Sunday, January 27, 2013

Κ. Τσόκλης: Ο λαός μας είναι χαλασμένος κατά το παράδειγμα των αρχόντων του

Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης θα παρουσιάσει στις 31 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής μία βραδιά με την οποία ολοκληρώνει την έκθεση που έκανε πέρυσι το καλοκαίρι στη Σπιναλόγκα «Tsoclis: εσύ ο τελευταίος λεπρός». Με αφορμή αυτό το γεγονός απαντά οργισμένα αλλά και υπαινικτικά σε αυτούς που θα ήθελαν να καταστραφεί το έργο του «ο εκρηγνυόμενος σταυρός» που βρίσκεται αναρτημένος στην είσοδο του νησιού και μιλά για τους Ελληνες και την κατάσταση της χώρας.
Σας ζήτησαν να κατεβάσετε τον μεγάλο σταυρό από τη Σπιναλόγκα;
Υπάρχουν κάποιοι, άσχετοι πιθανόν με την τέχνη και αδιάφοροι για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, που θα ήθελαν να φύγει ή μάλλον να καταστραφεί, δεδομένου ότι το έργο αυτό δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί. Θα ήταν έγκλημα! Δεν νομίζω ότι έχουμε σαν χώρα το δικαίωμα να καταστρέφουμε έργα τέχνης, σύγχρονα ή αρχαία! Εγώ αρνούμαι να «σκοτώσω» το παιδί μου και το σύμβολο της θρησκείας μου, ας το κάνουν αυτοί που το επιθυμούν.

Οπότε ο Κώστας Τσόκλης σε ποιους απευθύνεται στην Ελλάδα του 2013 που του ζητούν να καταστρέψει το έργο του;
Νιώθω σαν παίχτης παθιασμένος μέσα σ' ένα σκονισμένο, εγκαταλελειμμένο καζίνο. Που ποντάρει συνεχώς τα ρέστα του, αλλά ούτε κερδίζει ούτε χάνει. Γιατί η ρουλέτα δεν γυρίζει ή γυρίζει τρελά, ασταμάτητα, χωρίς μπίλια και χωρίς αριθμούς. Αυτή την αίσθηση έχω. Οτι δουλεύουμε για «κανέναν» μ' ένα είδος απελπισίας που μπορεί να μετατραπεί σε γενετική παραλλαγή.
Πώς βλέπετε τα πράγματα;
Λυπάμαι πολύ που το λέω, αλλά νομίζω ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, γιατί ο λαός μας είναι χαλασμένος κατά το παράδειγμα των αρχόντων του. Δεν μπορείς πια να τον κουμαντάρεις. Ο τελευταίος ανθρωπάκος που σου φέρνει πετρέλαιο να ζεσταθείς, παραδέχεται ότι σε κλέβει. Οπως ο Τσοχατζόπουλος και οι λοιποί, έτσι και αυτός, τόσο μπορεί τόσο κλέβει. Αν μπορούσε θα έκλεβε περισσότερο. Είμαστε ανήθικοι. Κοιτάμε πώς θα σκοτώσουμε τις όποιες αξίες μας παραμένουν, πώς θα ισοπεδώσουμε τους πάντες. Δεν είναι καλός ο λαός μας, αλλά είναι ο δικός μας λαός, η μοίρα του είναι και η δική μας μοίρα. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι απέναντι στα παιδιά μας και στην ιστορία μας.

Ολόκληρη η συνέντευξη στην έντυπη έκδοση του Εθνους της Κυριακής
.imerisia.gr
27/1/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin