin