Friday, February 22, 2013

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ Ή ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ.... Η Σύγκλητος του ΔΠΘ «άδειασε» την επιτροπή και υπερασπίστηκε τα τμήματά του

Αιχμές διατυπώθηκαν εκατέρωθεν των προέδρων τμημάτων Ιστορίας και Εθνολογίας και Πολιτικών Επιστημών, Κωνσταντίνου Χατζόπουλου και Κωνσταντίνου Καλαβρού, αλλά με την παρέμβαση του πρύτανη επικράτησε τελικά ομοφωνία...
 
Το ανώτατο όργανο του ιδρύματος ξεκαθάρισε ότι ο ειδικός σκοπός που επιτελεί το πανεπιστήμιο και έχει επιτυχώς επιτελέσει μέχρι σήμερα επιβάλλουν την ενίσχυση του...
 
Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου (Χ) 
 
Καμία συγχώνευση ή κατάργηση τμήματος, αλλά αντίθετα ενίσχυσή του, λόγω του ειδικού σκοπού που επιτελεί στην ακριτική περιοχή της Θράκης, αποφάσισε η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Το ανώτατο όργανο του ιδρύματος συνεδρίασε χθες εκτάκτως στο κτίριο της πρυτανείας στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής παρουσιάζοντας την εισήγησή του προς το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο διαβούλευσης για το σχέδιο «Αθηνά». Παρουσία πολλών δεκάδων φοιτητών, κυρίως από τα τμήματα που θίγονται μέσω του προτεινόμενου σχεδίου, ξεκίνησε η κρίσιμη Σύγκλητος, η οποία κλήθηκε να πάρει θέση και επί της απίστευτης εισήγησης επιτροπής του πανεπιστημίου και αφού επεξεργάστηκε το σχέδιο «Αθηνά», πρότεινε την κατάργηση δύο τμημάτων, των τμημάτων Πολιτικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ο «Χ» πρώτος αποκάλυψε την επίμαχη εισήγηση της επιτροπής, όπου γινόταν γνωστό ότι αυτή δε συμφωνεί με τη συγχώνευση των τμημάτων Παρευξείνιων και Ιστορίας Εθνολογίας, αλλά κάνει λόγο για κατάργηση, ούτε καν συγχώνευση, των τμημάτων Πολιτικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων.
ΠΡΥΤΑΝΗΣ: ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΠΘ

Η αποκάλυψη της πρότασης αυτής απασχόλησε και τη συνεδρίαση της Συγκλήτους, όπου έγινε αναφορά στο δημοσίευμα του «Χ». Μάλιστα ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Ρέμελης έσπευσε να πει εξαρχής ότι ο ίδιος δεν υιοθετεί το πόρισμα της επιτροπής, λέγοντας πως δε συμφωνεί «με καμία συγχώνευση ή αποψίλωση του πανεπιστημίου», «το οποίο», όπως είπε, «μέσα στα 39 χρόνια λειτουργίας του έχει επιτελέσει ειδικό έργο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής και στη διατήρηση ισορροπιών». Επιδιώκουμε την ενίσχυση του, ανέφερε περαιτέρω ο κ. Ρέμελης, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «αν η πολιτεία πιστεύει στην αποκέντρωση θα πρέπει να ενισχύσει το ΔΠΘ, ας κλείσει αλλού τμήματα και να κάνει έδρα αυτών τη Θράκη. Δικιά μας θέση είναι να μη χαθεί κανένα τμήμα από το πανεπιστήμιο, αλλά αντίθετα αυτά να ενισχυθούν». 

15 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»

Συνολικά 15 κείμενα διανεμήθηκαν προς τα μέλη της Συγκλήτου, κείμενα που εμπεριείχαν προτάσεις σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά». Όμως το πόρισμα της επιτροπής που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις έλεγε τα εξής: «Η επιτροπή που συγκρότησε η Σύγκλητος στην έκτακτη συνεδρίασή της που έγινε στις 05/02/2013, για να εισηγηθεί στη Σύγκλητο το σχέδιο του ψηφίσματος για το σχέδιο «Αθηνά», στις δύο συνεδριάσεις της που έγιναν στις 07/02/2013 και στις 12/02/2013, αποφάσισε τα εξής: 
1) Θεωρεί ότι η πρόταση που περιέχεται στο σχέδιο «Αθηνά» και αφορά στη συγχώνευση του τμήματος Γλωσσών, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών με το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, επειδή τα δύο αυτά τμήματα έχουν διαφορετική επιστημονική φυσιογνωμία και ταυτότητα και οι πτυχιούχοι τους τελείως διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα.

2) Το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΔΠΘ τα οποία δεν έχουν μέλη ΔΕΠ προτείνεται να σταματήσουν να λειτουργούν από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Σε ό,τι αφορά τους εν ενεργεία φοιτητές των δύο αυτών τμημάτων, εκείνοι μεν που είναι εγγεγραμμένοι στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων απορροφώνται από το τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης κατά την πρόταση του «Αθηνά», ενώ εκείνοι του τμήματος Πολιτικών Επιστημών από αντίστοιχα τμήματα άλλων ΑΕΙ ή συναφή τμήματα του ΔΠΘ. 

3) Σε ό,τι αφορά το τμήμα ΔΟΣΑ προτείνεται η μετονομασία του σε τμήμα Οικονομικών Επιστημών, όπως αυτό έχει αρμοδίως ζητηθεί και ταυτόχρονα η δημιουργία μονοτμηματικής σχολής σε αυτό.
4) Σε ό,τι αφορά τα τμήματα της Ορεστιάδας προτείνεται, πρώτον, η μετονομασία του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης σε τμήμα Γεωπονικών Επιστημών και δεύτερον της προτεινόμενης από το σχέδιο «Αθηνά» σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και σχολή Επιστημών Γεωπονίας – Δασολογίας». 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Κ. ΚΑΛΑΒΡΟΣ ΚΑΙ Δ. ΧΙΟΝΗΣ

Αντιδεοντολογικά και αντιεπιστημονικά ζητείται η κατάργηση του τμήματος από την επιτροπή, είπε ο Κωνσταντίνος Καλαβρός καθηγητής στο Τμήμα Νομικής και πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών, κάνοντας λόγο για μία επιτροπή που λειτούργησε εκτός πραγματικότητας. Ο κ. Καλαβρός έκανε γνωστό ότι το τμήμα στα τέσσερα χρόνια παρουσίας του έχει ήδη εκλέξει 4 μέλη ΔΕΠ, καταρρίπτοντας έτσι την εισήγηση της επιτροπής που λέει ότι δε διαθέτει κανένα μέλος ΔΕΠ. Έκανε γνωστό περαιτέρω ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την εκλογή 4 ακόμα μελών ΔΕΠ. «Η επιτροπή υιοθέτησε την τακτική όταν χτυπάνε το σπίτι μας, χτυπάμε το σπίτι του γείτονα. 

Αναρμοδίως έγινε η πρόταση για κατάργηση και προσβάλει τη ζωή του τμήματος». Για ατυχές έγγραφο που κυκλοφόρησε, μίλησε με τη σειρά του ο καθηγητής Διονύσης Χιόνης πρόεδρος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Σημείωσε δε ότι πρέπει να στηριχτούν τα δύο νέα τμήματα. Ειδικότερα για το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων επισήμανε ότι έχει ήδη εκλέξει τρία μέλη ΔΕΠ και «τρέχει» τις διαδικασίες για την εκλογή τριών ακόμα μελών, ενώ τόνισε πως «είναι ευκαιρία το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων να επανδρωθεί με επιστήμονες που διαθέτουν γνώσεις σε σύγχρονα αντικείμενα όπως η επιχειρηματικότητα, η οικονομική κρίση». 

ΑΙΧΜΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Υπέρ της εισήγησης του πρύτανη περί καμίας κατάργησης ή συγχώνευσης τμήματος τάχθηκε και ο πρόεδρος Ιστορίας και Εθνολογίας Κωνσταντίνος Χατζόπουλος. Δέχτηκε βέβαια τα πυρά του Κων. Καλαβρού γιατί ως μέλος της επιτροπής πρότεινε την κατάργηση των δύο τμημάτων. Αιχμές διατυπώθηκαν εκατέρωθεν των δύο προέδρων τμημάτων, αλλά με την παρέμβαση του πρύτανη επικράτησε τελικά η ομοφωνία. Νωρίτερα καθηγητές από το Πολυτεχνείο Ξάνθης συμμερίστηκαν την άποψη ότι δεν πρέπει να θιγεί κανένα τμήμα του Δημοκριτείου, λέγοντας χαρακτηριστικά «κανένας φοιτητής δε θα φύγει από το ΔΠΘ». Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά» συνολικά 31.528 ενεργοί φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι στα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ τα οποία «μετακινούνται» από τη σημερινή τους έδρα. Όμως το 15% από το σύνολο αυτό των φοιτητών υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μέχρι τον Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη και τη συμβολή των Εξεταστικών περιόδων Φεβρουαρίου και Ιουνίου, για τους  επί πτυχίο φοιτητές.  Σε κάθε περίπτωση, στο σύνολο των 250.000 ενεργών φοιτητών θα απαιτηθεί η μετακίνηση περίπου 18.000 φοιτητών - και αυτή εντός των Περιφερειών που σήμερα φοιτούν.  Δηλαδή από τα Γρεβενά στην Καστοριά και από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες ή από την Αμαλιάδα στη Πάτρα.

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΘΑ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Μετά από δίωρη συζήτηση στη Σύγκλητο του πανεπιστημίου αποφασίστηκε να σταλεί ομόφωνο ψήφισμα στο υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά» το οποίο θα λέει τα εξής: «Η σύγκλητος του ΔΠΘ αποφάσισε ομόφωνα ότι δε δέχεται σε καμία περίπτωση τη συρρίκνωση του πανεπιστημίου καθ΄ οποιονδήποτε τρόπο προτείνεται μέσω του σχεδίου Αθηνά. Αντιθέτως θεωρεί ότι ο ειδικός σκοπός που επιτελεί και έχει επιτυχώς επιτελέσει μέχρι σήμερα επιβάλλουν την ενίσχυση του». Το ομόφωνα αυτό ψήφισμα ικανοποίησε και τους φοιτητές των θιγόμενων τμημάτων, που επιφυλάχτηκαν να επανέλθουν με νέους αγώνες, αν το υπουργείο Παιδείας δε το λάβει σοβαρά υπόψη του. 
 
22/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin