Sunday, December 30, 2012

Άναψαν τις μηχανές

Μόνο με συνεχή διαφώτιση, δικτύωση και διεκδικητικότητα μπορούμε να κερδίσουμε σημαντικές μάχες στο εξωτερικό. Οφείλουμε ασυμβίβαστα να προωθούμε τις θέσεις μας

Τα τελευταία μηνύματα και όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «κάτι ψήνεται» στο Κυπριακό, σε συνδυασμό με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, μέσα στο νέο έτος και ιδιαίτερα, μάλιστα, λίγο μετά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Οι διαρροές από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και οι δηλώσεις από την Τουρκία και τα κατεχόμενα, αποδεικνύουν ότι η τουρκική πλευρά και κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών, κάθε άλλο παρά έθεσαν στο περιθώριο το Κυπριακό. Αντίθετα, μάλιστα.

Ενώ εμείς ασχολούμαστε με την έξοδό μας από τα οδυνηρά αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης και ανεβάζουμε διαρκώς τους τόνους ενόψει προεδρικών εκλογών, κάποιοι άλλοι σχεδιάζουν, μετρούν αντιδράσεις και σκιαγραφούν τους δικούς τους όρους στο πολιτικό παιγνίδι.
Η προετοιμασία του εδάφους έγινε τις τελευταίες ημέρες με δηλώσεις από τα κατεχόμενα που έκανε ο ίδιος ο Ντερβίς Έρογλου. Σημείωσε πως εξαντλείται η υπομονή της τουρκικής πλευράς και προσβλέπει, πια, σε μια νέα μορφή διαπραγμάτευσης. Την ίδια ώρα στην Άγκυρα ο αρχιδιαπραγματευτής με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς επανέφερε τη γνωστή τουρκική πρόταση για την τετραμερή, κομπάζοντας πως είναι εφικτό να ενταχθεί η Τουρκία στην Ε.Ε., μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αν ξεπεραστούν τα εμπόδια. Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών ο Αλεξάντερ Ντάουνερ κάνει τις δικές του βολιδοσκοπήσεις, αναμένοντας την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στην Κύπρο.
Το φαινόμενο της «κενής καρέκλας»
Είναι προφανές ότι η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις της. Εντατικοποιεί την προσπάθειά της να εκμεταλλευτεί το όποιο φαινόμενο της «κενής καρέκλας» και ειδικά το γεγονός ότι αναλώνουμε όλες τις προσπάθειές μας στην Κύπρο, για διάσωση του κράτους και της κοινωνίας μας από την οικονομική ύφεση. Όπως έχω και πρόσφατα επισημάνει, η αδράνεια είναι δυνατό να μας κοστίσει στο Κυπριακό. Βρισκόμαστε ήδη αντιμέτωποι με μια πολυεπίπεδη επιχείρηση προώθησης των τουρκικών θέσεων.
Στο Ευρωκοινοβούλιο, βλέπουμε συχνά τις τουρκικές μεθοδεύσεις να εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους, ξαφνικά και αιφνιδιαστικά. Η προσπάθεια να δημιουργηθούν τετελεσμένα και εντυπώσεις είναι πολύ επικίνδυνη, αυτήν την περίοδο. Επιδιώκεται, με κάθε ευκαιρία, επαναφορά του απευθείας εμπορίου, προώθηση του μύθου περί δήθεν απομόνωσης των Τ/κ, τετραμερής με στόχο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Πρόσφατες προσπάθειες των Τούρκων για προώθηση πολυετούς μηχανισμού στήριξης των Τ/κ, στα πλαίσια των συζητήσεων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε., αναχαιτίστηκε λόγω των δικών μας έντονων παρεμβάσεων και ενεργειών.
Οι αγώνες μας για το Κυπριακό είναι συνεχείς και σε μεγάλο βαθμό, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σε αυτούς τους αγώνες εντός του Ευρωκοινοβουλίου και γενικότερα στην Ευρώπη, δεν μπορεί να λείπει κανείς, όταν μάλιστα βρίσκεται απέναντί μας η ισχυρή διπλωματική μηχανή της Άγκυρας και οι γνωστοί φιλοτουρκικοί κύκλοι. Τα εμπόδια και οι παγίδες καραδοκούν.
Μια λανθασμένη κίνηση ή μια παράβλεψη, ίσως να αποβούν μοιραίες. Ζώντας σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, που απειλείται διαρκώς, δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού. Είμαστε υποχρεωμένοι να θέτουμε το Κυπριακό ως ύψιστη προτεραιότητα, παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. 

Δικτύωση και διεκδικητικότητα

Επιμένω πως μόνο με συνεχή διαφώτιση, δικτύωση και διεκδικητικότητα μπορούμε να κερδίσουμε σημαντικές μάχες στο εξωτερικό. Οφείλουμε ασυμβίβαστα να προωθούμε τις θέσεις μας, δημιουργώντας νέα δεδομένα που θα ενισχύσουν την πλευρά μας σε μια πιθανή νέα διαπραγμάτευση για το Κυπριακό. Οφείλουμε να θέτουμε το πρόβλημά μας στις σωστές του βάσεις ως διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Ένα στραβοπάτημα, είναι δυνατό να δημιουργήσει ένα κακό προηγούμενο και νέα δεδομένα, που θα εξουδετερώσουν επιχειρήματα και διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας.

Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας αλλά παράλληλα και την υποχρέωση να αγωνιστούμε σκληρά για να αντέξουμε στις πιέσεις από εξωγενείς και άλλους παράγοντες. Η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού αποτελεί για μας ζήτημα εθνικής και φυσικής επιβίωσης του Ελληνισμού σε αυτό το βασανισμένο νησί της ανατολικής Μεσογείου. Αντέχουμε, γιατί πιστεύουμε στο θαύμα. Καλή χρονιά.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin