Tuesday, December 18, 2012

Ελληνο-βουλγαρική Σύνοδος κατά της "FYROM" είδαν τα ΜΜΕ Σκοπίων

Ως ηχηρό μήνυμα προς την πΓΔΜ εκτιμούν τη συνάντηση Σαμαρά-Μπορίσοφ.
Η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων πρωτοστατεί στα ΜΜΕ των Σκοπίων ύστερα από τις δηλώσεις των πρωθυπουργών Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά και Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Στις δηλώσεις τονίζεται η ανάγκη σεβασμού των αρχών που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας αναφερόμενοι κυρίως στη στάση της πΓΔΜ.



Η εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» (Utrinski Vesnik) έχει πρωτοσέλιδο τίτλο: «Ελληνο-βουλγαρική Σύνοδος κατά της "FYROM"». Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι κ.κ Σαμαράς και Μπορίσοφ, χθες, κατά  τη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Βουλγαρίας, απέστειλαν ηχηρό μήνυμα προς την πΓΔΜ ότι, αν δεν υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις καλής γειτονίας, η χώρα θα παραμείνει στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

H εφημερίδα «Ντνέβνικ» (Dnevnik) γράφει ότι έμπειροι διπλωμάτες της ΠΓΔΜ εκτιμούν πως το χθεσινό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας που διεξήχθη στην Αθήνα, «πήρε κατά κάποιον τρόπο τη μορφή χαρακτήρα κατά της "FYROM'».

Τα ΜΜΕ των Σκοπίων προβάλουν την επισήμανση του κ. Σαμαρά ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα πως ο  σεβασμός των κανόνων της καλής γειτονίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθούν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ακόμη, τα ΜΜΕ των Σκοπίων σημειώνουν ότι  ο κ. Μπορίσοφ, κατά τη συνέντευξη Τύπου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και σε ταινία που γυρίστηκε, στην οποία ο βουλγαρικός στρατός κατοχής στην ΠΓΔΜ εμφανίζεται να συλλαμβάνει και να στέλνει στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης τους Εβραίους που ζούσαν στα Σκόπια (σ.σ. πρόκειται για την ταινία «Τρίτο Ημίχρονο» του σκηνοθέτη Ντάρκο Μίτρεφσκι από την ΠΓΔΜ, η οποία το διάστημα αυτό προβάλλεται σε κινηματογραφικές αίθουσες στην ΠΓΔΜ, ενώ το περιεχόμενο της έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις από βουλγαρικής πλευράς).

Τα ΜΜΕ των Σκοπίων παραθέτουν ολόκληρο το σχετικό απόσπασμα από τις δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού. «Η Βουλγαρία είναι η χώρα η οποία έχει γλιτώσει τους περισσότερους Εβραίους- πάνω από 50.000 Εβραίους ο βουλγαρικός λαός τούς έσωσε τότε από το φασισμό. Δεν επέτρεψε τότε στο Χίτλερ να σκοτωθούν αυτοί οι άνθρωποι. Μακάρι να μπορούσαμε να σώζαμε όλους τους Εβραίους. Τουλάχιστον  καταφέραμε να σώσουμε έναν σημαντικό  αριθμό. Άλλα κράτη δεν έκαναν κάτι τέτοιο και ήταν πολύ πίσω από μας με πολύ μικρότερο αριθμό. Υπάρχουν κάποια κράτη που έσωσαν μόνο 300 -400 άτομα. Και μετά απ΄όλα αυτά να γίνονται κινηματογραφικές ταινίες κατά της Βουλγαρίας; Προσωπικά ο κ. Νετανιάχου ευχαρίστησε τον βουλγαρικό λαό  και μάλιστα διάβασε και μια επιστολή του τότε Γερμανού πρέσβη, ο οποίος ανέφερε ότι ο βουλγαρικός λαός δεν έχει συνειδητοποιήσει τι ακριβώς κάνει, πάντως στήριξε τους Εβραίους και τους γλίτωσε. Είμαστε ξεκάθαροι, είμαστε κατηγορηματικοί. Γι’ αυτό επιμένω ότι το ζήτημα της καλής γειτνίασης είναι πάρα πολύ σημαντικό».

.tovima.gr
18/12/12
----
***ΣΗΜ.
 Η μεταφορά του άρθρου έγινε με την αναγκαία αλλαγή της ονομασίας σε FYROM. Το πως ονομάζουν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ την χώρα τους είναι γνωστό και δεν προσφέρει τίποτα η πιστή απόδοση των δηλώσεων - αρθρογραφίας. Αντίθετα τέτοιου είδους αρθρογραφία από ελληνικά ΜΜΕ προκαλεί είτε εθισμό είτε ακραία αντίδραση, ανάλογα με την προδιάθεση του αναγνώστη.
----------


ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin