Wednesday, February 20, 2013

S&P: Κίνδυνος «ουσιαστικής» χρεοκοπίας για Κύπρο

Υπάρχει "ουσιαστικός και αυξανόμενος κίνδυνος" χρεωκοπίας της Κύπρου, ειδικά εάν δεν λάβει βοήθεια από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφερε την Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.

"Βλέπουμε τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες να υποβαθμίσουμε εκ νέου την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου το 2013, εάν για παράδειγμα δεν έλθει η επίσημη οικονομική βοήθεια από τον ESM και/ή το ΔΝΤ, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα οι κυπριακές αρχές να μην έχουν πολλές επιλογές πέρα από την αναδιάρθρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας", ανέφερε σε έκθεσή του ο επικεφαλής πιστοληπτικών αξιολογήσεων για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία Moritz Kraemer.

"Θα μπορούσαμε επίσης να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση, εάν εκτιμήσουμε ότι οι (κυπριακές) αρχές δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που θα προβλέπει ένα επίσημο πρόγραμμα βοήθειας".
Η S&P αξιολογεί αυτή τη στιγμή την Κύπρο με CCC+ και αρνητικές προοπτικές.
.ethnos.gr
20/2/13

2 comments :

  1. Σόιμπλε-Μοσκοβισί: Εως το τέλος Μαρτίου η συμφωνία Κύπρου-τρόικας....

    Την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Κύπρου, αναφέρουν σε κοινό ανακοινωθέν τους οι υπουργοί οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιέρ Μοσχοβισί, αντίστοιχα.

    «Χαιρετίζουμε τα αποτελέσματα των κυπριακών προεδρικών εκλογών της 24ης Φεβρουαρίου, που θα επιτρέψουν τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης η οποία θα είναι σε θέση να συνεχίσει γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιερ Μοσκοβισί.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι συνομιλίες θα πρέπει να επαναληφθούν σύντομα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του Μαρτίου» επί των όρων και των συνθηκών χορήγησης της οικονομικής βοήθειας. Οι δύο υπουργοί ζητούν από την τρόικα των δανειστών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και από τις κυπριακές αρχές να καταγράψουν πρόοδο στην ολοκλήρωση του σχεδίου συμφωνίας.

    Το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει «να επιτρέψει μία σημαντική χρηματοπιστωτική, δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή. Θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη στενή επιτήρηση των μέτρων κατά του ξεπλύματος και υπέρ της χρηματοπιστωτικής διαύγειας και της εφαρμογής τους», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργών.

    «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων για μία βιώσιμη ανάπτυξη και την δημοσιονομιοκή και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προς το συμφέρον της Κύπρου και της ευρωζώνης στο σύνολό της», καταλήγει η ανακοίνωση.

    Τα συγχαρητήριά του μετέφερε τηλεφωνικά στον νέο Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ.

    Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας ανέφερε ότι «η Βρετανία και η Κύπρος μοιράζονται μια μακρά ιστορία και απολαμβάνουν βαθιά ριζωμένες διμερείς σχέσεις που υποστηρίζονται από τους δεσμούς με την ΕΕ και την Κοινοπολιτεία».

    Ο κ. Χέιγκ πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον κ. Αναστασιάδη και την κυβέρνησή του και να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63787885
    25/2/13

    ReplyDelete
  2. SPIEGEL-Gesprächsreihe: Steinbrück will Störtebeker nach Zypern schicken......

    Als Geldwaschanlage bezeichnet Peer Steinbrück das hochverschuldete Zypern. Das Euro-Land könne nur gerettet werden, wenn es den Bankensektor umkremple. Das sagte der SPD-Kanzlerkandidat bei der SPIEGEL-Gesprächsrunde "Der Montag an der Spitze" - und schickte gleich eine kleine Warnung ins Mittelmeer.

    Hamburg - Beim Thema Zypern zeigt sich Peer Steinbrück unnachgiebig: Das hochverschuldete Euro-Land müsse glaubhaft Reformen darstellen, bevor es Zusagen für Finanzhilfen bekomme, sagte der SPD-Kanzlerkandidat. Zypern braucht nach offiziellen Angaben dringend 17,5 Milliarden Euro, um seine Banken und die Staatsfinanzen zu stabilisieren. Steinbrück bezeichnete das Land als "eine Geldwaschanlage".

    Steinbrück war zu Gast bei der Gesprächsreihe des SPIEGEL und der Körber-Stiftung "Der Montag an der Spitze" in Hamburg. Bei der Diskussion ging es auch um mögliche Strafmaßnahmen. Steinbrück hatte als ehemalige Bundeswirtschaftsminister Schlagzeilen gemacht, als er 2010 der Schweiz wegen ihres Umgangs mit Steuerflüchtlingen mit der "siebten Kavallerie in Fort Yuma" drohte, "die man auch ausreiten lassen kann".

    SPIEGEL-Chefredakteur Georg Mascolo fragte deshalb zum Thema Zypern: "Also Kavallerie nach Nikosia?"

    Steinbrück: "Naja (er rudert mit den Händen), ich bin als Diplomat..."

    Mascolo: "Sie sind keiner."

    Steinbrück: (Lacher aus dem Publikum, er lacht auch) "Jetzt kann ich das nicht mehr wiederholen. Aber so'n kleiner Störtebeker, der da mal rüberschippert von der Ostsee ins Mittelmeer.".....................http://www.spiegel.de/politik/ausland/spiegel-gespraechsreihe-steinbrueck-droht-zypern-mit-stoertebecker-a-885530.html
    25/2/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin