Thursday, January 3, 2013

To έθιμο του Σαγια αναβιώνει στους Ασκητές

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ 
Γύρω από τη φωτιά στήνεται κυκλικός παραδοσιακός τελετουργικός χορός 
Ο σύλλογος Καππαδοκών & Μικρασιατών Νομού Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος» και ο σύλλογος γυναικών Ασκητών αναβιώνουν το έθιμο του Σαγιά το Σάββατο 5 Ιανουαρίου στο χωριό Ασκητές. Στις 5:30 το απόγευμα θα τελεστεί εσπερινός με αρτοκλασία στο ναό Αγίου Γεωργίου και στις 6.30 θα γίνει το άναμμα της φωτιάς – σαγιας. 
Από τους κατοίκους του χωριού συγκεντρώνονται ξύλα και τοποθετούνται σε σχήμα κώνου μπροστά στη εκκλησία. Σταυρωτά, σε τέσσερα σημεία, τοποθετούνται προσανάμματα. Μετά τον εσπερινό διενεργείται από την εκκλησιαστική επιτροπή πλειοδοτικός διαγωνισμός υπέρ του ναού και όποιος προσφέρει τη μεγαλύτερη ενίσχυση, αποκτά το προνόμιο να ανάψει τη φωτιά στα τέσσερα σημεία του σωρού και ο ιερέας ευλογεί το σωρό και τον εκλεκτό που θα ανάψει τη φωτιά.
Δημιουργείται μια τεράστια πυρά που φωτίζει όλη την πλατεία, (ήδη έχει νυχτώσει) και γύρω από τη φωτιά στήνεται κυκλικός παραδοσιακός τελετουργικός χορός από τους κατοίκους του χωριού.
Προσφέρονται διάφορα νηστίσιμα εδέσματα, όπως κουραμπιέδες και μπακλαβάς με σουσάμι, συνταγές Καππαδοκίας.
3/1/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin