Friday, February 22, 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Επιβάρυνση πιστωτών (και καταθετών) και όχι του δημοσίου ζητούν οι FT

Η Κύπρος προσφέρει μια «χρυσή ευκαιρία» στην Ευρώπη να αλλάξει τακτική και να διαγράψει χρέος που κατέχουν οι πιστωτές αντί να επιβαρύνει την κυβέρνηση, όπως έκανε στις προηγούμενες περιπτώσεις διάσωσης χωρών μελών της ευρωζώνης, γράφει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. 
«Οι προηγούμενες διασώσεις συνιστούσαν επιβεβλημένες διασώσεις από τους φορολογούμενους της εκάστοτε χώρας των επενδυτών από αλλού, που είχαν επιπόλαια αλλά εθελούσια χρηματοδοτήσει ιδιωτικές τράπεζες στην ευρωπεριφέρεια. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν χειρότερα τα προβλήματα των κυβερνήσεων. Τον περασμένο Ιούνιο οι υπουργοί της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν να διασπάσουν το μοιραίο εναγκαλισμό μεταξύ τραπεζών και κυβερνήσεων, έναν εναγκαλισμό που πουθενά δεν είναι πιο σφιχτός από όσο στην Κύπρο», σχολιάζει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα. 



Συνεχίζει αναφέροντας
 ότι οι κυπριακές τράπεζες είναι τόσο μεγάλες που κάνουν την Ιρλανδία να μοιάζει πως δεν έχει αρκετά διογκωμένο τραπεζικό τομέα. Αποτέλεσμα είναι οι ανάγκες διάσωσής τους να καθιστούν μη-διαχειρίσιμο το εθνικό χρέος.

Για να λυθεί το πρόβλημα υπάρχουν τρεις τρόποι, αναφέρει το άρθρο. Πρώτον, οι εταίροι να διασώσουν απευθείας τις τράπεζες, δεύτερο να το κάνει η κυβέρνηση και μετά να αναδιαρθρώσει το χρέος της ή τρίτον να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με διαγραφή οφειλών προς πιστωτές. «Πρόκειται για θέμα αρχής και δημιουργίας προηγουμένου, όχι χρημάτων: 10 εκ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό», αποφαίνεται η εφημερίδα.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη επιλογή, σημειώνεται ότι έχει απορριφθεί μέχρι να δημιουργηθεί μια τραπεζική ένωση. Η δεύτερη επιλογή χαρακτηρίζεται «καταστροφική», καθώς θα καθιστούσε αναξιόπιστη την υπόσχεση ότι η ελληνική περίπτωση είναι μοναδική. Επομένως, συμπεραίνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, η επιβολή ζημιάς σε ανώτερους πιστωτές, ακόμα και σε ανασφάλιστους καταθέτες, είναι η καλύτερη επιλογή. 

«Για πρώτη φορά πρόκειται για πιθανή επιλογή. Έχει την πολιτική με το μέρος της. Γερμανοί πολιτικοί γνωρίζουν ότι η στήριξη των κυπριακών τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων θα ωφελούσαν Ρώσους ολιγάρχες και πολυεθνικές που χειραγωγούν τους φόρους τους», σχολιάζεται. Η εφημερίδα προσθέτει ότι αν και ο κίνδυνος διάδοσης της κρίσης σε άλλες τράπεζες είναι υπαρκτός σε μια τέτοια περίπτωση, οι επενδυτές δεν είναι τυφλοί ώστε να μη δουν τις διαφορές μεταξύ χωρών. «Η διάδοση της κρίσης από ένα κούρεμα εθνικού χρέους θα ήταν άλλωστε πολύ πιο πιθανή και πιο επιζήμια», σχολιάζει η εφημερίδα. 

Το άρθρο καταλήγει με την επισήμανση ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει το δίδαγμα των δύο άλλων νησιών που άφησαν το τραπεζικό τους σύστημα «να κάνει μετάσταση σε μια προσπάθεια για εύκολο πλουτισμό», την Ισλανδία και την Ιρλανδία.

Σε ανταπόκριση της ίδιας εφημερίδας από τη Λευκωσία εξάλλου αναφέρεται ότι οι φόβοι μιας ελληνικού τύπου κρίσης επισκιάζουν το δεύτερο γύρο των εκλογών. Περιγράφεται πώς η κίνηση στην αγορά έχει πέσει, με μια καταστηματάρχη να λέει ότι ο κόσμος διστάζει να ξοδέψει όπως παλιά.

Μαζί με την περιορισμένη
 καταναλωτική κίνηση, το ρεπορτάζ επισημαίνει ως «ένδειξη αγωνίας για μια πιθανή ελληνικού στιλ οικονομική καταστροφή» τον υψηλό δανεισμό των νοικοκυριών και την αυξανόμενη ανεργία που συμπιέζει τα εισοδήματα. «Αυτοί οι φόβοι έχουν συμβάλλει στο επιβλητικό προβάδισμα του Νίκου Αναστασιάδη», σχολιάζει η συντάκτρια της εφημερίδας.

Το πιο επιτακτικό πρόβλημα για το νέο πρόεδρο, προσθέτει το δημοσίευμα, θα είναι η εξασφάλιση του πακέτου διάσωσης για τις τράπεζες της χώρας φροντίζοντας το δημόσιο χρέος να μην ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ, ποσοστό που θεωρείται βιώσιμο.

Το ρεπορτάζ κλείνει με αναφορά στα προβλήματα ρευστότητας που παρατηρούνται. Σημειώνεται πως Έλληνες καταθέτες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν χρήματα στην Ελλάδα, περίπου τα μισά από τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν βγάλει στην Κύπρο. Επίσης κάποιες από τις «χιλιάδες» ρωσικές εταιρείες που μετέφεραν την έδρα τους στην Κύπρο λόγω της χαμηλής φορολογίας και των «ελαφρών» κανονισμών έχουν μεταφέρει καταθέσεις τους από την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα στη θυγατρική της ρωσικής VTB στην Κύπρο, εξελίξεις που τραπεζίτης χαρακτηρίζει «ανησυχητικές».

Τις τελευταίες ημέρες οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και όχι μόνο, με άρθρα που παροτρύνουν την εκμετάλλευση της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο ως μοχλό πίεσης για επίλυση του Κυπριακού, με αναφορές στο απορριφθέν σχέδιο Ανάν.
ΣΚΑΪ.gr
EurActiv.gr 
----------------------

 

3 comments :

  1. Να συμβάλουν στην Κύπρο οι πλούσιοι Ρώσοι....

    Θα επιβαρυνθούν και οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών;.....

    «Τα κράτη της ευρωζώνης θέλουν να συμπεριλάβουν εύπορους πολίτες και επιχειρήσεις, που έχουν επενδύσει τα χρήματά τους στην Κύπρο, στα έξοδα για ένα πακέτο βοήθειας για τη χώρα», σημειώνει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Στο σχετικό σχόλιό της η εφημερίδα σημειώνει: «Αυτό είναι συνεπές, επειδή αυτοί οι επενδυτές συνέβαλαν στην αλλόκοτη διόγκωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα. (…) Όμως, ακόμη κι αν ‘ματώσουν’ τώρα οι ρώσοι ολιγάρχες, θα είναι άτοπες οι θριαμβολογίες» Όπως σχολιάζει η SZ, «ήταν οι ίδιοι οι Κύπριοι, αυτοί που έστρωσαν το κόκκινο χαλί στους πλούσιους κυρίους όλου του κόσμου. Ως εκ τούτου, θα είναι πάλι οι Κύπριοι αυτοί που θα πρέπει να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού. Παραμένει το ερώτημα, πόσο ρωσικό κεφάλαιο θα βρίσκεται ακόμη σε λογαριασμούς στη Λευκωσία, όταν η ΕΕ θα έχει επιτέλους ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις της με την Κύπρο σε έξι, οκτώ ή δέκα εβδομάδες».

    Τα σχέδια συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών και καταθετών σε κυπριακές τράπεζες στη διάσωση της χώρας σχολιάζει η Stuttgarter Zeitung: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος συνίσταται βεβαίως στην υπόσχεση προς τον ιδιωτικό τομέα ότι δεν θα επαναληφθεί μία συμμετοχή ανάλογη με την περίπτωση της Ελλάδας. Μετά το κούρεμα χρέους για την Αθήνα, οι αγοραστές ευρωπαϊκών ομολόγων ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί με αποτέλεσμα να οξυνθεί πραγματικά η ευρωκρίση. Τα κράτη θα παραμείνουν εκβιάσιμα μέχρι να αναλάβει δράση ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός για τη συντεταγμένη διάλυση των τραπεζών, τον οποίο θα πρέπει να τροφοδοτούν οι ίδιες οι τράπεζες»................http://www.dw.de
    22/2/13

    ReplyDelete
  2. Ασμουσεν: Συμφωνία για την Κύπρο μέχρι το τέλος Μαρτίου......

    Την προσδοκία ότι μέχρι τo τέλος Μαρτίου θα υπάρξει ένα πλήρες πακέτο διάσωσης για την Κύπρο, εξέφρασε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γ. Άσμουσεν. Υποστήριξε παράλληλα ότι αναμένει πολύ σταδιακή ανάκαμψη στην ευρωζώνη φέτος, με πιθανή μια ώθηση το δεύτερο εξάμηνο του 2013
    Τις δηλώσεις μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63786999
    22/2/13

    ReplyDelete
  3. Δεν αποδεχόμαστε κούρεμα καταθέσεων, ξεκαθαρίζει ο εκπρόσωπος......

    Λευκωσία: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, υπογράμμισε σήμερα εκ νέου ότι δεν αποδεχόμαστε και δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε κούρεμα καταθέσεων.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο είπε ότι «πάνε και έρχονται πολλά πράγματα και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είναι θέση της Κυβέρνησης, αλλά και θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων – αυτό μπορώ να το πω με σιγουριά διότι υπάρχει σχετική τοποθέτηση από όλους – ότι δεν αποδεχόμαστε και δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε απομείωση, σε κούρεμα καταθέσεων. Αυτό το πράγμα σημαίνει καταστροφή για την κυπριακή οικονομία και για αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

    Σε ό,τι αφορά το θέμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που είναι η άλλη συνήθης τοποθέτηση που γίνεται από διάφορα Μέσα στο διεθνή Τύπο είναι ότι η Κύπρος όχι απλώς έχει υιοθετήσει όλη την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, αλλά την εφαρμόζει κιόλας με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, όπως διαπιστώνουν εκθέσεις Οργανισμών και Επιτροπών τόσο της ΕΕ όσο και διεθνώς που εργάζονται για αυτό το σκοπό, συνέχισε.

    Εμείς, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, καλούμε το διεθνή Τύπο να σταματήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να γράφει αρνητικά για την Κύπρο και να δημιουργεί μια τέτοια ψυχολογία και μια τέτοια κατάσταση που επιβαρύνει πάρα πολύ την κυπριακή οικονομία, αλλά και το ίδιο το όνομα της Κύπρου. Το θέμα της διαφύλαξης του ονόματος και της αξιοπιστίας της Κύπρου, υπογράμμισε, είναι υπόθεση όλων μας.

    - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/134259/den-apodechomaste-kourema-katatheseon-xekatharizei-o-ekprosopos#sthash.Zg3VkUdo.dpuf
    22/2/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin