Thursday, February 7, 2013

Νέος επικεφαλής του Eurogroup: «Να περιληφθεί το φυσικό αέριο της Κύπρου στη βιωσιμότητα του χρέους»

Τα μελλοντικά έσοδα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη στις συνομιλίες για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας στη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην ολλανδική Κάτω Βουλή στη Χάγη, την Πέμπτη. 
Ο κ. Ντάισελμπλουμ πρότεινε να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός λογαριασμός στον οποίο θα μεταφέρονται τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο. Επισήμανε την ανάγκη να γίνει γνωστό το συνολικό ύψος των συγκεκριμένων εσόδων προτού συμπεριληθούν στους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους της Κύπρου.

«Ας περιμένουμε πρώτα τις πρώτες εξορύξεις, να δούμε πόσο και τι είδους αέριο είναι, την ποιότητά του, προτού ενδεχομένως το συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά.
 
Ευρωπαίους αξιωματούχοι, επικαλούμενοι τις διαθέσιμες εκτιμήσεις, αναφέρουν  ότι τα έσοδα θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 18 δις ευρώ, μεταξύ 100 και 300% του κυπριακού ΑΕΠ. 
 
Η Κύπρος έχει ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση από την ευρωζώνη από τον Ιούνιο του 2012. Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης ύψους 17,5 δισ. ευρώ, περίπου όσο είναι το ΑΕΠ της χώρας.
 
Πηγή: Reuters
7/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

9 comments :

  1. FT: «Ριζοσπαστικό σχέδιο» για την διάσωση της Κύπρου.........

    Μία ριζοσπαστική επιλογή για την οικονομική διάσωση της Κύπρου εμπεριέχεται σε εμπιστευτικό υπόμνημα που έχει ετοιμαστεί εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

    Οπως επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, η εν λόγω επιλογή προβλέπει την επιβολή ζημιών στις ανασφάλιστες καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών, αλλά και «κούρεμα» των επενδυτών των κρατικών ομολόγων.

    Η πρόταση για συμμετοχή των επενδυτών και των καταθετών, μαζί με ένα δραστικό «κούρεμα» στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, είναι μία από τις τρεις εναλλακτικές για ένα πλήρες πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου έως το Μάρτιο, μετά τις προεδρικές εκλογές στη χώρα που θα διεξαχθούν εντός του Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με τους FT, το σχέδιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τους συντάκτες του στην Κομισιόν ή από ξεχωριστά το κάθε μέλος της ΕΕ. Το υπόμνημα προειδοποιεί ότι «οι κίνδυνοι από αυτήν την επιλογή είναι σημαντικοί», συμπεριλαμβανομένου και του ανανεωμένου κινδύνου διάδοσης της κρίσης στις αγορές της ευρωζώνης και μίας πρώιμης κατάρρευσης του κυπριακού τραπεζικού τομέα.

    Η ριζοσπαστική πρόταση στοχεύει στο να γίνει περισσότερο βιώσιμο το χρέος της Κύπρου, περικόπτοντας το ποσό της διάσωσης περί τα 2/3, δηλαδή από 16,7 δισ. ευρώ σε 5,5 δισ. ευρώ. Κατ' αυτόν τον τρόπο το χρέος της Κύπρου θα μειωνόταν στο 77% του ΑΕΠ αντί του 140% που θα ισχύσει στην περίπτωση μίας πλήρους διάσωσης.

    Ασμουσεν: Στάση πληρωμών αν δεν λάβουν βοήθεια
    Ετοιμο έως το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, όπως εκτιμά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν.

    «Το πρόγραμμα βοήθειας για την Κύπρο αναμένω ότι θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Μαρτίου», είπε ο γερμανός αξιωματούχος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.

    Ο Ασμουσν προειδοποίησε, ακόμη, ότι οι γερμανοί πολιτικοί δεν θα πρέπει να επιχειρήσουν να αναβάλουν την απόφαση για την Κύπρο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    «Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για αυτό: αν η Κύπρος δεν λάβει βοήθεια από το εξωτερικό, θα κηρύξει στάση πληρωμών», επεσήμανε.
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63781048

    ReplyDelete
    Replies
    1. Απορρίπτει η Κεντρική τα όσα αναφέρουν οι FT.......

      Δεν τίθεται θέμα επηρεασμού των νομικών δικαιωμάτων των καταθετών, είτε με την επιβολή περιορισμών στην ανάληψη ή διακίνηση τους ή άλλως πως, ξεκαθαρίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σχολιάζοντας δημοσίευμα της Financial Times.

      «Εξ’ αντικειμένου δεν τίθεται θέμα επηρεασμού των νομικών δικαιωμάτων των καταθετών, είτε με την επιβολή περιορισμών στην ανάληψη ή διακίνηση τους ή άλλως πως», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού

      Η κ. Στυλιανού κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», με τίτλο «Radical rescue proposed for Cyprus», ημερομηνίας 10 Φεβρουαρίου 2013.

      Στη δήλωσή της η κ. Στυλιανού αναφέρει ότι «οποιαδήποτε ενέργεια που αποσκοπεί σε μείωση, επέμβαση, στέρηση ή περιορισμό του δικαιώματος της ιδιοκτησίας των καταθετών είναι αντίθετη με ρητές διατάξεις του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Άρθρου 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που προστατεύουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας».
      http://www.politisnews.eu/cgibin/hweb?-A=228468&-V=articles

      Delete
  2. Αναγκάζουν του Κύπριους να πάρουν τα λεφτά απ τις τράπεζες, για να φέρουν την τρόικα......

    Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times και διάφορα παπαγαλάκια…. η τρόικα διαρρέι σενάρια όπως :
    “Επιβολή ζημιάς στους ανασφάλιστους καταθέτες των τραπεζών της χώρας και σε κατόχους κρατικών ομολόγων.
    Η συμμετοχή επενδυτών και καταθετών στην οικονομική διάσωση της Κύπρου μαζί με τη δραστική συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέαείναι μία από τις τρεις επιλογές που παρουσιάζονται ως εναλλακτικές μιας πλήρους διάσωσης.
    Τονίζεται πάντως ότι η πρόταση δεν έχει εγκριθεί από τους συντάκτες της στην Κομισιόν ή από κράτη μέλη της ευρωζώνης. Το υπόμνημα προειδοποιεί ότι “οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτή την επιλογή είναι σημαντικοί”, συμπεριλαμβανομένου του ανανεωμένου ρίσκου διάδοσης της κρίσης στις χρηματαγορές της ευρωζώνης και πρώιμης κατάρρευσης του κυπριακού τραπεζικού τομέα.

    Με τον τρόπο αυτό θα δινόταν απάντηση στην κριτική που προέρχεται κυρίως από τη Γερμανία για χρήση της Κύπρου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή, σχολιάζει η εφημερίδα Financial Times .”

    Μαντέψτε τι θα γίνει αγαπητοί…

    Σας θυμίζει κάτι η ιστορία….

    Μήπως τα mail του τορναδόρου….και τα δημοσιεύματα ότι τυπώνονται δραχμές???

    Ασφαλώς και θα είχατε αντιληφθεί τότε ότι, όλα αυτά διαδίδοντο από κέντρα της κυβέρνησης και της τρόικας…

    για να σπείρουν πανικό και κλίμα ανησυχίας ώστε να πάρει ο κόσμος τα λεφτά απ τις τράπεζες και δημιουργήσουν εικονική κρίση ρευστότητας…

    Αυτό κάνουν τώρα και στην Κύπρο αναγκάζουν τον κόσμο να πάρει τις καταθέσεις απ τις τράπεζες ώστε να πουν στην συνέχεια ότι υπάρχει πρόβλημα και να τους ρίξουν απ ευθείας στα δόντια της τρόικας….

    http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2013/02/blog-post_9470.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σάλος στην Κύπρο από νέα σενάρια για το σχέδιο διάσωσης.....

      Ως κεραυνός εν αιθρία, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στην Κύπρο, ήρθε το δημοσίευμα των Financial Times (FT), σύμφωνα με το οποίο ένα σενάριο για την οικονομική διάσωση της Κύπρου προβλέπει την επιβολή ζημίας στους ανασφάλιστους καταθέτες των τραπεζών και σε κατόχους κρατικών ομολόγων. Το σενάριο, το οποίο μάλιστα φέρει την ένδειξη «εμπιστευτικό», φαίνεται πως έχει μετατραπεί σε υπόμνημα που σύμφωνα με το δημοσίευμα, ετοιμάστηκε ενόψει της συνόδου των υπουργών της ευρωζώνης.

      Ήδη στην Κύπρο, ο υπουργός Οικονομικών κ. Σιαρλής έσπευσε να το διαψεύσει. Το ίδιο έκανε και ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλιν Ρεν, αλλά παρά τις διαψεύσεις (από μέλη μίας κυβέρνησης που αποχωρεί), ο θόρυβος και η ανησυχία παραμένει.

      Η συμμετοχή των επενδυτών και καταθετών, αναφέρεται στο δημοσίευμα, στην οικονομική διάσωση της Κύπρου, μαζί με τη δραστική συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, είναι μία από τις τρεις επιλογές που παρουσιάζονται ως εναλλακτικές μίας πλήρους διάσωσης.

      Εκείνο που σημειώνεται, στο δημοσίευμα είναι ότι το επονομαζόμενο ως «εμπιστευτικό υπόμνημα» δεν έχει εγκριθεί από την Κομισιόν ή από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Το υπόμνημα ωστόσο προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτή την (πρώτη) επιλογή είναι σημαντικοί, συμπεριλαμβανομένου του ανανεωμένου ρίσκου διάσωσης της κρίσης στις χρηματαγορές της ευρωζώνης και πρώιμης κατάρρευσης του κυπριακού τραπεζικού τομέα.

      Στόχος της πρότασης είναι να καταστεί το κυπριακό χρέος βιώσιμο μειώνοντας το ποσό της διάσωσης κατά 2/3, από 16,7 σε 5.5 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό το χρέος της Κύπρου θα ανερχόταν σε 77% επί του ΑΕΠ αντί του 140% που θα ισχύσει στο σενάριο της πλήρους διάσωσης.

      Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των FT με τη συμμετοχή των ανασφάλιστων καταθετών στη διάσωση θα επιτυγχανόταν η συμμετοχή περισσότερων ξένων επενδυτών, ιδίως από τη Ρωσία. Άλλωστε, προσθέτει, κάποιοι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως φορολογικό παράδεισο τα τελευταία χρόνια. Με τον τρόπο αυτό θα δινόταν απάντηση στην κριτική που προέρχεται κυρίως από τη Γερμανία (και τον κ. Σόιμπλε) για χρήση της Κύπρου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή.

      Οι συντάκτες του δημοσιεύματος των FT επικαλούνται αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν δει το επίμαχο έγγραφο και οι οποίοι εκτιμούν ότι η επαλήθευση του σεναρίου επιβολής ζημίας σε καταθέτες και ομολογιούχους παραμένει απίθανη. Σημειώνουν ωστόσο ότι η συμμετοχή των καταθετών δεν είχε συμπεριληφθεί σε άλλες κρατικές διασώσεις, λόγω ανησυχιών περί κατάρρευσης τραπεζών.

      Εκείνο όμως που όπως αναφέρουν οι συντάκτες είναι ότι το έγγραφο καθιστά σαφές ότι οι επιλογές αυτές παραμένουν στο τραπέζι παρά τη δημόσια επιμονή από ηγέτες της ευρωζώνης στη «μοναδικότητα» της περίπτωσης της Ελλάδας. Στόχος είναι να συμφωνηθεί το τελικό σχέδιο διάσωσης έως το Μάρτιο, δηλαδή μετά τις προεδρικές εκλογές.

      Το δεύτερο σενάριο που διακινείται, αφού το πρώτο θεωρείται επικίνδυνο, είναι η συμμετοχή στη διάσωση μικρότερων ομολογιούχων αλλά όχι καταθετών, με στόχο τη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα σε ορίζοντα δεκαετίας. Και το τρίτο είναι να επιτραπεί στην Κύπρο να πουλήσει τις μετοχές των τραπεζών που περνούν στο κράτος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όταν επιτραπεί στο Ταμείο Διάσωσης να παρέχει απευθείας ανακεφαλοποίηση για τράπεζες.

      Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Β. Σιαρλής, είπε ότι δεν έχει διαβάσει το σχετικό δημοσίευμα των FT, αλλά του μετέφεραν ότι πρόκειται για ένα σενάριο απίθανο: «Νομίζω ότι δίνεται υπερβολική σημασία σε ένα τέτοιο δημοσίευμα, αλλά ξεκάθαρα από δικής μας πλευράς δεν δεχόμεθα, δεν συζητούμε και δεν πρόκειται να δεχθούμε κάτι τέτοιο. Θα ήταν παράνομα κατά την κυπριακή νομοθεσία, αλλά και κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία», είπε συγκεκριμένα.
      http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=497736

      Delete
    2. FT: Νέα αναφορά στις λεπτές ισορροπίες της κυπριακής διάσωσης .......

      Ως απόπειρα τετραγωνισμού του κύκλου περιγράφουν σε νέο δημοσίευμά τους οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς την προσπάθεια των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε ένα πακέτο διάσωσης για την Κύπρο. Όπως αναφέρεται, το πακέτο «δεν πρέπει να δυσχεράνει την κατάσταση μεσοπρόθεσμα, αλλά δεν πρέπει και να ανταμείβει την επιπόλαιη συμπεριφορά που επέτρεψε την τόσο μεγάλη διόγκωση του τραπεζικού τομέα».

      Η ανταπόκριση της βρετανικής εφημερίδας από το Βερολίνο περιλαμβάνει δήλωση του Κουρτ Λάουκ, επικεφαλής του επιχειρηματικού συμβουλίου του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος λέει ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Κύπρο μεγάλωσε κατά 240% από το 1995 έως το 2011. «Αυτό δεν είναι μοντέλο για το μέλλον. Είναι επείγουσα ανάγκη να καταστεί η αγορά εργασίας πιο ευέλικτη, να επισπευστούν οι ιδιωτικοποιήσεις και πάνω απ’ όλα να τεθούν σε ισχύ οι κανονισμοί της ΕΕ για τη διαφάνεια ενάντια στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», λέει ο Γερμανός πολιτικός.

      Το δημοσίευμα αναφέρεται ξανά στο εμπιστευτικό υπόμνημα που φέρεται να περιλαμβάνει μια σειρά εναλλακτικών προτάσεων για τους όρους του πακέτου διάσωσης της Κύπρου.

      Αυτή τη φορά σημειώνεται ότι οι Υπουργοί καλούνται να αποφασίσουν το σωστό επίπεδο χρέους της χώρας, που θα μπορούσε σύμφωνα με τις προτάσεις του υπομνήματος να είναι 100% του ΑΕΠ έως το 2015 ή 100% έως το 2020. «Κανένας από τους δύο στόχους δεν μπορεί να επιτευχθεί πάντως χωρίς συμμετοχή ιδιωτών στη διάσωση, ακόμα και ανασφάλιστων καταθετών», επαναλαμβάνει η εφημερίδα.

      Η δεύτερη απόφαση που καλούνται να λάβουν οι υπουργοί αφορά στην επιθυμητή ταχύτητα συρρίκνωσης του τραπεζικού τομέα. Πρέπει η πλήρης αναδιάρθρωση να γίνει έως το 2015 ή θα ήταν ανεκτή μια μεγαλύτερη περίοδος προσαρμογής; Ένα σχέδιο μιλά για συρρίκνωση κατά 2/3 εντός διετίας και ένα άλλο για μείωση του τομέα κατά το ήμισυ σε μια δεκαετία.

      Το δημοσίευμα καταλήγει με το σχόλιο ότι αν η Λευκωσία συνεχίσει να θεωρεί ανάθεμα την εμπλοκή καταθετών στη διάσωσή της, η εναλλακτική θα μπορούσε να ήταν αύξηση στη φορολογία επί κεφαλαίων και κερδών. «Η Κύπρος ανακαλύπτει την οδυνηρή αλήθεια ότι οι επαίτες δεν μπορούν να επιλέγουν», συμπληρώνει ο συντάκτης.
      http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=122692

      Delete
  3. EU-GipfelEuro-Finanzminister wollen Zypern retten.....

    Beim Euro-Finanzministertreffen geht es wieder einmal um Zypern, doch ein Hilfspaket wird erst nach den Wahlen auf der Insel beschlossen. Es dürfte eine komplizierte Rettung werden.

    Der neue Euro-Gruppen-Chef Jeroen Dijsselbloem warnt vor einer Verzögerung des Hilfspakets für den finanziell angeschlagenen Zedern-Staat.

    Im März sollte es eine Einigung geben.

    „Ich denke, dass wir alle übereinstimmen, dass eine Lösung für Zypern gefunden werden muss”, sagte der Niederländer am Montag in Brüssel.

    In der Diskussion um ein Hilfspaket für Zypern erhöht die Eurozone den Druck auf das Land, internationale Regeln gegen Geldwäsche vollständig umzusetzen.

    „Wenn wir überhaupt jemals über ein Programm reden wollen, muss in der Frage der Geldwäsche vorher noch mehr erreicht sein”, sagte Bundesfinanzminister Wolfgang Schäuble (CDU) am Montag in Brüssel nach einem Treffen der Eurogruppe. „Das ist ein zentraler Punkt.”

    Ein Privat-Unternehmen soll nun die Anwendung internationaler Regeln gegen Geldwäsche in dem Mittelmeerland prüfen.

    Zypern hatte einen Antrag auf Hilfen im Sommer 2012 gestellt. Es geht um Hilfskredite im Volumen von etwa 17,5 Milliarden Euro - davon entfallen allein rund 10 Milliarden Euro auf Bankenhilfen.

    Banken auf Zypern stehen in dem Verdacht, als Geldwaschanlage für die Russen-Mafia zu fungieren.

    Kann Zypern eine neue Euro-Krise auslösen?

    Das Euro-Mitglied spielt gemessen an seiner Wirtschaftsleistung keine große Rolle in der Eurozone, doch wie so oft geht es auch bei diesem Konflikt um Psychologie. Würde ein Euroland, auch ein noch so kleines, tatsächlich pleitegehen, könnte dies Ängste vor Ansteckungseffekten in anderen Krisenstaaten wecken und die Finanzmärkte insgesamt verunsichern. Mit der Beruhigung der Eurokrise wäre es wieder vorbei.

    Was ist Zyperns Problem?

    Die Banken des Landes haben sich mit Krediten im nahen Griechenland engagiert und beim Schuldenschnitt dort im vergangenen Frühjahr Federn lassen müssen. Der Finanzsektor hat ein unverhältnismäßig großes Gewicht für die Insel. Das liegt vor allem daran, dass dort viele ausländische Investoren ihr Geld angelegt haben, insbesondere aus Russland. Darum bedroht die Schieflage der Banken nun die finanzielle Stabilität des gesamten Landes.

    Was wäre die Lösung?

    Zypern hat im Sommer 2012 einen Antrag auf Hilfskredite im Umfang von bis zu 17,5 Milliarden Euro aus dem Euro-Rettungsfonds gestellt, der Großteil davon soll den Banken zugute kommen. Grundsätzlich hat das Land darauf den gleichen Anspruch wie Irland, Portugal und Griechenland zuvor. Rein ökonomisch betrachtet liegt das Hauptproblem darin, dass mit den Hilfen die Verschuldung des Landes auf ein gewaltiges Maß anschwellen würde. Es ist fraglich, ob Zypern die Kredite jemals würde zurückzahlen können. Deshalb ist auch ein Teilerlass der Schulden im Gespräch.

    Und welche Rolle spielt die deutsche Haltung dabei?

    Wie immer in der Eurokrise hat Deutschland wegen seiner starken wirtschaftlichen Position eine Art letztes Wort bei den Rettungsmaßnahmen. Weil im Herbst ein neuer Bundestag gewählt wird, ist die Zypern-Debatte - so fremd sie den Bürgern auch ist - in den Wahlkampf hineingezogen worden. Sowohl bei der Opposition als auch im Regierungslager gibt es Bedenken, dass ein Hilfspaket für Zyperns Banken von den Wählern auch als Unterstützung für reiche Russen, die dort angeblich Einnahmen aus fragwürdigen Geschäften „waschen” wollen, gewertet werden könnte. Zyperns derzeitige Regierung bestreitet solche Praktiken energisch. Die Bundesregierung hat bisher noch keine konkrete Haltung zu dem Thema.
    http://www.bild.de/geld/wirtschaft/euro-krise/euro-finanzminister-wollen-zypern-retten-28477774.bild.html

    ReplyDelete
  4. Στο Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου η απόφαση για την επόμενη δόση....

    Για το τέλος Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου αναβάλλονται οι αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα και την εξεύρεση λύσης για την Κύπρο.

    Ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπουμ, τόνισε ότι το Eurogroup εργάζεται για να βρεθεί μια λύση για την Κύπρο, όμως δεν θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις πριν από το Μάρτιο.

    Ο Ντάισελμπουμ είπε ακόμη ότι το σενάριο για ανακεφαλαιοποίηση μέσω του ESM παραμένει στην ατζέντα.

    "Για την εκταμίευση της επόμενης δόσης απαιτείται η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών από την Ελλάδα" υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup πρσθέτοντας ότι το "ελληνικό πρόγραμμα είναι σε σωστό δρόμο" .

    Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Επιτροπής Όλι Ρεν διέψευσε κατηγορηματικά βρετανικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβαρυνθούν οι ανασφάλιστοι καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες, δηλαδή όλοι εκείνοι όσοι έχουν καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ, καθώς και οι κάτοχοι ομολόγων.
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=342971

    ReplyDelete
  5. Κύπρος και «μαύρο χρήμα» στο Εurogroup.....

    Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης, το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» στην Κύπρο, χωρίς να αναμένονται τελικές αποφάσεις πριν τις κυπριακές εκλογές. Στην ημερήσια διάταξη και η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

    Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης υπό το νέο πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλουμ βρίσκεται η αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο. Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Επιτροπής Όλι Ρεν διέψευσε κατηγορηματικά βρετανικά δημοσιεύματα σχετικά με το ζήτημα της εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβαρυνθούν οι ανασφάλιστοι καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες, δηλαδή όλοι εκείνοι όσοι έχουν καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ, καθώς και οι κάτοχοι ομολόγων.

    Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση, είναι σχεδόν προφανές ότι δεν θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για την Κύπρο. Οι ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν τις ερχόμενες προεδρικές εκλογές και τη νέα κυβέρνηση της Κύπρου, προκειμένου να προχωρήσουν σε συμφωνία. Οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για το θέμα αυτό δεν θα πρέπει να αναμένονται συνεπώς πριν το τέλος Μαρτίου, αφού πρώτα αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση. Εντούτοις η τρόικα αναμένεται να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις και τις συζητήσεις που έχει με τις κυπριακές αρχές.

    Το θέμα εκείνο που αναμένεται ωστόσο να μονοπωλήσει το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης είναι η αντιμετώπιση του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» μέσω λήψης άμεσων μέτρων. Οι ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται να επιθυμούν την ανάθεση της αξιολόγησης της κυπριακής νομοθεσίας ως προς το συγκεκριμένο θέμα καθώς και της εφαρμογής της σε φορέα του εξωτερικού.

    Και η Ελλάδα στην ατζέντα «από συνήθεια»
    Στο «μέτωπο της Ελλάδας», για πρώτη φορά, δεν αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης πριν από λίγες μέρες, η Ελλάδα θα συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη «από συνήθεια». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ευρωπαίοι εταίροι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πορεία της υλοποίησης των δεσμεύσεων που η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει. Αυτό στο οποίο αναμένεται να επιμείνουν σήμερα είναι να μη χαλαρώσουν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, δηλαδή να εφαρμοστούν άμεσα σύμφωνα με όλα όσα έχουν συμφωνηθεί.

    Παράλληλα αναμένεται ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να ενημερώσει του εταίρους για την πορεία εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ενώ θα τεθεί προς συζήτηση και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η επόμενη αξιολόγηση των πεπραγμένων από την τρόικα μέσα στις επόμενες μέρες στην Αθήνα.

    Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
    Yπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
    http://www.dw.de

    ReplyDelete
  6. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ: Οι Κύπριοι, ακόμα να συνειδητοποιήσουν τι επέρχεται !

    'Αυτές οι εκλογές είναι ζήτημα ζωής και θανάτου!'

    Η αγωνία ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ του Π.Ήφαιστου για το τι θα ακολουθήσει στην Κύπρο μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Πως θα πηγαίνουμε από το ένα μνημόνιο στο άλλο, και πως θα χάσουμε τον φυσικό μας πλούτο μαζί με το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ μας ΚΡΑΤΟΣ, σε ένα παιγνίδι γεωστρατηγικής που παίζεται γύρω μας, και του οποίου τους κανόνες δεν ξέρουμε. Πως οι 2 υποψήφιοι Μαλάς και Αναστασιάδης ακόμα επιμένουν στην ΔΙΑΛΥΣΗ της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό τους καθιστά ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ. Λόγια αγωνίας από έναν από τους καλύτερους γνώστες του νεο-οθωμανισμού.

    Ακούει κανείς;

    -Προωθήστε μαζικά και όπου νομίζετε.

    * Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς
    Εκ Λαπήθου (επαρχία Κερύνειας)
    http://ifestosedu.gr/

    Δείτε/ ακούστε την συνεντεύξη που έδωσε χτες ο κ. Π. Ήφαιστος στον Λάζαρο Μαύρο.

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TPKypzNLLXo

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin