Sunday, January 6, 2013

Στον Σέρβο πρόεδρο απαγορεύτηκε η είσοδος στο Κόσοβο/Kosovo bars entry to Serbian President Nikolic

Οι αρχές του Κοσόβου απαγόρευσαν την είσοδο στο έδαφός τους στον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο Νίκολιτς επρόκειτο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων να επισκεφθεί ένα μοναστήρι κοντά στην Πρίστινα, που αποτελεί κέντρο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο.

Σύμφωνα με την Πρίστινα, αυτή η απόφαση αποτέλεσε απάντηση στην απαγόρευση εισόδου αξιωματούχων του Κοσόβου στη Σερβία. 


Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Κοσόβου Χαϊρεντίν Κούτσι, ο Νίκολιτς θα μπορέσει να επισκεφθεί την επαρχία μόνο όταν επιτρέψει στους κοσοβάρους ηγέτες την είσοδο σε νότιες περιοχές της Σερβίας, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι αλβανοί.Ο Κούτσι ανέφερε επίσης, ότι η απόφαση της απαγόρευσης εισόδου στον πρόεδρο της Σερβίας ελήφθη μετά από διαβούλευση με τους διεθνείς εταίρους.
6/1/13
-------------

  • Kosovo bars entry to Serbian President Nikolic
Pristina has denied entry to Serbian President Tomislav Nikolic in response to Belgrade refusing entry to Kosovar officials. The leader has wanted to visit a monastery for an Orthodox Christmas celebration.
Kosovo officials on Saturday said they had rejected the Serbian president's entry request to visit to the Gracanica monastery to attend an Orthodox Christian Christmas service on Monday.
The denial of entry to Nikolic was said to have come in response to four Kosovo government ministers being refused entry to Serbia during 2012.
Kosovan Deputy Premier Hajredin Kuci told the newspaper that Nikolic would be allowed to visit only once Serbia permitted Pristina officials to visit ethnic Albanians in southern Serbia.
"Nikolic will be able to visit Kosovo only when [he] provides reciprocity in visits for our leaders," Kuci told journalists, adding the decision had been made in consultation with international partners.
The message was reinforced by Kosovo, Interior Minister Bajram Rexhepi said at a news conference on Saturday. "If our officials are not allowed to go to Serbia certainly we will apply the same measures," said Rexhepi.
Nikolic, who once headed Serbia's ruling nationalist Progressive Party, said that the European Union authority had shown bias by allowing Kosovo authorities to make the decision on whether he could enter. EULEX said that it had no jurisdiction over regulating visits, deferring this to authorities in Kosovo.
Most of Kosovo's population is ethnically Albanian, with Islam the predominant religion.
Serbs celebrate Christmas on January 7 in accordance with the Serbian Orthodox Church which adheres to the Julian calendar instead of the modern, more widely-used Gregorian.
rc/kms (AP, AFP)
http://www.dw.de/kosovo-bars-entry-to-serbian-president-nikolic/a-16501155
5/1/12

3 comments :

  1. Πρώην Αναλυτής της CIA Παραδέχεται πως το Κόσσοβο Αφαιρέθηκε Παράνομα από τη Σερβία.....

    Την άποψη ότι δεν υπάρχει οριστική λύση στο ζήτημα του Κοσόβου αποδεκτή και από το Βελιγράδι και από την Πρίστινα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος και να θεσμοθετήσουν σχέσεις διατύπωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και πρώην αναλυτής της CIA, Ντέιβιντ Κένιν σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα "Πολίτικα".

    "Το Κόσοβο αποτελεί πρόβλημα για τη Σερβία, επειδή της αφαιρέθηκε παρανόμως, για το Βελιγράδι δεν είναι αποδεκτή η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Αυτό που κάνουν τώρα οι δύο πλευρές είναι ότι προσπαθούν να επιλύσουν ορισμένα προβλήματα "παγώνοντας αυτό το βασικό ζήτημα" εκτίμησε ο κ. Κένιν.

    "Δεν υπάρχει οριστική λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Το Κόσοβο έχει αναγνωριστεί σχεδόν από 100 χώρες, αλλά όχι από πέντε κράτη - μέλη της ΕΕ" υπενθύμισε o πρώην αναλυτής της CIA.

    "Το Κόσοβο επιμένει στην ανεξαρτησία και στην κυριαρχία και τελεία. Δεν είναι έτοιμο για συμβιβασμό σε αυτό. Η Σερβία επίσης δεν είναι προς το παρόν έτοιμη να αποδεχθεί κάτι τέτοιο" πρόσθεσε.

    Το γεγονός ότι οι δύο πλευρές "παγώνουν" το βασικό ζήτημα, δεν είναι κακή προσέγγιση, εφ΄ όσον και το Βελιγράδι και η Πρίστινα, αλλά και οι άλλες πλευρές κατανοήσουν ότι το βασικό ζήτημα δεν θα επιλυθεί, αλλά θα διατηρείται υπό έλεγχο, συμπλήρωσε.

    Βασικός κανόνας της πολιτικής, επισήμανε ο κ. Κένιν, είναι ότι υπάρχουν προβλήματα που λύνονται και προβλήματα που διατηρούνται υπό έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι η Σερβία και το Κόσοβο μπορούν να θεσμοθετήσουν σχέσεις και συνεργασία για να προχωρήσουν σε ένα προβλεπόμενο επίπεδο έχοντας ταυτόχρονα υπόψη ότι το βασικό ζήτημα δεν θα επιλυθεί σε προβλέψιμο χρονικό διάστημα, ανέφερε.

    Ο κ. Κένιν εκτίμησε ότι θα ήταν χρησιμότερο, αν η ΕΕ έλεγε απλά "ούτε η Σερβία, ούτε το Κόσοβο θα γίνουν μέλη, αν δεν επιλύσουν μεταξύ τους το ζήτημα του καθεστώτος" και πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι ασυνεπής και δεν αποσαφηνίζει ποιους όρους θέτει στη Σερβία.

    Ανέφερε ακόμη ότι δύο κοινότητες στα Βαλκάνια είναι υπό μεγαλύτερη προστασία των ΗΠΑ από τις υπόλοιπες, για ιστορικούς και πολιτικούς λόγους, οι Αλβανοί και οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας. Οι Αλβανοί τόσο στο Κόσοβο, όσο και στην ΠΓΔΜ και στην Αλβανία στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ, υπογράμμισε.

    Υποστήριξε ακόμη ότι "αλβανικό ζήτημα" υφίσταται, επειδή δεν είναι γνωστό πώς θα οργανωθούν οι Αλβανοί- ως ένα κράτος, ως περισσότερα κράτη και ποιες θα είναι σχέσεις τους με τους γείτονες και πώς οι γείτονες θα προσαρμοστούν στην αλβανική δημογραφική επέκταση.
    http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66769

    ReplyDelete
  2. Κοσσυφοπέδιο: Η αποτυχία της ευρωπαϊκής στρατηγικής.......
    Piotr Smolar

    ΤΟ ΒΗΜΑ - Le Monde


    Η Ευρώπη ανέπτυξε στα εδάφη του Κοσσυφοπεδίου την μεγαλύτερη πολιτική αποστολή στην ιστορία της. Αλλά για να δημιουργηθεί ένα κράτος Δικαίου χρειάζεται την στήριξη των τοπικών ελίτ. Μόνο που αυτές πρωταγωνιστούν συχνά σε υποθέσεις διαφθοράς.

    Ο απερχόμενος Γάλλος στρατηγός Ζαβιέ Μπουτ ήταν ο αρχηγός της ευρωπαϊκής αποστολής αστυνομίας και δικαιοσύνης (Eulex) στην πρώην σερβική επαρχία, όπου σχεδόν 2.000 Ευρωπαίοι αστυνομικοί και τελωνειακοί προσφέρουν τεχνική βοήθεια στις τοπικές αρχές. Μια βιτρίνα ουδετερότητας που δεν ξεγελάει κανέναν.

    Ο στρατηγός Μπουτ έχει εκτελεστικές εξουσίες. Οι υφιστάμενοί του έχουν ασυλία από ποινικές διώξεις. Οι έρευνές τους είναι ευαίσθητες και αφορούν την ελίτ του Κοσσυφοπεδίου.

    Αλήθεια, ποιός θυμάται σήμερα το Κόσοβο; Ο πόλεμος το 1999. Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας. Η ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης, της KFOR, και η δημιουργία ενός προτεκτοράτου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Και μετά, στις 17 Φεβρουαρίου του 2008, η διακήρυξη της ανεξαρτησίας, την οποία αναγνωρίζουν σήμερα σχεδόν 100 χώρες. Τον Σεπτέμβριο του 2012 τελείωσε η διεθνής επιτήρηση. Αλλά η ιστορία δεν είναι τόσο γραμμική, και η χειραφέτηση του Κοσσυφοπεδίου, ιδίως στον τομέα της Δικαιοσύνης, φαίνεται ότι θα αργήσει.

    Η πρώτη αδυναμία της Eulex είναι πολιτική: πρέπει να βοηθήσει ένα κράτος που δεν το αναγνωρίζουν πέντε μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η δεύτερη είναι εδαφική. Η αποστολή δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Σέρβοι.

    Μετά από μείωση των δυνάμεων κατά 25% το 2012, έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα της αναδιαμόρφωσης της Eurolex. Το τέλος της ευρωπαϊκής αποστολής, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2014, είναι μάλλον απίθανο. Η Δικαιοσύνη του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει ούτε την ελευθερία, ούτε τα μέσα, ούτε την ικανότητα για να αναλάβει μόνη της τις πιο ευαίσθητες έρευνες.

    Γιατί είναι η πολιτική ελίτ του Κοσσυφοπεδίου, γύρω από τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, που εμπλέκεται στις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς και εγκληματικότητας.

    «Οι ντόπιοι δικαστές δέχονται την πίεση των πολιτικών, αλλά η Eurolex δέχεται την πίεση της Ευρώπης», λέει ο Κοσοβάρος αναλυτής Σπεντ Κουρσάνι, του Ινστιτούτου Kipred, συντάκτης μίας έκθεσης για την ευρωπαϊκή αποστολή.

    Ο Χασίμ Θάτσι είναι ο άνθρωπος της Δύσης, ελλείψει άλλου. Μετά τον πόλεμο, οι μαχητές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) ανήλθαν στην εξουσία. Η κουλτούρα του Δικαίου και η ευημερία του πληθυσμού παραμένουν αφηρημένες έννοιες.

    Φυσικά, υπάρχει η υπόθεση Λιμάϊ, που προκάλεσε έκρηξη στο Κοσσυφοπέδιο. Πρώην υπουργός Μεταφορών, ο Φατμίρ Λιμάϊ είναι στο στόχαστρο πολλών ποινικών ερευνών. Ενας μάρτυρας-κλειδή της πολιτικής αγωγής στη δίκη του για τα εγκλήματα πολέμου αυτοκτόνησε, στην Γερμανία. Ο Λιμάϊ, μετά από μια πρώτη αθώωση, φυλακίστηκε τον Νοέμβριο του 2012.

    «Υπάρχει καμμία άλλη χώρα στην Ευρώπη, όπου το κυβερνών κόμμα έχει μπει στο στόχαστρο τόσων ερευνών;», λέει εξοργισμένος ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Χαϊρεντίν Κούτσι. «Οι δικαστές και οι αστυνομικοί σας μας περιφρονούν. Δεν είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους. Δεν θα έπρεπε να σφετερίζονται πλέον τους φακέλους με τις υποθέσεις από τους δικαστές μας, χωρίς καν να τους προειδοποιούν», προσθέτει.

    Αυτές οι επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης διαφέρουν από αυτές της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλει μια επιλεκτική Δικαιοσύνη. «Μόνο τα μικρά ψάρια πάνε στη φυλακή, όχι τα μεγάλα», λέει ο Αλμπίν Κούρτι, ηγέτης του εθνικιστικού κινήματος Vetëvendosje. «Ο Λιμάϊ είναι στη φυλακή, επειδή ο Θάτσι δεν είναι», προσθέτει.

    Προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών, ο Αβνι Ζογκιάνι συμμερίζεται τις αμφιβολίες του για τα κίνητρα της Eulex. «Τους δώσαμε φακέλους, αποδείξεις. Εκαναν έρευνες, αλλά στο τέλος δεν απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον κανενός. Η Eulex προσφέρει ασυλία σε εκείνους από την ελίτ που είναι υπάκουοι», λέει ο διευθυντής της οργάνωσης COHU κατά της διαφθοράς. -

    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=498163

    ReplyDelete
  3. Kosovo: top UN official strongly condemns fatal attack on European Union convoy...

    19 September 2013 – The top United Nations official in Kosovo has strongly condemned this morning's attack on a European Union convoy that resulted in one death, and urged that those responsible be brought to justice.

    An officer serving with the EU Rule of Law Mission (EULEX) lost his life in the incident, which took place in the vicinity of Municipality Zvecan, according to a news release issued by the UN Interim Administration Mission in Kosovo (UNMIK).

    “This abhorrent act of violence is a direct assault on the principles of peace, justice and civility that international missions are in Kosovo to serve. Any attack against representatives of the international community is an attack on the international community as a whole,” said Farid Zarif, the Secretary-General's Special Representative and head of UNMIK.

    The envoy called on members of all local communities to come forward with any information that will help the police and EULEX to swiftly identify and apprehend the individuals responsible for this “cowardly act.”

    He also urged everyone to avoid speculation about the motives or identities of those responsible, to allow the investigators to do their work.

    “The United Nations in Kosovo offers its full support to EULEX and local law enforcement to ensure those responsible are brought to justice,” Mr. Zarif stated.
    http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=45890&Cr=kosovo&Cr1=#.UjsH-X-IzJc
    19/9/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin