Monday, January 21, 2013

ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΑΣΠΗ οι Γερμανοί για την Κύπρο

Θα ζητήσουν έρευνα για το δήθεν ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
* Το βιολί τους συνεχίζουν οι Γερμανοί σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς τους περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στην Κύπρο, θέτοντας περαιτέρω εμπόδια και… τρικλοποδιές στην προσπάθεια της χώρας μας για οριστική κατάληξη με την Τρόικα στο θέμα της σύναψης δανειακής σύμβασης.

* Το Βερολίνο φέρεται, τώρα, να προσανατολίζεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη διεξαγωγή έρευνας στο νησί μας, με στόχο να εξεταστεί το ενδεχόμενο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
* Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», σύμφωνα με το οποίο ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα προτείνει την αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων για έλεγχο στην Κύπρο, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον γίνεται ή όχι ξέπλυμα χρήματος.

* Ο έλεγχος κατά κύριον λόγο, όπως αναφέρει το «Spiegel», δεν θα γίνει ως προς το κατά πόσον υπάρχουν οι αναγκαίες νομοθεσίες κατά του ξεπλύματος, αλλά κατά πόσον αυτές οι νομοθεσίες εφαρμόζονται.
* Το «Spiegel» αναφέρει, μάλιστα, πως μια πρώτη συζήτηση επί του ζητήματος θα γίνει κατά τη σημερινή συνεδρία του Γιούρογκρουπ, όπου θα ενημερωθεί σχετικά και ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.
* Σημειώνεται πως, στο ίδιο μήκος κύματος με το «Spiegel», η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» έγραψε χθες πως η Γερμανία ζητά την αποστολή στην Κύπρο επιτροπής εμπειρογνωμόνων, για τη διερεύνηση ύποπτων κεφαλαίων και φοροδιαφυγής, πριν δώσει την έγκρισή της σ’ ένα σχέδιο βοήθειας προς το νησί.
* «Οι εμπειρογνώμονες θα εξακριβώσουν σε ποιο βαθμό τα ύποπτα κεφάλαια και η φοροδιαφυγή αποτελούν μέρος του οικονομικού μοντέλου του νησιού», έγραψε η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πως αυτό αποτελεί προϋπόθεση που έχει θέσει η γερμανική κυβέρνηση πριν από ένα σχέδιο βοήθειας προς την Κύπρο.
* Από πλευράς κυπριακής Κυβέρνησης, πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, κληθείς να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα, ανέφερε πως δεν έχει υπόψη του τέτοιες πληροφορίες.
* Ο Πρόεδρος της Βουλής, πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, διαμήνυσε ότι δεν μπορούν να εκτοξεύονται συκοφαντικές-δυσφημιστικές κατηγορίες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος όταν δεν υπάρχουν οποιαδήποτε στοιχεία.
* Εξάλλου, η επικεφαλής της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), Εύα Παπακυριακού, κληθείσα από το «Σίγμα» να απαντήσει στις κατηγορίες των Γερμανών, έκανε λόγο για υπερβολικούς ισχυρισμούς, που δεν στηρίζονται σε δεδομένα.
* Παράλληλα, υπέδειξε ότι, ενώ ζητήθηκαν στοιχεία από την αρμόδια γερμανική υπηρεσία, που να επιβεβαιώνουν τις κατηγορίες εναντίον της Κύπρου, αυτά δεν δόθηκαν ποτέ. 
 .sigmalive.com/simerini
21/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin