Friday, February 22, 2013

Βεστερβέλε προς Σκόπια: Βρείτε λύση για το όνομα και βλέπουμε...

Νίκολα Πόποσκι (FYROM)
Η Γερμανία υποστηρίζει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, υπό την προϋπόθεση της εκπλήρωσης συγκεκριμένων κριτηρίων τα οποία ισχύουν εξίσου για όλους, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα στα Σκόπια με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι. 
Ο κ. Βεστερβέλε σημείωσε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ε.Ε.
«Πρέπει πρώτα να διευθετηθούν ορισμένα ζητήματα, όπως αυτό της ονομασίας και σας προτρέπω να εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία που σας παρουσιάζεται. Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα ασκήσει την επιρροή της στην Ευρώπη με δίκαιο και θετικό τρόπο, όμως οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν στο τραπέζι εξετασθούν οι εκθέσεις και δούμε τα αποτελέσματα. Δεν έχει νόημα τη στιγμή αυτή να προδικάζουμε κάποιες μελλοντικές εξελίξεις» ανέφερε ο κ. Βεστερβέλε.
Επίσης ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να θέσουν ως προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον και να επιδείξουν διάθεση για συμβιβασμό και ευελιξία, ώστε να επιλυθεί η πολιτική κρίση στη χώρα, η οποία, όπως σημείωσε, διαρκεί ήδη αρκετό καιρό και ευλόγως προκαλεί ανησυχία.
Ο κ. Βεστερβέλε τόνισε ότι το ευρωπαϊκό ιδεώδες βασίζεται σε κοινές αξίες όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, η υπέρβαση των διενέξεων στο πνεύμα της καλής γειτονίας και η ειρηνική συμβίωση μεταξύ των διάφορων εθνοτικών κοινοτήτων.
Ερωτηθείς εάν η ΠΓΔΜ θα λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας απάντησε ότι δεν θέλει να προδικάσει και ότι θα ότι θα περιμένει την ενδιάμεση Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα,η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Απρίλιο.
 
Ο κ. Βεστερβέλε συναντήθηκε ακόμη στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του τελευταίου. Πάντως, όπως αναφέρθηκε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, οι κ.κ. Γκρούεφσκι και Βεστερβέλε είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας μετέβη στα Σκόπια από τα Τίρανα, στο πλαίσιο μίνι περιοδείας που πραγματοποιεί στην περιοχή. 
22/2/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin