Tuesday, January 22, 2013

Πωλείται πατρίς

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ
Η κρίση οδηγεί πρόσφυγες στην «επιτροπή»
Εξαγγελία μέτρων ενίσχυσης των προσφύγων, έτσι ώστε να σταματήσουν να καταφεύγουν στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, αξιώνουν οι κατεχόμενες κοινότητες

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η επιτροπή κατεχόμενων κοινοτήτων Κύπρου, για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που καταφεύγουν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων, ξεπουλώντας τις περιουσίες τους. Τα μέλη της επιτροπής κάλεσαν την Κυβέρνηση και τους υποψήφιους προέδρους να εξαγγείλουν μέτρα για την αποκατάσταση της φερεγγυότητας των προσφύγων. Εισηγούνται όπως αποζημιώνονται κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα, για την απώλεια χρήσης της περιουσίας τους.


Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο χθεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κοινοτάρχης Γερανίου, Ανδρέας Πέτρου, τόνισε ότι αν δεν γίνει άμεσα μια νέα μελέτη όσον αφορά την προσφυγική πολιτική, στην οποία θα εμπλέκονται οικονομολόγοι, νομικοί και τεχνοκράτες, υπό την καθοδήγηση των πολιτικών, τότε οι Ε/κ θα σπεύδουν μαζικά με αιτήσεις στην «επιτροπή» του ψευδοκράτους για να πουλήσουν τις περιουσίες τους. «Γνωρίζουμε βέβαια ότι είναι λάθος. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι καταστροφικό για τη λύση του Κυπριακού, λόγω του ότι η εικόνα που θα δοθεί προς τα έξω είναι ότι το Κυπριακό, από πρόβλημα εισβολής και κατοχής, μετατρέπεται σε θέμα αποζημιώσεων. Οι συνομιλίες δεν θα μπορούν να διεξαχθούν, θέματα επιστροφής δεν θα είναι εύκολο να υπάρξουν και το μήνυμα που θα δοθεί προς τα έξω είναι ότι δεν χρειάζονται πλέον πιέσεις προς την Τουρκία να φύγει από την Κύπρο. Στο τέλος της ημέρας, χωρίς υπερβολή, αυτό μπορεί να σημαίνει και παραμονή της Τουρκίας στην Κύπρο. Πιστεύουμε, σε κάθε περίπτωση, ότι η βάση της πολιτικής λύσης του Κυπριακού θα αδυνατίσει», υπογράμμισε ο κ. Πέτρου. 

Ζητούν αποζημιώσεις
Όπως είπε ο Κοινοτάρχης Γερανίου, οι κατεχόμενες κοινότητες κατέθεσαν πρόταση που, όπως ανέφερε, είναι ανάλογη εκείνης για τα «απροσπέλαστα» που τέθηκε σε εφαρμογή το 1964 μετά τις δικοινοτικές ταραχές. «Δηλαδή, να αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα κάθε χρόνο για την απώλεια χρήσης της περιουσίας τους», εξήγησε, και υπέδειξε πως για την άμεση λειτουργία ενός τέτοιου ταμείου, εισηγούνται να πληρώνουν ενοίκιο οι πρόσφυγες για την τ/κ περιουσία που κατέχουν, αφού θα αποζημιώνονται για την περιουσία τους στα κατεχόμενα και όσοι άλλοι κατέχουν τ/κ περιουσία και δεν είχαν στα κατεχόμενα, να την κρατήσουν πληρώνοντας ενοίκιο, εάν θέλουν.

Υποθήκευσαν περιουσίες
Ερωτηθείς σε σχέση με τους λόγους που ωθούν τους πρόσφυγες να αποταθούν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων και αν είναι μόνο οικονομικοί, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κατεχόμενων Κοινοτήτων είπε ότι το φαινόμενο εντάθηκε μετά την κρίση. Υπάρχουν, συνέχισε, περιπτώσεις που οικογένειες που έλαβαν δάνεια από τον Φορέα, στεγαστικά, σπουδαστικά και άλλα, λόγω της ανεργίας που τους έχει πλήξει, να μην μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους και να λαμβάνουν επιστολές μέσω δικηγόρων για να δουν τι θα γίνει. Για τα δάνεια αυτά, πρόσθεσε, έχουν βάλει υποθήκη περιουσία που τυχόν είχαν κάποιοι στις ελεύθερες περιοχές και εγγυητές. 


Αδικούνται οι πρόσφυγες
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής κατεχόμενων Κοινοτήτων, εδώ και χρόνια συντελείται μια αδικία εις βάρος των προσφύγων και ζητούν τώρα να δουν σοβαρά το θέμα Κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία, γιατί «εν πατρίδα που πουλιέται» και επειδή το φαινόμενο έχει έξαρση τώρα. «Είναι κρίμα οι πρόσφυγες που έχουν περιουσία, την οποία δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν και έχουν εμπλακεί σε νέα δάνεια, να πιέζονται τόσο πολύ. Θέλουμε να βρεθεί ένας τρόπος για να αποτραπεί η προσφυγή αυτών των ανθρώπων στην ‘επιτροπή’ και προτείναμε την αποζημίωση για την απώλεια χρήσης της περιουσίας», είπε καταλήγοντας ο κ. Πέτρου.

.sigmalive.com/simerini
22/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin