Thursday, February 21, 2013

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για την αποστολή ρηματικής διακοίνωσης προς τα Ηνωμένα Έθνη για την διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα

Πέμπτη, 21 Φεβρουάριος 2013
 Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατετέθη χθες στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ρηματική διακοίνωση, δια της οποίας η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η ενέργεια αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών, διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).



Σημειώνεται ότι ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία.
Με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin.

Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου.


 http://www.mfa.gr/epikairotita/eidiseis-anakoinoseis/anakoinose-upeks-gia-ten-apostole-rematikes-diakoinoses-pros-ta-enomena-ethne-gia-ten-diasphalise-ton-kuriarkhikon-dikaiomaton-tes-elladas-sten-uphalokrepida.html 
21/2/13

----------------------------------
  • 2. Στον ΟΗΕ η Αθήνα για τις αμφισβητήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο
Της Δώρας Αντωνίου
Ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κατέθεσε την Τετάρτη η Ελλάδα απαντώντας στην κίνηση της Τουρκίας να αμφισβητήσει τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Η Άγκυρα είχε παραχώρησει το περασμένο καλοκαίρι άδεια για έρευνα σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σε οικόπεδα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Η χθεσινή κίνηση της ελληνικής πλευράς ήρθε σε συνέχεια όλων των προβλεπόμενων ενεργειών και βημάτων διαμαρτυρίας σε διμερές επίπεδο και είναι σε απόλυτη συνάφεια με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/02/2013_484045
21/2/13

3 comments :

  1. Ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη για την υφαλοκρηπίδα......Για να διασφαλιστούν τα ελληνικά συμφέροντα....

    Με σκοπό να διασφαλίσει ότι η μονομερής ενέργεια της Άγκυρας να παραχωρήσει άδεια για έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν θα δημιουργήσει τετελεσμένα και δεν θα υποθηκεύσει τα ελληνικά συμφέροντα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατέθεσε ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

    Με τη ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε χθες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Ελλάδα ενημερώνει τον οργανισμό για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκειμένου να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «η ενέργεια αυτή του, διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).

    Σημειώνεται ότι ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία.

    Με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin.

    Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου».

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=258893
    21/2/13

    ReplyDelete
  2. Ανακοίνωση ΥΠΕΞ σχετικά με την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας προς τον ΟΗΕ.....

    Παρασκευή, 22 Φεβρουάριος 2013

    Ανακοινώσεις, όπως αυτή που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περιττές.

    Ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα, δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και απαιτούν το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συναίνεσης.

    Ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής διπλωματίας, στους οποίους οι περισσότεροι συμφωνούμε, αποφασίζεται με γνώμονα, και μόνον, την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

    http://www.mfa.gr/epikairotita/eidiseis-anakoinoseis/anakoinose-upeks-skhetika-me-ten-topothetese-tou-suriza-ekm-gia-te-rematike-diakoinose-tes-elladas-pros-ton-oee.html
    22/2/13

    ReplyDelete
  3. Κόντρα Αβραμόπουλου - ΣΥΡΙΖΑ για την υφαλοκρηπίδα......«Περιττή» κατά το ΥΠΕΞ η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.......

    Η ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την πρόθεση της Τουρκίας να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποτέλεσε αφορμή για «αψιμαχίες» της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    «Η χθεσινή ρηματική διακοίνωση της Ελληνικής κυβέρνησης προς τον ΟΗΕ έρχεται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, αφού έχουν περάσει επτά μήνες σχεδόν από την πρώτη Τουρκική δήλωση που έθετε σε αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στα οικόπεδα 5033,34,35 και 5028 και αναμφισβήτητα αποτελούν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη βάση του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται σ
    ε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση για «παίγνιο» προκειμένου να βγει «από το πλήρες πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει λόγω των εξοντωτικών μνημονιακών πολιτικών σε βάρος του ελληνικού λαού».

    «Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν, ταυτόχρονα, για τη γενικότερη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και κόμματα της Βουλής αγνοούσαν τη χθεσινή ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης, όπου η καθυστέρηση της ρηματικής διακοίνωσης επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε βάρος των συμφερόντων της χώρας; Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαθέτει αποθέματα ανεξάρτητης πολιτικής βούλησης, όταν οι τροϊκανές πολιτικές έχουν μετατρέψει την πατρίδα μας σε «αποικία χρέους»;», προστίθεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Το υπουργείο Εξωτερικών, περίπου μιάμιση ώρα μετά την δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πάλι μέσω ανακοίνωσης.
    «Ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα, δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και απαιτούν το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συναίνεσης», υπογραμμίζουν οι υπηρεσιακοί συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου.
    «Ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής διπλωματίας, στους οποίους οι περισσότεροι συμφωνούμε, αποφασίζεται με γνώμονα, και μόνον, την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=259158
    22/2/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin