Monday, December 10, 2012

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

Έξαρση εθνικισμού
Αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών και για την εξαγγελία Μπερίσα περί χορήγησης ιθαγένειας σε όλους τους Αλβανούς που ζουν εκτός Αλβανίας, που ήλθε ως συνέχεια προηγουμένων προκλητικών δηλώσεων.

«Το έθνος είναι ένα και κάθε Αλβανός, οπουδήποτε ζει, αξίζει να έχει αλβανική υπηκοότητα», είχε πει ο Σαλί Μπερίσα, προαναγγέλλοντας την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.



Κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελία του αλβανού πρωθυπουργού, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε αρχικά πως δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου νομοσχεδίου, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ούτε ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοζόταν, ούτε η σχέση και γενικότερα η συμβατότητά του με το κοινοτικό πλαίσιο και τη θέση της Αλβανίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αφορμή εξάλλου τις τελευταίες δηλώσεις Μπερίσα και του προέδρου Νισάνι, ο κ. Δελαβέκουρας εκτίμησε πως «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην περιοχή μας, ακριβώς γιατί ο εθνικισμός αποτελεί υπαρκτή απειλή».

«Η έξαρση του εθνικισμού, το τελευταίο διάστημα, σε μία περιοχή όπως τα Βαλκάνια, που έχει πληρώσει πολύ ακριβά εθνικιστικές και αλυτρωτικές συμπεριφορές, στάσεις και ενέργειες, είναι επικίνδυνη», προειδοποίησε, τονίζοντας πως «είναι απαραίτητο να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί».

Πράγματι, συνέχισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, υπήρξε ανασκευή εκ μέρους του αλβανού πρωθυπουργού, την οποία και τη συγκρατούμε, όπως και τις αντιδράσεις σημαντικών διεθνών παραγόντων, όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ». «Θέλουμε να εργαστούμε, προκειμένου ολόκληρη η περιοχή μας να έρθει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα», και αυτό εκτίμησε, «είναι και προς το συμφέρον της Αλβανίας, προς το συμφέρον του αλβανικού λαού, τον οποίο η Ελλάδα έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια».

Από την πλευρά μας, όμως, κατέληξε στην απάντησή του, «πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε κινήσεις και στάσεις εθνικιστικές, οι οποίες τραβούν την περιοχή μας προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και μαζί να οικοδομήσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον».

Τέλος, δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα προτίθεται να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, χωρίς την προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, διέψευσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Δελαβέκουρας, η θέση της Ελλάδας «παραμένει σταθερή και συνεπής», ότι για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων και κριτήριων που έχουν τεθεί με ομόφωνες αποφάσεις της ΕΕ.

«Στην κορυφή αυτών των προϋποθέσεων βρίσκεται ο σεβασμός της καλής γειτονίας και κατά συνέπεια η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ προχώρησε επίσης στη διάψευση «διαρροών» στον σκοπιανό Τύπο, περί του περιεχομένου των τελευταίων ιδεών Νίμιτς.

«Το περιεχόμενο των ιδεών Νίμιτς ουδεμία σχέση έχει με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα», ξεκαθάρισε ο κ. Δελαβέκουρας τονίζοντας ότι οι ιδέες, όπως περιγράφονται στο δημοσίευμα, θα ήταν «απολύτως εκτός του πλαισίου που έχει θέσει η Ελλάδα». 

.elzoni.gr
10/12/12
ΣΧΕΤΙΚΑ:
  1. Το όνομα Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας πρότεινε ο Νίμιτς λένε οι Σκοπιανοί-Διαψεύδει το ελληνικό ΥΠΕΞ

  2. Διάψευση δημοσιευμάτων ελληνικού και σκοπιανού τύπου σχετικά με ζήτημα ονομασίας ΠΓΔΜ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αυτής με την ΕΕ

  3. Ο εθνικισμός είναι υπαρκτή απειλή στην περιοχή μας/Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα χρηματοδοτεί προγράμματα πολιτισμού, υποψήφιων προς ένταξη κρατών, που δεν σέβονται την αρχή της καλής γειτονίας.

  4. Δελαβέκουρας: «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε εθνικιστικές κινήσεις από την Αλβανία».

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin