Sunday, February 24, 2013

Πρώτος στόχος η ταχύτερη ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης....Αμεση ενέργεια και υποβολή αίτησης ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη


Η συνεργασία με την Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, θα αποτελέσει ξανά κορυφαία πολιτική προτεραιότητα, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη.
Στη στενή συνεργασία με τους εταίρους της Κύπρου στην ΕΕ, με σκοπό την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τις ευάλωτες ομάδες, την κοινωνική συνοχή και την εργατική ειρήνη εξήγγειλε ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις πρώτες του δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης.

«Θα εφαρμόσουμε», είπε, «ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία μας».

Η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί στην κατεύθυνση στενότερης συνεργασίας με την Ευρώπη.
«Μια από τις πρώτες ενέργειες μας θα είναι η υποβολή αιτήματος ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», ανέφερε.



                                                          Η δήλωση
Ο νέος Πρόεδρος ευχαρίστησε όλους τους πολίτες, είτε έδωσαν θετική ψήφο στο πρόσωπό μου, είτε έκαναν άλλες επιλογές και εξέφρασε την εκτίμησή του για τους συνυποψήφιους του.

«Οι εκλογές έχουν τελειώσει. Δεν έχουν όμως τελειώσει τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός και ο τόπος μας. Οι δυσκολίες είναι μπροστά μας. Και τα προβλήματα δεν έχουν κομματική ταυτότητα και ιδεολογικές αποχρώσεις. Κοινές είναι οι δυσκολίες και κοινά είναι τα προβλήματα. Κοινή πρέπει να είναι και η προσπάθεια για την αντιμετώπιση και την επίλυση τους», ανέφερε.

«Θέλω να τονίσω πως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε αυτές τις εκλογές. Αν υπάρχει κάποιος ηττημένος, αυτός πρέπει να είναι η απαισιοδοξία και η απογοήτευση. Και αν είναι κάποιος νικητής, αυτός οπωσδήποτε είναι η ελπίδα και η προοπτική».
Δεσμεύτηκε να ενεργεί και να συμπεριφέρεται ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων ανεξαρτήτως ιδεολογικών ή κομματικών καταβολών. Στις προτεραιότητες του είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς με ριζοσπαστικές θεσμικές αλλαγές, εκσυγχρονισμό του κράτους και αποκατάσταση σε απόλυτο βαθμό της αξιοκρατίας.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση τούτη την ώρα είναι να μπει η οικονομία μας σε πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης», είπε.
Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε θέλουμε την Ευρώπη δίπλα μας. Από τη δική μας πλευρά, θα φανούμε απόλυτα συνεπείς και θα τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής υπογράμμισε ότι η εξωτερική πολιτική θα είναι εξωστρεφής και θα επιδιώκει τη δημιουργική συνεργασία με όλα τα κράτη.

«Η συνεργασία με την Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, θα αποτελέσει ξανά κορυφαία πολιτική προτεραιότητα».

Σε ότι αφορά το κυπριακό «η ενότητα και η συλλογικότητα θα αποτελέσουν πλέον τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινής μας προσπάθειας. Απευθύνομαι προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, στέλνοντας μήνυμα ειρήνης, φιλίας και ειλικρινούς πρόθεσης για μια λύση που θα οδηγεί σε μια πατρίδα σύγχρονη, ευρωπαϊκή που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών και θα δημιουργεί τις προοπτικές για πρόοδο, προκοπή και ευημερία, όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτή μας την προσπάθεια είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την ενεργό συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των άλλων φίλων χωρών που ειλικρινά επιθυμούν τον τερματισμό μια απαράδεκτης για τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα κατάστασης», υπογράμμισε.

.kathimerini.com.cy
24/2/13

5 comments :

  1. Συνέντευξή Αναστασιάδη προς τους «Financial Times».....
    O κ. Αναστασιάδης έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση πως είναι έτοιμος να απαντήσει στις οικονομικές προκλήσεις.

    Σε συνέντευξή του προς τους «Financial Times» τονίζει την ετοιμότητά του να ξαναρχίσει γρήγορα τις συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, έως τα τέλη Μαρτίου.

    Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθηση ότι η Κύπρος αποτελεί «συστημικό ρίσκο» για την ευρωζώνη και πως θα χρειαζόταν μια συμφωνία εντός εβδομάδων για να τονωθεί ο τραπεζικός τομέας και να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μείνει η κυβέρνηση χωρίς ρευστό.

    «Χρειαζόμαστε έγκαιρη οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς επίσης και για την κάλυψη των άμεσων και μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών αναγκών», τόνισε.

    Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης που έχουν γνωρίσει την ομάδα του νέου προέδρου έχουν εγείρει ανησυχίες για το ότι και ο ίδιος μοιάζει διστακτικός να προβεί «στις δραστικές ενέργειες που χρειάζονται» για να επιστρέψει η δημοσιονομική υγεία στη χώρα.

    Οι «Financial Times» αναφέρουν πως ο νέος πρόεδρος της Κύπρου άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι προετοιμασμένος να συναινέσει σε ορισμένες από τις απαιτήσεις των διεθνών δανειστών, ιδίως ως προς τις «σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις» από τις οποίες ορισμένοι στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι μπορούν να συγκεντρωθούν έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

    «Θα θέλαμε να συζητήσουμε κατά πόσο μπορούμε να αναβάλουμε τις ιδιωτικοποιήσεις ίσως κατά τρία χρόνια, ανάλογα με το ρυθμό της ανάκαμψης και την πρόοδο άλλων μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

    «Υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια... αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή και τις ειρηνικές εργασιακές σχέσεις», σημείωσε ο νέος πρόεδρος.

    http://www.ert.gr/eidiseis/diethni/europe/story/143411/enteinontai-oi-gallo-germanikes-pieseis-pros-tin-kypro#.USt21TdCd5U
    25/2/13

    ReplyDelete
  2. Άρθρο της «La Libre Belgique» για την εκλογή Αναστασιάδη....Για «πρόεδρο λιτότητας» στην Κύπρο κάνει λόγο βελγική εφημερίδα.....

    «O Πρόεδρος της λιτότητας εκλέγεται στην Κύπρο», έχει ως τίτλο σημερινό άρθρο της γαλλόφωνης εφημερίδας «La Libre Belgique» που αναφέρεται στα αποτελέσματα των κυπριακών εκλογών.

    Όπως επισημαίνει το άρθρο, η χώρα βρίσκεται στο χείλος της πτώχευσης και ο «φιλοευρωπαϊστής» Νίκος Αναστασιάδης που εξελέγη την Κυριακή Πρόεδρος της Κύπρου, με 57,5% των ψήφων στον δεύτερο γύρο, θα πρέπει να καταλήξει σε ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης, ζωτικό για το νησί.

    Το άρθρο τονίζει ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει δηλώσει έτοιμος να υιοθετήσει ριζικά μέτρα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών, ενώ ο αντίπαλός του, Σταύρος Μαλάς, είχε ταχθεί στην προεκλογική του εκστρατεία υπέρ του προγράμματος διάσωσης, αλλά ενάντια στα πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας που ζητάει η τρόικα σε αντάλλαγμα.

    Το άρθρο καταλήγει υπενθυμίζοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με τις οποίες η ύφεση διαμορφώθηκε στο 2,3% το 2012 και αναμένεται να συνεχίσει την πτώση της το 2013 στο 3,5%, ενώ η ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν από το 2016.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά πως το ύψος της βοήθειας που θα χρειαστεί, ανέρχεται στα 17 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό αντίστοιχο του ετήσιου ΑΕΠ της.

    http://www.protothema.gr/world/article/?aid=259654
    25/2/13

    ReplyDelete
  3. Κύπρος: Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ανακοίνωσε τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών......

    Τα δύο πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών, ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Πρόκειται για τους Ιωάννη Κασουλίδη και Μιχάλη Σαρρή, αντίστοιχα.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, η σύσταση του οποίου προβλέπεται στο πρόγραμμα του, θα είναι ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης.

    Ο Ιωάννης Κασουλίδης, σήμερα ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σπούδασε ιατρική και υπήρξε μέλος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων (Μάιος 1991-Μάρτιος 1993). Επίσης , διετέλεσε επί προεδρίας Κληρίδη κυβερνητικός εκπρόσωπος (Μάρτιος 1993-Απρίλιος 1997) και Υπουργός Εξωτερικών (Απρίλιος 1997-Μάρτιος 2003). Το 2008 ήταν υποψήφιος του ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές. Αν και στον πρώτο γύρο ήλθε πρώτος , έχασε την προεδρία στον δεύτερο από τον Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο Μιχάλης Σαρρής σπούδασε Οικονομικά στο London School of Economics. Συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο Wayne State University, από το οποίο απέκτησε τον διδακτορικό του τίτλο στα Οικονομικά, με εξειδίκευση στη νομισματική και δημοσιονομική θεωρία και πολιτική. Από το 1975 ο κ. Μιχάλης Σαρρής εργάστηκε στη Διεθνή Τράπεζα, όπου πριν αφυπηρετήσει κατέλαβε τη θέση του Ανώτερου Διευθυντή. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας. Εκτός από την Ελληνική και Αγγλική, μιλά και τη Γαλλική, την Ισπανική και την Πορτογαλική γλώσσα.

    Από το 2005 μέχρι το 2008 επί προεδρίας Παπαδόπουλου ήταν υπουργός Οικονομικών. Επίσης διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=169849
    25/2/13

    ReplyDelete
  4. Θετικό το κλίμα για τον Αναστασιάδη.....

    Ο νέος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης δεν θα καταφέρει μόνο με τις δικές του δυνάμεις να δώσει λύση στο οικονομικό αδιέξοδο. Η χώρα χρειάζεται γύρω στα 17 δισ. για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της......

    Τα χρήματα στα κυπριακά δημόσια ταμεία αρκούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Μέχρι τότε η ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε ένα πακέτο διάσωσης για την Κύπρο. Τα χρονικά περιθώρια για τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Ανασταστασιάδη είναι στενά. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να πείσει τους διεθνείς δανειστές για τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια. Το κλίμα για τον νέο πρόεδρο είναι ωστόσο θετικό μιας και τόσο η ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ έδειξαν να προτιμούν τον επικεφαλής του ΔΗΣΥ ως νέο πρόεδρο της Κύπρο.

    Θετικά εκτιμά ο Γ. Χατζημαρκάκης για το μέλλον της Κύπρου ότι Μέρκελ και Αναστασιάδης ανήκουν στο ΕΛΚ Θετικά εκτιμά ο Γ. Χατζημαρκάκης για το μέλλον της Κύπρου ότι Μέρκελ και Αναστασιάδης ανήκουν στο ΕΛΚ

    Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης από το κόμμα των γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) εκτιμά μιλώντας στην DW ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο κατάλληλος πολιτικός για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων:

    «Κατ΄ αρχήν διαθέτει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μια στήριξη που ωφέλησε και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ας μην ξεχνάμε ότι η εγγύτητα στην Άγκελα Μέρκελ, η οποία είναι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το πλέον σημαντικό πρόσωπο, παίζει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Η στήριξη της Ευρώπης πρέπει να επηρέασε εν τέλει και τους Κύπριους ψηφοφόρους. Με ούριο άνεμο από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ο Νίκος Αναστασιάδης θα προωθήσει στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δυσκόλεψαν την τελευταία περίοδο τον προκάτοχό του Δημήτρη Χριστόφια».

    Θα πρέπει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία

    Παρά την κοινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Γάλλου ομολόγου του Πιέρ Μοσκοβισί ότι οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο διάσωσης της Κύπρο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ντούισμπεργκ-Έσσεν και ειδικός σε ζητήματα ΝΑ Ευρώπης Χάιντς Γιούργκεν Αξτ πιστεύει ότι ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα αξιοπιστίας στους ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου αποκαθιστώντας το κύρος της χώρας του που έχει πληγεί. Θεωρεί επίσης σημαντικό να δοθούν πειστικές απαντήσεις στις υπόνοιες ότι με το πακέτο διάσωσης στηρίζονται οι καταθέσεις πλουσίων Ρώσων:

    «Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το πακέτο θα συμβάλλει στην οικονομική εξυγίανση της Κύπρου και δεν θα αυξήσει τον πλούτο Ρώσων ολιγαρχών. Απαραίτητοι έλεγχοι επί τόπου, για παράδειγμα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ενίσχυαν όλους εκείνους που τάσσονται υπέρ της βοήθειας προς την Κύπρο».

    Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η ΕΕ δεν θα αφήσει την Κύπρο στην τύχη της. Μετά το σοκ με την Ελλάδα είναι διάχυτη η ανησυχία ότι η Κύπρος θα είναι ένα δεύτερο βαρέλι χωρίς πάτο. Όμως τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στις κυπριακές ακτές γεννούν προσδοκίες και στην ΕΕ, η οποία δεν θα ήθελε να τα θυσιάσει με κανένα τρόπο.

    Ralf Bosen / Στέφανος Γεωργακόπουλος
    Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
    http://www.dw.de

    ReplyDelete
  5. Θα στηρίξει το κυπριακό αίτημα για ένταξη στο Συνεταιρισμό η Ιταλία....

    Λευκωσία: Δεδομένη θα είναι η στήριξη της Ιταλίας στο αίτημα της Κύπρου για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, διαβεβαίωσε τον Υπουργό Άμυνας Φώτη Φωτίου, ο Ιταλός Πρέσβης στην Κύπρο Guido Cerboni, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Ο Υπουργός Άμυνας είχε σήμερα το πρωί εθιμοτυπική συνάντηση, στο γραφείο του, με τον νέο Πρέσβη της Ιταλίας στην Κύπρο και συζήτησαν την πρόθεση της νέας Κυβέρνησης, η οποία αποτελεί μια από τις βασικές της προτεραιότητες, να υποβάλει αίτηση για ένταξη της Κύπρου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» με τον Υπουργό Άμυνας να ζητά τη στήριξη και τη βοήθεια της Ιταλίας στην προσπάθεια αυτή.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και το ζήτημα που αφορά την προστασία και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

    Αντηλλάγησαν απόψεις σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος και επαναβεβαιώθηκαν οι φιλικές και εποικοδομητικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες στηρίζονται στους βαθιά ριζωμένους Κυπρο-ιταλικούς δεσμούς.

    Εκφράστηκε επίσης η πολιτική βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων, ιδιαίτερα σε θέματα άμυνας.

    Ο κ. Φωτίου και ο κ. Cerboni μίλησαν επίσης για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή.
    http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/137107/tha-stirixei-to-kypriako-aitima-gia-entaxi-sto-synetairismo-i-italia#sthash.pIM7SoGw.dpuf
    15/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin