Wednesday, December 19, 2012

«Ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με Total - Novatek για το «οικόπεδο 9»

Λευκωσία: Αναπάντεχη εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τη γαλλική εταιρεία Total και τη ρωσική Novatek υπήρξε την Τετάρτη. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία για το «οικόπεδο 9» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η απόφαση λήφθηκε επειδή δεν έγιναν από πλευράς των δύο εταιρειών αναβαθμισμένες προτάσεις.



Ωστόσο, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να αρχίσει απευθείας διαπραγματεύσεις με την Total για το «οικόπεδο 10». Παράλληλα, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για το «οικόπεδο 9» με τον επόμενο προσφοριοδότη,που είναι η κοινοπραξία της ιταλικής ENI και της νοτιοκορεατικής Kogas.

Μιλώντας μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του στις 30 Οκτωβρίου 2012, υιοθετώντας την εισήγηση του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, είχε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε απευθείας διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες εταιρείες για τα ερευνητικά τεμάχια αριθμός "2", "3", "9" και "11", στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

«Συγκεκριμένα, είχε αποφασιστεί να προχωρήσουμε σε απευθείας διαπραγμάτευση για τα τεμάχια "2" και "3" με την κοινοπραξία της ιταλικής ΕΝΙ με την κορεατική Kogas, για το τεμάχιο "11" είχε αποφασιστεί να γίνει απευθείας διαπραγμάτευση με την εταιρεία Total, και για το τεμάχιο "9" είχε αποφασιστεί να προχωρήσουμε σε απευθείας διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία Total και Novatek. Αυτές οι αποφάσεις είχαν ληφθεί στη βάση της εισήγησης του Υπουργού Εμπορίου, η οποία στηρίχθηκε στην αξιολόγηση που έγινε από ειδική επιτροπή», ανέφερε.

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι «έχουν γίνει εντατικές διαπραγματεύσεις με τους αιτητές για τα αντίστοιχα ερευνητικά τεμάχια».

«Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με τον αιτητή των τεμαχίων "2" και "3", δηλαδή τις εταιρείες ENI και Kogas, έχουν προχωρήσει και έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Πρόοδος σημειώθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το τεμάχιο "11" με την εταιρεία Total» .

«Για το ερευνητικό τεμάχιο αριθμός "9" σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, πλην όμως αυτή θεωρήθηκε πως δεν είναι ικανοποιητική και για αυτό σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Εμπορίου, αποφάσισε να ανακαλέσει την έγκριση για την απευθείας διαπραγμάτευση για το ερευνητικό τεμάχιο αριθμός "9" με την κοινοπραξία της Toatl με τη Novatek, και να κηρύξει τη λήξη των διαπραγματεύσεων», είπε.

Ανέφερε ότι, «σε σχέση με τούτο και ενεργώντας στη βάση πάλι εισήγησης του υπουργού Εμπορίου, που είναι ο αρμόδιος υπουργός, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως προχωρήσει για να ξεκινήσει απευθείας διαπραγμάτευση για το τεμάχιο "9" με την κοινοπραξία ENI και Kogas, στη βάση και της αξιολόγησης που έχει γίνει προηγουμένως για τις προτάσεις που έχουν κάνει οι συγκεκριμένες εταιρείες».

«Παράλληλα, η κυβέρνηση, το Υπουργικό Συμβούλιο, πάλι στη βάση πρότασης του υπουργού Εμπορίου, έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγμάτευση για το ερευνητικό τεμάχιο αριθμός "10" με την εταιρεία Tοταλ, στη βάση πάλι της αξιολόγησης που έχει κάνει η ειδική επιτροπη», σημείωσε.

 .philenews.com
19/12/12
-----
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin