Friday, February 22, 2013

Βαρυσήμαντο μήνυμα χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα Γιάννινα

ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟΠΟ!
Λαμπρός ο εορτασμός για τα 100ά Ελευθέρια των Ιωαννίνων ...
Πλήθος κόσμου στην παρέλαση παρά τον άσχημο καιρό...(Π.Λ.)


«Ο ελληνικός λαός δίνει μια μεγάλη μάχη στα όρια της αντοχής του, αλλά με την πίστη ότι θα κερδίσουμε. Δεν μπορούμε να τη χάσουμε. Τη δίνουμε για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας όπως κι εκείνοι που πολέμησαν για μας».

Με αυτά τα λόγια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έδωσε χθες, στα Γιάννινα, όπου βρέθηκε για τα 100ά «Ελευθέρια» της πόλης, το σύνθημα προς όλους, ότι οι πολλές θυσίες του λαού πρέπει να πιάσουν τόπο και να φανεί, μετά από πολύ καιρό, μια χαραμάδα φωτός στην… άκρη του τούνελ.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είμαι βέβαιος ότι η μάχη θα είναι νικηφόρα, οι δυνάμεις του ελληνικού λαού είναι αστείρευτες, το αποδεικνύει η ιστορία. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους αγωνίζονται σε όλους όσους δεν τους καταβάλλει η λαίλαπα της οικονομικής κρίσης. Είναι οι σημερινοί ήρωες. Χρειάζεται και σήμερα η ομόνοια όλων, η συνείδηση του χρέους, η πίστη».

Μεγάλη ημέρα…
Ο χθεσινός εορτασμός για τα 100ά «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων ήταν λαμπρός και κορυφώθηκε με την μεγαλειώδη παρέλαση μαθητικών, στρατιωτικών κ.α. τμημάτων στο κέντρο των Ιωαννίνων. Στην παρέλαση συμμετείχαν ακόμη και κέρδισαν επίσης το χειροκρότημα, τόσο οι Εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς, όσο και έφιπποι Μανιάτες, ενώ το «παρών» έδωσαν Ενώσεις Κρητών, Μεσολογγιτών και Κυπρίων. Παρά τον πολύ άσχημο καιρό, το κρύο και την βροχή δηλαδή, ο κόσμος έδωσε «βροντερό παρών».
Ο κ. Παπούλιας, μετά την παρέλαση, στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ, χαρακτήρισε την ημέρα πολύ μεγάλη. «Είναι ένας από τους ιστορικούς σταθμούς της νεότερης ελληνικής ιστορίας, καθώς πετύχαμε αυτό που νόμιζαν μερικοί ακατόρθωτο. Το πετύχαμε με ομόνοια, σύμπνοια, με ηρωισμό των ενόπλων δυνάμεων, με την πίστη ότι ο αγώνας θα είναι νικηφόρος».

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις…
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της τελετής που έγινε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, ο κ. Παπούλιας είχε τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν έχεις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις θα υποκύψεις στην πολύ κακή σου μοίρα. Το έχω πει και στους οικονομικούς υπουργούς. Καλή η οικονομική πρόοδος και ανάπτυξη όμως αν είναι διαλυμένες οι ένοπλες δυνάμεις γίνεσαι βορά στα σχέδια ανόμων γειτόνων και γενικότερα».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Πρόεδρος δάκρυσε όταν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης του προσέφερε ένα καλάθι με αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ και είπε πως «με αυτά μεγαλώσαμε, με το ψωμί, το τυρί και το γάλα και κερδίσαμε τη ζωή μας».

«Είμαστε ευγνώμονες»…
Σε γραπτή του δήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης, που μαζί με τον υφυπουργό Άμυνας Δημήτρη Ελευσινιώτη εκπροσώπησαν την Κυβέρνηση, σημείωσε πως «η απελευθέρωση των Ιωαννίνων και ο θρίαμβος στους Βαλκανικούς πολέμους, ενώ είχε προηγηθεί η ήττα του 1897, οδήγησαν σε ανάταση τον Ελληνικό λαό. Είμαστε ευγνώμονες προς τους χιλιάδες ανώνυμους και επώνυμους, όπως ο Λορέντζος Μαβίλης, ο Ανάργυρος Φατούρος και ο Χρήστος Μακρής που ήρθαν από μακριά, και έδωσαν τη ζωή τους για την πόλη μας».
Με τη σειρά του, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, καλωσορίζοντας τον Κάρολο Παπούλια στο Διοικητήριο της Περιφέρειας σημείωσε πως στα εκατό χρόνια ελευθερίας της η άγονη γεωγραφικά Ήπειρος προσέφερε ανθρώπινο, επιστημονικό, πολιτικό δυναμικό, που με την παρουσία και τη δράση του, συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.
Υπογράμμισε ακόμη, δίνοντας το καλάθι των τοπικών προϊόντων στον Κ. Παπούλια, πως «οι Ηπειρώτες δεν θέλουμε να είμαστε μια καταναλωτική, αλλά μια παραγωγική κοινωνία,  αξιοποιώντας τα  πλεονεκτήματα της πατρίδας μας. Θα σας παραδώσαμε ένα καλάθι από τοπικά προϊόντα Π.Ο.Π. για να δείξουμε ότι σε αυτό τον άγονο τόπο παράγονται προϊόντα ποιότητας, τα οποία έχουν μεγάλη αναγνώριση στο εξωτερικό».

Το σημερινό πρόγραμμα
Τέλος, το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 100ά «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων έχει ως εξής:
• Στις 10.30 π.μ. θα γίνει στο γραφείο Δημάρχου η παρουσίαση αναμνηστικών γραμματοσήμων με θέμα «Εθνικά Ιστορικά Γεγονότα - 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων», από τον δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλ. Φίλιο και τον ειδικό Σύμβουλο Φιλοτελισμού - ΕΛΤΑ  Μωυσή Κωνσταντίνη.
• Στις 12 μ. θα γίνει στη θέση «Εικονίσματα» της Τ.Κ. Μανωλιάσσας εκδήλωση μνήμης και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους πεσόντες του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και τα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων Μανιατών.
• Στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων θα μιλήσει ο Σαράντος Καργάκος, ιστορικός - συγγραφέας με θέμα «Η Συμβολή των Μανιατών στους Απελευθερωτικούς Αγώνες της Ηπείρου». Θα ακολουθήσουν προβολή ιστορικής ταινίας, δρώμενα και παραδοσιακοί χοροί από συλλόγους Μανιατών.

.proinoslogos.gr
22/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

---
«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2013» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

1 comment :

  1. Διαμαρτυρία φοιτητών ματαίωσε την παρουσία Κ. Παπούλια σε εκδήλωση.....Αλλά και τη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. του Ιδρύματος.....

    Mαταιώθηκε, κυριολεκτικά στο παραπέντε, η επίσκεψη του Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου στην αίθουσα που φέρει το όνομά του, αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών ο καθηγητής Ηaralab Zur Hausen.
    Παρόλο, που ήταν προγραμματισμένη η παρουσία του κ. Παπούλια για τις 7 χθες το απόγευμα και είχαν φθάσει στο χώρο της εκδήλωσης άνδρες της προσωπικής του φρουράς, 10 λεπτά πριν την άφιξή του, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο 20 περίπου φοιτητές, οι οποίοι κρατούσαν ένα πανό με σύνθημα «Έξω οι ασφαλίτες από το άσυλο» και φώναζαν συνθήματα εναντίον των πολιτικών, της αστυνομίας και του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια.

    Διέκοψαν συνεδρίαση…
    Να σημειωθεί ότι η ένταση είχε ξεκινήσει νωρίτερα, γύρω στις 4 το απόγευμα, όπου η ίδια ομάδα φοιτητών διέκοψε την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος Παναγιώτης Σουκάκος, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, κυρίως, από ξένα Πανεπιστήμια. Μπήκαν μέσα στην αίθουσα οι φοιτητές και δεν αποχωρούσαν, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να αναβληθεί.-

    http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/17117
    23/2/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin