Sunday, February 3, 2013

Observer: Οι πιθανοί όροι για την Κύπρο ανησυχούν την Ευρωζώνη


Παραπέμπει σε δήλωση ΥΠΟΙΚ για πρόνοιες περί διαγραφής μέρους του χρέους από ομολογιούχους.
 
Αναφορά σε φόβους περί πρόκλησης πανικού σε άλλα ευάλωτα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, λόγω των πιθανών όρων διάσωσης της Κύπρου, επί των οποίων «συνεχίζουν να φιλονικούν» οι επίδοξοι πιστωτές της χώρας, κάνει δημοσίευμα της εφημερίδας Observer.
Η βρετανική εφημερίδα παραπέμπει στη διαμαρτυρία κατόχων ομολόγων της Τράπεζας Κύπρου και στη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή από τη Χάγη για πρόνοιες περί διαγραφής μέρους του χρέους από ομολογιούχους που «δυστυχώς δημιουργεί μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση».

Κατά το δημοσίευμα, η απόφαση αυτή συνιστά νίκη για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς είναι γνωστό ότι φοβάται πως χωρίς την αποδοχή ζημιάς από κατόχους ομολόγων, η Κύπρος θα μπορούσε να χρειαστεί τόσο υψηλή χρηματοδότηση ώστε το χρέος της να καταστεί μη βιώσιμο.
Η εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του κ. Σιαρλή που αναφέρει πως η συμμετοχή της Κύπρου στο ελληνικό PSI πρόσθεσε 25% στο κυπριακό χρέος μέσα σε μια νύχτα, την ώρα που καμιά άλλη χώρα-μέλος δεν επιβαρύνθηκε με περισσότερο του 1%. «Αποδεχόμαστε αυτές τις απώλειες. Δεν ζητάμε κάποιο δώρο από τους εταίρους μας. Ζητάμε κατανόηση για την υπέρμετρη αλληλεγγύη που επιδείξαμε το 2011», αναφέρει ο κ Σιαρλή.
Γίνεται από την εφημερίδα αναφορά στους προκαταρκτικούς υπολογισμούς περί αναγκών που φτάνουν τα 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ για τις κυπριακές τράπεζες. Η Φιόνα Μάλεν του συμβουλευτικού οίκου Sapienta Economics, με έδρα τη Λευκωσία, εκτιμά ότι αυτό το ποσό θα μπορούσε να αυξήσει τα κυπριακά χρέη σε περισσότερο από 140% επί του ΑΕΠ έως το 2016.
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η ευρωζώνη έχει αποκλείσει περαιτέρω διαγραφές χρέους από κατόχους κυβερνητικών ομολόγων στα πρότυπα του ελληνικού PSI, με το αιτιολογικό ότι αποδυναμώνουν τις τράπεζες άλλων κρατών-μελών. Στην περίπτωση της Κύπρου μια τέτοια κίνηση θα στερούσε κεφάλαια από τις τράπεζες που «τόσο απελπισμένα» χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση.
Συνεχίζοντας η εφημερίδα Observer αναφέρει ότι για να μειωθεί το ύψος της διάσωσης της Κύπρου, το ΔΝΤ υποστηρίζει στο παρασκήνιο κούρεμα όχι μόνο για κατόχους τραπεζικού χρέους, αλλά και για καταθέτες – μία προοπτική που απορρίπτουν αξιωματούχοι της ΕΕ και της ΕΚΤ, φοβούμενοι πως θα μπορούσε να τρομάξει κατόχους τραπεζικών λογαριασμών σε άλλες περιοχές της ευρωζώνης, όπου η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα είναι ακόμα χαμηλή.
Στο σημείο αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα, μπαίνουν στην ήδη πυκνή εικόνα οι Ρώσοι και οι Γερμανοί. Σύμφωνα με την κ. Μάλεν, οι ρωσικές καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ανέρχονται σε 8 με 15 δισεκατομμύρια ευρώ από το σύνολο των 70 δισεκατομμυρίων σε καταθέσεις. Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο, αλλά, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, κανείς δεν αρνείται ότι οι Ρώσοι έχουν μεγάλο μερίδιο στο σύνολο των καταθέσεων και δεν θα λυπόνταν όλοι αν γινόταν μια επιδρομή σε αυτά τα κεφάλαια, ίσως με την επιβολή κουρέματος μόνο σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίες δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα εγγυήσεων.
Το δημοσίευμα παρουσιάζει στη συνέχεια τις κατηγορίες γερμανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης περί ξεπλύματος βρώμικου ρωσικού χρήματος στην Κύπρο. Κύπριοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι έχουν χρησιμοποιήσει χαμηλούς φόρους για να προσελκύσουν επιχειρήσεις, αλλά υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες από 40 διεθνείς συμφωνίες διπλής φορολόγησης που έχει η Κύπρος σημαίνουν ότι δεν πρόκειται για φορολογικό παράδεισο, αναφέρει. «Ένας φορολογικός παράδεισος είναι εξ ορισμού μια χώρα που αρνείται να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες», αναφέρεται ενδεικτικά.
Η κ. Μάλεν δηλώνει πως αν οι Ρώσοι κάνουν μια επένδυση, ακόμα και στην ίδια τη Ρωσία, συχνά θα τη δομήσουν μέσω της Κύπρου. «Αλλά την υπόθεση ότι όλα τα χρήματα που βγαίνουν από την Κύπρο είναι βρώμικα τη θεωρώ σχεδόν ρατσιστική», προσθέτει η οικονομολόγος.
Αναφορά γίνεται επίσης στις θέσεις των πολιτικών ηγετών στην Κύπρο έναντι των ιδιωτικοποιήσεων που υποστηρίζει η Καγκελάριος Μέρκελ, καθώς και στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει η Ρωσία.

Συγκεκριμένα η Μόσχα θα μπορούσε να συμμετάσχει με τους άλλους πιστωτές στη διάσωση της Κύπρου, όπως είχε κάνει η εκτός Ευρωζώνης Βρετανία στη διάσωση της Ιρλανδίας. Σημειώνεται όμως ότι η ρωσική Κυβέρνηση, δια στόματος Ιγκόρ Σουβάλοφ, έχει απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η άλλη και πιο πιθανή κίνηση είναι η παράταση της αποπληρωμής των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε δανείσει στην Κύπρο η Μόσχα πριν από δύο χρόνια. Μεταφέρεται στο σημείο αυτό η αισιοδοξία του κ. Σιαρλή για μια τέτοια συμφωνία.
Το δημοσίευμα του Observer καταλήγει αναφέροντας ότι η μεγάλη παράταση αποπληρωμής των δανείων της διάσωσης έχει νόημα λόγω των τεραστίων αποθεμάτων φυσικού αερίου, που θα φέρουν έσοδα διπλάσια του ΑΕΠ της κυπριακής οικονομίας. Ο κ. Σιαρλή, αναφέρει το δημοσίευμα, λέει πως οι συζητήσεις με την τρόικα δεν έχουν λάβει υπόψη τα αποθέματα αερίου, αλλά με τον καιρό η Κύπρος θα μπορούσε να αποπληρώσει τη διάσωση. «Και η οσμή του αερίου μας κάνει να νιώθουμε ακόμα πιο αισιόδοξοι», προσθέτει ο Υπουργός Οικονομικών.
.kathimerini.com.cy
3/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

  1. Τέσσερις όροι για τη διάσωση της Κύπρου

  2. Διαψεύδει το Βερολίνο τα περί «χαλάρωσης» της στάσης του έναντι της Κύπρου

  3. Πολύ θετική εξέλιξη για τη Λευκωσία: «Ντα» της Ρωσίας σε συμμετοχή στο πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο

  4. Γιούνκερ: Κίνδυνος διάχυσης της κρίσης από την Κύπρο, ο χρόνος πιέζει

  5. Τηλεφωνική συνομιλία: Τα είπαν για το ρωσικό δάνειο Πούτιν και Χριστόφιας

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin