Wednesday, January 2, 2013

Αρχίζει αδειοδοτήσεις «οικοπέδων» και ο Λίβανος

Ενδιαφέρον μεγαλύτερο και από αυτό του β΄ γύρου αδειοδότησης της Κύπρου περιμένει ο Λίβανος στην πρώτη δική του διαδικασία αδειοδότησης στη γειτονική χώρα, που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, περιμένει πάνω από 40 διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες να διεκδικήσουν περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, στη διαδικασία που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου με υποβολή προτάσεων.
Οι εξελίξεις στον Λίβανο σε σχέση με τον διαγωνισμό έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Κύπρο, αφού οι κύριες περιοχές που θα αδειοδοτηθούν συνορεύουν με τα «οικόπεδα» «3» και «13» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως και σε μέρος των ορίων του «οικοπέδου 9».

Τόσο το σε ποιες εταιρείες θα δοθούν από το Λίβανο οι περιοχές αυτές, όσο και το τι θα ανακαλυφθεί εκεί, επηρεάζει άμεσα οικονομικά, τεχνικά και γεωπολιτικά τους κυπριακούς σχεδιασμούς.
Κάτι που προφανώς παρακολουθεί στενά και η κοινοπραξία των ΕΝΙ-KOGAS που διαπραγματεύεται αυτό το διάστημα τις άδειες για τα «οικόπεδα» «3» και «9» της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Να σημειωθεί ότι οι διεκδικήσεις του Λιβάνου για τα όρια της δικής του ΑΟΖ σε σχέση με αυτή του Ισραήλ αφορούν τα νοτιο-ανατολικά όρια του «οικοπέδου 9», οπότε και οι εξελίξεις σε αυτό το θέμα επηρεάζουν την Κύπρο.
Η ευρύτερη περιοχή του «οικοπέδου 3» και η επέκτασή της στην ΑΟΖ του Λιβάνου έχει καταγραφεί με τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ πιο λεπτομερείς πληροφορίες για κοιτάσματα στην περιοχή.
Σύμφωνα δε, με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας του Λιβάνου, Γκερμάν Μπασίλ, στα νότια όρια της ΑΟΖ του Λιβάνου -δηλαδή κοντά στο «οικόπεδο 9»- υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για κοίτασμα της τάξης των 12 τρισ. κ. ποδών φυσικού αερίου.
Η διαδικασία στον Λίβανο ξεκινά με την υποβολή προτάσεων από τη 1η μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση και θα συσταθεί η τελική λίστα υποψηφίων που θα ανακοινωθεί στις 31 Μαρτίου.
Οι τελικές προτάσεις των υποψηφίων θα υποβληθούν μέχρι τις 2 Μαΐου 2013, ενώ υπολογίζεται ότι τον Μάρτιο του 2014 θα υπογραφούν τα συμβόλαια ανάθεσης με τις επιλεγείσες εταιρείες και κοινοπραξίες.
Μάλιστα υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν αμέσως ερευνητικές γεωτρήσεις και η πρώτη παραγωγή αναμένεται το 2017.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης της χώρας, στην ΑΟΖ του Λιβάνου, έκτασης 3.000 τετρ. χιλιομέτρων περίπου, υπάρχουν 30-40 τρισ. κ. πόδια φυσικού αερίου.
(Φιλελεύθερος, 2/1/2013)
.energypress.gr
2/1/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 -------------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin