Wednesday, January 23, 2013

Παραστάσεις και στα τουρκικά, ζητά η Σιμπέλ Μουστάφαογλου

«Δεν παίζουμε σε άλλες γλώσσες γιατί μιλάμε ελληνικά, σκεφτόμαστε ελληνικά και γι΄ αυτό το λόγο στο θέατρο παίζουμε ελληνικά», απαντά η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Μαρία Μαλαμίδου  
«Γιατί δε γίνεται μία παράσταση στα βουλγαρικά, στα τσέχικα,  στα αγγλικά;» Αυτό το ερώτημα έθεσε η πρόεδρος του δημοτικού περιφερειακού θεάτρου Κομοτηνής, Μαρία Μαλαμίδου, στην επιστολή που απεύθυνε στο δήμαρχο Κομοτηνής η δημοτική σύμβουλος Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η δημοτική σύμβουλος με έγγραφο της προς τον Γ. Πετρίδη ζητά από το φορέα πολιτισμού της περιοχής μας, την παραγωγή παραστάσεων στην τουρκική γλώσσα. Στην επιστολή της η δημοτική σύμβουλος επικαλείται στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού, σύμφωνα με τα οποία, το 50% μιλά ως μητρική την τουρκική γλώσσα και άρα θεωρεί παράβλεψη των υπευθύνων του ΔΗΠΕΘΕ, τη μη ένταξη στο πρόγραμμα των δράσεων του και παραστάσεις στην τουρκική γλώσσα. 

ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

«Στα χέρια μου δεν έχω καμία επιστολή», σχολίασε από την πλευρά της η κ. Μαλαμίδου. Ειδικότερα μιλώντας στο «Χ» είπε:  Για την επιστολή εγώ ενημερώθηκα διαβάζοντας το «Χρόνο». Δεν πήρα στα χέρια μου καμία επιστολή. Υπόψη μου δεν έχει τεθεί τίποτα και το ζήτημα αυτό δεν έπρεπε να τεθεί καθόλου. Εγώ έχω να  απαντήσω, «γιατί δε γίνεται μία παράσταση στα βουλγαρικά, στα τσέχικα, στα αγγλικά; Γιατί δεν πάμε στη Γαλλία να παίξουμε κάτι στα ελληνικά για τους Γάλλους; Δε μου λέει τίποτα αυτό. Η τέχνη ενώνει, δε χωρίζει, αυτό έχω να πω. Από κει και πέρα θεωρώ ότι οποιοσδήποτε, είτε Έλληνας, είτε Τούρκος, είτε Γάλλος έχει ένα υπέροχο έργο, μπορούμε να το μεταφράσουμε και να το ανεβάσουμε στα ελληνικά. 
Στην ελληνική επικράτεια για ποιο λόγο να παίξουμε έργο σε άλλη γλώσσα; Είμαστε πολυπολιτισμική κοινωνία όσον αφορά στο θρήσκευμα, αλλιώς είμαστε ένα ελληνικό κράτος. Δεν παίζουμε σε τρεις άλλες γλώσσες γιατί μιλάμε ελληνικά, σκεφτόμαστε ελληνικά και γι’ αυτό το λόγο στο θέατρο παίζουμε ελληνικά. Φυσικά αν χρειαστεί να φιλοξενήσουμε, όπως θα φιλοξενούσαμε οποιαδήποτε άλλη παράσταση, αλλά όχι ως παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ αυτό είναι μία άλλη συζήτηση. Έχω να καλέσω και όλους αυτούς που λένε και να τους πω ότι θα ήθελα να τους δω να παρακολουθούν μία παράσταση του δημοτικού θεάτρου. Δυστυχώς δεν τους έχω δει αν και ξέρουν πολύ καλά ελληνικά για να την καταλάβουν την παράσταση».   

ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΧΙ ΝΕΑ ΧΡΕΗ

«Ξεκινήσαμε με πολλά χρέη αλλά λίγο λίγο τα μειώνουμε. αρχίζει ένας εξορθολογισμός και προσπαθούμε με τα λίγα που έχουμε να κάνουμε δράσεις που δεν δημιουργούν νέα χρέη» θα πει η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ. Στο ερώτημα τι θα πράξει σε σχέση με την πρόταση να αναλάβει το χώρο του πολιτιστικού Κύτταρου του Εργατικού Κέντρου ήταν ιδιαίτερα  προσεκτική. Οι επιχορηγήσεις  τόνισε ότι έχουν περιοριστεί και κυρίως η προσπάθεια στηρίζεται από το Δήμο ενώ το υπουργείο χρωστά το 2012, υπόσχεται  τα κονδύλια για το 2013 αλλά «κρατάμε μικρό καλάθι» θα πει. Είναι σημαντικό να μην έρχονται τα χρήματα καθυστερημένα να μένει απλήρωτο το προσωπικό. 

ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Μπορεί να μην έχουμε  καλλιτεχνικό διευθυντή, μπορεί να δυσκολευτήκαμε αλλά για πρώτη φορά το ΔΗΠΕΘΕ έχει τόσες παραγωγές. Και με λίγα χρήματα και δίχως καλλιτεχνικό διευθυντή είχαμε μια συμπαραγωγή και τέσσερις μικρές παραγωγές.   Αυτά είναι πολύ σημαντικά ως δράσεις» υπογράμμισε η κ. Μαλαμίδου που ήταν πολύ ζωντανή και αποκαλυπτική στην συνέντευξή της με ανοικτή ατζέντα για όσα θέματα της τέθηκαν.

Δήμος Μπακιρτζάκης
23/1/13

1 comment :

  1. Ερώτηση Δημαρά – Αβραμίδη για την Θράκη.....

    «Αναπάντητη η χρόνια και πολλαπλή προκλητικότητα των εξ ανατολών γειτόνων της Ελλάδας, με στόχο την Θράκη».

    Κύριε Υπουργέ,

    αναρτήσεις στο διαδίκτυο (freepen.gr), δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο και υπομνήματα διαμαρτυρίας, μεταφέρουν καθημερινά την αγανάκτηση των πολιτών της Θράκης, για το γεγονός ότι η Τουρκία εκφράζεται, με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο και σε κάθε ευκαιρία, για την Θράκη, χρησιμοποιώντας αλυτρωτικούς επιθετικούς χαρακτηρισμούς προκειμένου να εγκαθιδρύσει -στα πλαίσια του πολιτικού και διπλωματικού της λόγου- όρους οι οποίοι ενέχουν μία άκρως επικίνδυνη πολιτική, με σοβαρότατα στοιχεία παρεμβατισμού στα εσωτερικά της Ελλάδας.

    Η χρήση του όρου «τουρκικός», για τον πληθυσμό των μουσουλμάνων κατοίκων της Θράκης, δεν αποτελεί απλώς μία εξόφθαλμη παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης, αλλά είναι μία ευθεία παρέμβαση της Άγκυρας στην προσπάθειά της να δημιουργήσει – «χτίσει» μία εθνική τουρκική μειονότητα εντός της Ελλάδας.

    Έτσι, ξεκινώντας να έρθει κάποιος από την Κωνσταντινούπολη προς την Ελλάδα και ακολουθώντας την τουρκική εθνική οδό που οδηγεί προς τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, διαπιστώνει πως δεν υπάρχει ούτε μία πινακίδα που να ενημερώνει πως ο δρόμος οδηγεί στην Ελλάδα!!

    Όλες οι πληροφοριακές πινακίδες αναφέρονται πως ο δρόμος οδηγεί στην Δυτική Θράκη!!

    Αναρωτιέται ο κάθε πολίτης της χώρας, για το πού αποσκοπεί η αποφυγή του όρου «Ελληνική» από την πλευρά της Άγκυρας για την Ελληνική Θράκη, και αν το «φαινόμενο» της μη χρήσης των λέξεων Ελλάδα ή Ελληνική είναι σκόπιμο για να δημιουργεί θέμα γεωγραφικού προσδιορισμού.

    Δυστυχώς στην περίπτωση της Θράκης φαίνεται πως δεν αποτελεί κάποιο σπουδαίο ζήτημα για εκείνους που θεσμικά είναι επιφορτισμένοι με εκείνα τα θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης εκ μέρους της Ελληνικής πολιτείας, λόγω εμπεριεχομένου σε αυτά υψηλού εθνικού κινδύνου.

    Η αποφυγή σοβαρής και σε υψηλότατους τόνους παρέμβασης του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς την Άγκυρα για χρησιμοποίηση του όρου «Δυτική Θράκη», παρέχει πεδίον ανθελληνικής δράσης και αποτελεί σιωπηλή ανεξήγητη παραδοχή εκ μέρους της χώρας μας, οδηγώντας την εθνικού χαρακτήρα αυτή υπόθεση σε επικίνδυνες «ατραπούς».


    Ερωτάστε κύριε Υπουργέ :

    Γνωρίζουν οι Υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών πως αδιαφορώντας για την χρήση του συγκεκριμένου γεωγραφικού όρου, δημιουργούν μείζονα ζητήματα τα οποία δύνανται να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη πολύ δυσάρεστων εκπλήξεων από την πλευρά της Άγκυρας, αλλά και αρνητικότατων εξελίξεων για την Ελληνικότητα της Ελληνικής Θράκης;

    Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η κυβέρνηση απέναντι σ’ αυτή την εθνικά απαράδεκτη και μεθοδευμένη πρακτική της Τουρκίας, από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεδομένου ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να παραμένει αναπάντητη η χρόνια προκλητικότητα των εξ ανατολών γειτόνων της Ελλάδας, οι οποίοι επιμένουν στην χρήση ενός πολύ συγκεκριμένου όρου όταν αναφέρονται στην Θράκη, χαρακτηρίζοντάς την ως «Δυτική Θράκη»;

    http://olympia.gr

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin