Friday, February 1, 2013

ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»: Επιδοτήσεις στους φοιτητές που θα υποχρεωθούν να μετακομίσουν

Την παροχή επιδοτήσεων στους φοιτητές που θα υποχρεωθούν να μετακομίσουν λόγω των σχεδιαζόμενων συγχωνεύσεων των σχολών όπου υπάγονται προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.
«Θα μεριμνήσουμε ώστε να καλυφθούν οι όποιες δυσκολίες προκύπτουν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος, στον απόηχο της παρουσίασης του σχεδίου Αθηνά» το οποίο προβλέπει τη μείωση των τμημάτων σε 386, από 480 που είναι έως σήμερα, ενώ παράλληλα δρομολογεί τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού τύπου πανεπιστημίου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, ο αριθμός των φοιτητών που θα «ξεριζωθούν» δεν ξεπερνά τους 10.000 - 15.000.
«Δεν είμαστε κοινωνικά ανάλγητοι. Πρωταρχικός μας στόχος είναι οι θυσίες των πολιτών να μην πάνε χαμένες», συμπλήρωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, προσθέτοντας πως η χορήγηση των εν λόγω επιδοτήσεων υπόκειται σε ορισμένα κριτήρια.
Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας απάντησε στις επικρίσεις που ακούγονται από την πλευρά της ακαδημαϊκής κοινότητας περί μηδενικής συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπαιδευτικών, αντιτείνοντας πως έχει γίνει διάλογος και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης προτάσεων που είναι προς τη σωστή, όπως ανέφερε, κατεύθυνση.
«Ναι στο διάλογο αλλά πρέπει όλοι να κατανοήσουμε που βρίσκεται η χώρα. Δεν έχουμε χρόνο», επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «ο στόχος είναι κοινός, η υπόθεση είναι εθνική, δεν χωράνε ιδεοληψίες ούτε κομματικές ιδιότητες και αντιλήψεις», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.
01/02/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

5 comments :

  1. Κ. Αρβανιτόπουλος: Το σχέδιο «Αθηνά» αντιμετωπίζει παθογένειες και στρεβλώσεις......

    Το σχέδιο «Αθηνά» προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις παθογένειες και στρεβλώσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δηλώνει ο υπουργός Παιδείας κ Κ. Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα». Υπογραμμίζει πως ο διάλογος είναι ουσιαστικός και πως«όπου υπάρχει η αναγκαία και πλήρης τεκμηρίωση, στη βάση των αρχών του σχεδίου και όχι στη βάση εξυπηρέτησης τοπικών συμφερόντων, οι προτάσεις αυτές θα γίνουν δεκτές». Ο κ Αρβανιτόπουλος σημειώνει πως δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου και αναφέρει πως «οι αλλαγές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν προέκυψαν λόγω κρίσης . Το μοντέλο αυτό που εφαρμόζαμε τόσα χρόνια οδήγησε στην κρίση». Ο υπουργός Παιδείας δηλώνει πως δεν αλλάζει τίποτε στο σύστημα εισαγωγής φέτος και πως ισχύει η δέσμευσή του ότι δεν θα αλλάξει μέχρι το 2016. Εκτιμά πως οι βάσεις θα ανέβουν λόγω του σχεδίου και πως η μείωση που θα προκύψει στον αριθμό των εισακτέων δεν θα ξεπερνά το 4%.

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/02/2013_483405

    ReplyDelete
  2. Για «βεβιασμένες» συγχωνεύσεις πανεπιστημίων προειδοποιούν οι πρυτάνεις....

    Για προβλήματα από τον «ατεκμηρίωτο και βεβιασμένο» σχεδιασμό του σχεδίου «Αθηνά» για τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων προειδοποιούν οι πρυτάνεις στο ομόφωνο ψήφισμα της έκτακτης συνόδου τους που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο το Σάββατο.

    Οι πρυτάνεις αναφέρονται στα λειτουργικά προβλήματα των πανεπιστημίων, και συγκεκριμένα στα προβλήματα με τις αρμοδιότητες των μελών των Συμβουλίων Διοίκησης, όπως επίσης και στα οικονομικά προβλήματα των ιδρυμάτων, με αφορμή τα συνεχώς μειούμενα κονδύλια.

    Επίσης συζητήθηκαν και τα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του σχεδίου « Αθηνά».

    Οι συζητήσεις έγιναν παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Αθ. Κυριαζή, ο οποίος επισήμανε, για άλλη μια φορά, ότι ο διάλογος, για το σχέδιο «Αθηνά», είναι εν εξελίξει και σ' αυτόν θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα μέχρι τις αρχές Μαρτίου, οπότε θα καταλήξει το υπουργείο στην οριστική εισήγηση του.

    Συγκεκριμένα στο ψήφισμα των πρυτάνεων επισημαίνεται:

    «Η λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει απορρυθμιστεί λόγω των ήδη διαπιστωμένων θεσμικών ζητημάτων, που ανέκυψαν, από την εφαρμογή των νόμων 4009/2011 και 4076/2012 (σ.σ. οι νόμοι για την ανώτατη εκπαίδευση) και τα οποία πλήττουν την αυτοδιοίκηση των Ιδρυμάτων και την διασφάλιση των όρων της εύρυθμης λειτουργίας τους».

    Ενδεικτικά, αναφέρεται η επικάλυψη αρμοδιοτήτων των οργάνων διοίκησης, όπως του Πρύτανη και της Συγκλήτου με εκείνες του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Το Συντονιστικό όργανο της Συνόδου αναλαμβάνει την καταγραφή των προβλημάτων απορρύθμισης και την άμεση κατάθεση κανονιστικών ρυθμίσεων για την επίλυσή τους.

    Στο ψήφισμα τονίζεται ότι η δραστική συρρίκνωση της κρατικής επιχορήγησης των Πανεπιστημίων, οι θεσμικές δυσχέρειες έγκαιρης έγκρισης των προϋπολογισμών τους, καθώς και τα διαρκή νομοθετικά και γραφειοκρατικά εμπόδια για την απαιτούμενη απορρόφηση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους, έχουν θέσει σοβαρότατο θέμα συνέχισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

    Οσον αφορά στο σχέδιο «Αθηνά», η Σύνοδος των Πρυτάνεων επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργεί ο βεβιασμένος και ατεκμηρίωτος σχεδιασμός, ιδιαίτερα όταν αυτός οδηγεί σε κατάργηση ή συγχώνευση Πανεπιστημίων, του, κατά τα άλλα, αναγκαίου εξορθολογισμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο οποίος θίγει την οικονομική, θεσμική και διοικητική αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων με συνέπειες για την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη της χώρας.

    Είναι αυτονόητο, σημείωνουν οι πρυτάνεις, ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι τεκμηριωμένες προτάσεις των πανεπιστημίων. Ειδικά για το σχέδιο «Αδαμάντιος Κοραής» επισημαίνεται ότι τα πανεπιστήμια θα μπορούσαν να θεσμοθετήσουν συνεργατικές δράσεις με την ελεύθερη βούληση των Ανώτατων Ακαδημαϊκών Οργάνων τους και όχι όπως προτείνεται και μάλιστα κατά παράβαση των οικείων συνταγματικών διατάξεων. (σ.σ. Οι πρυτάνεις αναφέρονται στην ομοσπονδιοποίηση των πέντε Πανεπιστημίων : Οικονομικό, Πειραιώς, Πάντειο, Γεωπονικό και Χαροκόπειο. Ως συντονιστικό όργανο των ιδρυμάτων αυτών, προβλέπεται η λειτουργία πανεπιστημίου με το όνομα «Αδαμάντιος Κοραής»).

    Τέλος, στο ψήφισμα τους οι πρυτάνεις επισημαίνουν ότι ζητήθηκε από όλους κατεπειγόντως χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, επισημάνθηκε ο κίνδυνος υποβάθμισης της έρευνας και αποσύνδεσής της από την ανάπτυξη, αν καταργηθεί η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, ενώ τονίζουν ότι τα πανεπιστήμια ήδη έχουν καταθέσει καινοτόμες προτάσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ώριμων έργων, εξοικονόμησης πόρων, ενέργειας και μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων με γενικότερη σημασία για την ανάπτυξη της χώρας χωρίς καμία ανταπόκριση.

    http://www.tanea.gr/news/greece/article/5001642/gia-bebiasmenes-sygxwneyseis-panepisthmiwn-proeidopoioyn-oi-prytaneis/

    ReplyDelete
  3. Στη Βουλή κατατίθεται την Τετάρτη το τελικό σχέδιο «Αθηνά».....Με την πρόταση αυτή μειώνεται δραστικά ο αριθμός των φοιτητών που θα μετακινηθούν....

    Την τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις των ΑΕΙ και των ΤΕΙ που θα κατατεθεί αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ». Με αυτήν την πρόταση μειώνεται δραστικά ο αριθμός των φοιτητών που θα έπρεπε να μετακινηθούν. Ο αριθμός των διδασκόντων και των υπαλλήλων δεν μεταβάλλεται, αλλά θα μειωθεί κατά 4% ο αριθμός των εισακτέων του επόμενου έτους. Τα τμήματα που πρόκειται να συμπεριληφθούν στο νέο Μηχανογραφικό θα είναι 384.

    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=501314
    5/3/13

    ReplyDelete
  4. Συλλαλητήρια φοιτητών - διδασκόντων κατά του σχεδίου «Αθηνά» ....


    Στους δρόμους κατεβαίνουν την Τετάρτη φοιτητές και σπουδαστές, ημέρα κατά την οποία συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο «Αθηνά». Το συλλαλητήριο προγραμματίζεται για τις 13:00 το μεσημέρι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα και πάλι στα Προπύλαια, στις 12:00, τα μέλη του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών μαζί με τους φοιτητές της σχολής πραγματοποιούν διαμαρτυρίας με αίτημα τη διατήρηση της αυτοτέλειας και της αυτονομίας των ξενόγλωσσων τμημάτων, ενάντια στους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας.
    Σχολιάζοντας τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις και αλλαγές που προτείνει το σχέδιο «Αθηνά» ο Σύλλογος κάνει λόγο για «οφθαλμοφανή οπισθοδρόμηση που παραπέμπει στην προπολεμική εποχή, όταν οι ξένες Γλώσσες και Φιλολογίες προσφέρονταν ως ελεύθερα μαθήματα και κηδεμονεύονταν από τον εκάστοτε Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής.»

    Επίσης, καλούν σε πανελλαδική διαδήλωση όλων των ξενόγλωσσων Τμημάτων έξω από το υπουργείο Παιδείας στις 14/3.

    Από την πλευρά του, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί την Τετάρτη σε συλλαλητήριο τους φοιτητές προκειμένου «να μείνει στα χαρτιά το σχέδιο Αθηνά που κάνει τα ιδρύματα επιχειρήσεις και εμάς πελάτες - αυριανούς ανέργους και φτηνούς εργάτες», όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του.

    http://www.ert.gr/eidiseis/greece/koinonia/story/145327/syllalitiria-foititon-didaskonton-kata-tou-sxediou-athina#.UTXSBTdCd5U
    5/3/13

    ReplyDelete
  5. ΔΗΜΑΡ: Η κυβέρνηση να μην επιμείνει στην εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά»

    Η Δημοκρατική Αριστερά επικρίνει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας ως ««επιφανειακό και αναντίστοιχο με τα κριτήρια που έχουν τεθεί», καλώντας τον αρμόδιο υπουργό «να μην επιμείνει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου».

    Την αντίθεσή της στο σχέδιο «Αθηνά» για τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξέφρασε την Τρίτη η ΔΗΜΑΡ, επικρίνοντας το υφιστάμενο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας ως «επιφανειακό και αναντίστοιχο με τα κριτήρια που έχουν τεθεί, χωρίς δημοσιονομικό όφελος, χωρίς να υπηρετεί την επιβίωση και την ανάπτυξη των ΑΕΙ».

    Η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι, μολονότι εξαρχής εξέφρασε την υποστήριξή της για «τον επανασχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη», αυτή συνδέεται με την προοπτική ότι «επιλογές που θα γίνουν [θα] είναι συναρτημένες με ακαδημαϊκά κριτήρια».

    Δεδομένου ότι αυτό δεν έχει ικανοποιηθεί, «η ΔΗΜΑΡ καλεί τον Υπουργό Παιδείας να μην επιμείνει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου», προτείνοντας μάλιστα έναν «πρώτο εξορθολογισμό» που θα περιλαμβάνει «την βάση του 10 για τα τμήματα εκείνα που πάνω από το 50% των εισακτέων είναι κάτω από την βάση του 10».

    http://www.skai.gr/news/politics/article/226048/dimar-i-kuvernisi-na-min-epimeinei-stin-efarmogi-tou-shediou-athina/#ixzz2NL6dAnrE
    12/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin