Saturday, December 29, 2012

Γιατί η Ρωσία δεν εμπιστεύεται την Κυπριακή Δημοκρατία;

Αντιστάσεις με τον Σάββα Ιακωβίδη
Από την εποχή του Θουκυδίδη μέχρι σήμερα, όλα τα σοβαρά κράτη υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους. Ο ισχυρότερος δεσμός μεταξύ κρατών είναι πρώτα τα συμφέροντά τους. Αυτήν τη θεμελιώδη αρχή τηρεί και η Ρωσία, η οποία έχει μια πολυαίωνη ιστορία στην άσκηση πολιτικής και διπλωματίας. Εδώ και πολλές δεκαετίες η Κύπρος έχει αναπτύξει πολυδιάστατες σχέσεις με τη Μόσχα: Πολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές, τουριστικές, επενδυτικές και στο μέλλον πιθανώς και ενεργειακές.

Υπάρχουν άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, που κορυφώθηκαν με τις επισκέψεις του Ρώσου προέδρου, Μεντβέντιεφ, και του Πατριάρχη Μόσχας. Ρώσοι μεγιστάνες και ολιγάρχες έχουν επιλέξει την Κύπρο για τις επιχειρήσεις τους, για να εξαπλωθούν στην περιοχή ή, κυρίως, προς την ΕΕ. Κατά καιρούς, δημοσιεύματα σε ευρωπαϊκές εφημερίδες και πρόσφατα σε γερμανικές αφήνουν σοβαρές αιχμές για κατ’ ισχυρισμόν ξέπλυμα βρόμικου ρωσικού χρήματος στην Κύπρο ή για μετατροπή της σε «ρωσική αποικία».
Με αφορμή την οικονομική κρίση, η κυβέρνηση Χριστόφια ζήτησε από τη Ρωσία και έλαβε, στις αρχές του χρόνου, ένα δάνειο 2,5 δισεκ. ευρώ, με την προοπτική ότι αυτό θα κάλυπτε τις δανειακές και άλλες ανάγκες μας για τους επόμενους μήνες. Εξαερώθηκε σε διάστημα τριών μόλις μηνών! Μετά την κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών και την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησής τους, με την καταφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης και την προσφυγή στην Τρόικα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μέχρι πρόσφατα ακόμα, έπαιζε ένα καταστροφικό για την οικονομία, παιγνίδι.
Άφηνε να νοηθεί ότι, οσονούπω, η Μόσχα θα παραχωρούσε ακόμα ένα δάνειο μέχρι 5 δισεκ. ευρώ, για να αποφύγουμε τους «κλεφταράδες της υφηλίου». Κατ’ επανάληψη, όμως, Ρώσοι αξιωματούχοι και πρόσφατα ο πρόεδρος Πούτιν άφησαν ξεκάθαρα να νοηθεί ότι δεν θα δανειοδοτούσαν την Κύπρο, παρά μόνο μέσω του ΔΝΤ. Οι προχθεσινές δηλώσεις του Αν. Υπουργού Οικονομικών της Ρωσίας συνιστούν έναν τελειωτικό κόλαφο για την Κύπρο και ειδικά για τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Γιατί οι Ρώσοι αρνούνται, ουσιαστικά, και αποφεύγουν συστηματικά τους τελευταίους μήνες να δανείσουν ξανά και απευθείας τη Λευκωσία;
Πρώτον, επειδή η κυπριακή οικονομία έχει πρακτικά καταρρεύσει και εισήλθε στην εποχή του μνημονίου.
Δεύτερον, το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει σε ποσοστό το ΑΕΠ, άρα δεν είναι βιώσιμο.
Τρίτον, είναι εμφανές ότι η Μόσχα δεν εμπιστεύεται την Κύπρο για την αποπληρωμή ενός πιθανού νέου δανείου.
Τέταρτον, γι’ αυτό επιμένει σε πιθανή δανειοδότηση της Λευκωσίας μόνο μέσω του ΔΝΤ.
Πέμπτον, δεν αποκλείεται η κίνηση της Μόσχας να εμπεριέχει και το στοιχείο της υποβολής ότι δεν θα ήθελε να αποκλειστεί από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, άρα μπορεί να εκληφθεί ως είδος πίεσης.
Έκτον, με τις τελευταίες ρωσικές θέσεις τερματίζεται ο μύθος του Ρώσου σωτήρα από την Τρόικα, που η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος καλλιεργούσαν για μήνες ως εναλλακτική, δήθεν, λύση. Έβδομον, η Μόσχα δεν θέλει να αναλάβει ένα «τεράστιο ρίσκο» με τις κυπριακές τράπεζες.

Με απλά λόγια: Δεν είναι μόνο ζήτημα ρωσικής δανειακής ενίσχυσης της Κύπρου για να αντιμετωπίσει την κρίση. Είναι περισσότερο μέγα θέμα πολιτικής, οικονομικής, τραπεζικής αξιοπιστίας, που οι Ρώσοι θέτουν επιτακτικά. Η Κύπρος έχασε την αξιοπιστία και το αξιόχρεό της. Δεν μας εμπιστεύονται ούτε οι Ρώσοι ούτε πολλοί εταίροι μας, επειδή απωλέσαμε την κρατική σοβαρότητα και την κυβερνητική υπευθυνότητά μας. Ποιο σοβαρό κράτος και ποια υπεύθυνη ξένη κυβέρνηση θα διακινδύνευε τα δισεκατομμύριά της στον ανεπρόκοπο κυπριακό καιάδα, υπό την προεδρία του Δ. Χριστόφια; 
.sigmalive.com/simerini
28/12/12
----
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin