Tuesday, January 15, 2013

Αλυσίδα με σταυρό; Ναι μεν… αλλά

Το ΕΔΑΔ, αναγνωρίζει στους εργαζόμενους το δικαίωμα να φορούν εν ώρα εργασίας αλυσίδα με σταυρό πάνω από τα ρούχα, την απαγορεύει όμως σε όσους εργάζονται στον τομέα της περίθαλψης.
Το δικαίωμα των εργαζομένων χριστιανικού δόγματος να φέρουν σε εμφανές σημείο αλυσίδα με σταυρό αναγνωρίζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Ωστόσο το ΕΔΑΔ, εξετάζοντας της προσφυγές που είχαν καταθέσει εργαζόμενοι εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας, απαγόρευσε σε νοσηλευτές και απασχολούμενους στον τομέα της περίθαλψης να φέρουν αλυσίδα με το χριστιανικό σύμβολο στο λαιμό τους όταν εργάζονται.
Προτεραιότητα η υγεία των ασθενών



Πάνω απ' όλα η υγεία των ασθενών
Συγκεκριμένα, το ΕΔΑΔ εξέτασε μεταξύ άλλων τις προσφυγές μίας υπαλλήλου της British Airways, την οποία και δικαίωσαν. Η βρετανική αεροπορική εταιρία της είχε απαγορεύσει να φέρει αλυσίδα με σταυρό, γεγονός που συνιστά -σύμφωνα με το ΕΔΑΔ- παραβίαση του κατοχυρωμένου δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας. Ως εκ τούτου επιδίκασαν στην 61χρονη υπάλληλο αποζημίωση 2.000 ευρώ.
Την τύχη της τελευταίας δεν είχε όμως και μία νοσοκόμα. Όπως έκρινε το δικαστήριο αιτιολογώντας τη σημερινή του απόφαση, η προστασία της υγείας των ασθενών, καθώς και η ασφάλεια στο χώρο των νοσοκομείων είναι πρωταρχικής σημασίας. Έτσι απαγορεύεται σε νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που περιθάλπουν ασθενείς να φέρουν ελεύθερα αλυσίδα με σταυρό καθώς μία απρόσεκτη κίνηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των ασθενών. Το δικαστήριο επιτρέπει στο νοσηλευτικό προσωπικό να φέρει αλυσίδα με σταυρό, αλλά σε κάθε περίπτωση καλυμμένο από τα ρούχα.

Το δικαίωμα των εργαζομένων να φέρουν σύμβολα πίστης είναι μεν κατοχυρωμένο από τη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο, όπως αναφέρει στη σημερινή απόφαση το ΕΔΑΔ, θα πρέπει να εξετάζεται κάθε φορά αν το παραπάνω δικαίωμα ενός ατόμου συνάδει με τα δικαιώματα των άλλων ατόμων.

DPA / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Deutsche Welle
15/1/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin