Tuesday, January 22, 2013

Μαριλένα Κοππά: H Τουρκία θεώρησε ότι μπορεί να αγνοεί και να παρακάμπτει τη Κυπριακή Προεδρία, χωρίς συνέπειες

"H Τουρκία θεώρησε ότι μπορεί να αγνοεί και να παρακάμπτει τη Κυπριακή Προεδρία, χωρίς συνέπειες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να απορρίψει κατηγορηματικά αυτή την à la carte προσέγγιση", τόνισε με  παρέμβασή της στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ε.Κ., η επικεφαλής της Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ., Μαριλένα Κοππά, κατά τη συζήτηση της έκθεσης προόδου της Τουρκιάς
Ακολουθούν αποσπάσματα της παρέμβασης:

"Οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν περιέλθει το τελευταίο διάστημα σε τέλμα. Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν με αρκετή σαφήνεια πώς αντιλαμβάνεται η Τουρκία τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση: η Άγκυρα θεωρεί πως αυτές μπορούν προχωρούν σύμφωνα με τις προτεραιότητες της και να παρακάμπτει την Κυπριακή Προεδρία χωρίς συνέπειες. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην έκθεση του ότι αυτή η à la carte προσέγγιση είναι εντελώς απαράδεκτη. Αυτό είναι ένα ζήτημα αρχής και σεβασμού της ευρωπαϊκής θεσμικής τάξης εκ μέρους μιας υποψήφιας χώρας κι όχι απλά διμερές ζήτημα της Τουρκίας με την Κύπρο.
Θυμίζω ότι η επιμονή των Τούρκων ομολόγων μας, βουλευτών από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, να μην αποδεχτούν την παρουσία της Κυπριακής Προεδρίας οδήγησε στην ακύρωση της 70ης συνάντησης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, που είχε προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2012."
Σχετικά με τις σχέσεις καλής γειτονίας, η Μαριλένα Κοππά υπογράμμισε ότι τα προβλήματα δεν περιορίζονται στο Κυπριακό.
"Το 2012 γίναμε μάρτυρες της συνέχισης των τουρκικών προκλητικών δηλώσεων και της κλιμάκωσης των απειλών κατά κρατών μελών. Παρά την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Frontex και της Τουρκίας τον περασμένο Μάιο, τουρκικά σκάφη συνεχίζουν να παρεμποδίζουν τις επιχειρήσεις στο Αιγαίο και η απαραίτητη συνεργασία τους με την ελληνική ακτοφυλακή δεν έχει βελτιωθεί. Συνεχίζονται οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου, και καμία πρόοδος δεν έχει παρατηρηθεί."
Τέλος, η ευρωβουλευτής ζήτησε να συμπεριληφθεί στην έκθεση αναφορά στη βάρβαρη εκτέλεση των 3 Κούρδων ακτιβιστριών στο Παρίσι, πράξη που υπονομεύει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το κουρδικό ζήτημα. Τόνισε ότι αυτή η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος, όχι μόνο από τις γαλλικές, αλλά και από τις Τουρκικές αρχές. Παράλληλα, όλα τα μέρη θα πρέπει να εργαστούν για τη συνέχιση και την επιτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών.
EurActiv.gr    

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin