Sunday, December 23, 2012

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: Σε κρίσιμο σημείο οι Ελληνο-αλβανικές σχέσεις…

«Έχουν αναδυθεί δυνάμεις που επιζητούν την ένταση…»
Την άποψη, ότι τα δύο τελευταία χρόνια οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας έχουν χειροτερέψει, καθώς «υπάρχει μια περίεργη σιωπή, στην οποία έχουν αναδυθεί άλλες δυνάμεις που θα ήθελαν ένταση κι εδώ και στην Ελλάδα» εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος.
Σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ και στην εκπομπή της Έλενας Κατρίτση «Προσωπικά», που θα προβληθεί σήμερα στις 4 το απόγευμα, ο κ. Αναστάσιος παίρνει ξεκάθαρες θέσεις για τις ελληνο- αλβανικές σχέσεις, μιλά για την άνοδο του εθνικισμού και γενικά των ακραίων στοιχείων, ενώ αποκαλύπτει, ίσως για πρώτη φορά και προσωπικές ιστορίες, όπως η μάχη του με τον καρκίνο.



«Να προσέξουμε…»
Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας για τις ελληνο- αλβανικές σχέσεις σημειώνει ότι πρέπει να προσεχθεί το γεγονός ότι υπάρχει ένταση. «Δεν έχουμε περιθώρια για άλλους πειραματισμούς» σημειώνει.
Και υπογραμμίζει: «Οι δυο λαοί πρέπει να ζήσουν μαζί, να αγωνιστούν μαζί, να προχωρήσουν προς το καλύτερο… Υπάρχουν φωνές που δεν είναι φιλικές… Και υπάρχει ένα κακό, ψάχνουμε κι ανησυχούμε για τις κορώνες που κατά καιρούς ακούγονται και δε βλέπουμε ποια είναι η ρίζα αυτού του θέματος…».
Για τα φαινόμενα ρατσισμού, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «δεν έχει σημασία αν ένας άνθρωπος είναι λευκός ή μαύρος. Πάνω απ’ όλα είναι άνθρωπος. Πρωτίστως χρειάζεται ο σεβασμός στον άνθρωπο, ο οποίος είναι εικόνα του Θεού. Αυτό δε σημαίνει ότι κλείνεις τα μάτια όταν ο άλλος έχει ένα καλάζνικοφ, ούτε ότι η πολιτεία πρέπει να μείνει αδιάφορη όταν η ελληνοαλβανική φιλία... κορυφώνεται στις κοινές συμμορίες. Το κράτος έχει τεράστια ευθύνη…».

Η επίθεση…
Πάντως, τα παραπάνω λόγια αποδεικνύονται προφητικά για τον Αναστάσιο, αφού χθες η ακραία εθνικιστική οργάνωση της Αλβανίας «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του, ζητώντας του να φύγει από την Αλβανία!
«Ήρθε η ώρα να του πούμε να φύγει ειρηνικά από τη χώρα» αναφέρει! Και τονίζει, εξαπολύοντας αλυτρωτικές …κορώνες ότι: «Για δυο δεκαετίες εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέρονται, συνεχίζοντας το έργο του Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος πριν από 100 χρόνια αφιέρωσε τη ζωή του στον εξελληνσμό της Ηπείρου, στο άνοιγμα σχολείων και εκκλησιών σε ιστορικά αλβανικά εδάφη»!

Για την κρίση…
Στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ, που θα συζητηθεί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αλβανία, ο Αναστάσιος μιλά για τις ρίζες της οικονομικής κρίσης και τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. «Λησμονήσαμε τις δύσκολες ώρες που περάσαμε στον 20ο αιώνα κι ανησυχούμε τώρα για τις δυσκολίες που έχουμε. Δεν σκεπτόμαστε σοβαρά το παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε ένα «σνομπάρισμα» της ιστορίας. Αλίμονο στους λαούς που δεν έχουν μνήμη, τους πιάνει Αλτσχάιμερ στην καθημερινή τους ζωή» αναφέρει, μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, θεωρεί ότι «απομακρυνθήκαμε πάρα πολύ από τα ιδανικά της χριστιανικής πίστης. Τα υποτιμήσαμε, τα πολεμήσαμε. Φτάσαμε σε σημείο αντί για το σεβασμό του κάθε προσώπου, να σεβόμαστε την ελευθερία των αγορών, των απρόσωπων αυτών ομάδων, αγνώστων συμφερόντων, που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία και μπορούν να συντρίψουν κράτη και λαούς».

Η μάχη…
Για τη μάχη του με τον καρκίνο ο Αρχιεπίσκοπος είναι αποκαλυπτικός: «Ήταν ένα σοκ όταν το έμαθα. Είπα, «το τέλος που περίμενες τόσο καιρό από άλλες πλευρές, έρχεται». Αλλά στη συνέχεια σκέφτηκα, «προφανώς θα έρθει το τέλος, είτε με τον έναν τρόπο ή τον άλλον. Απλώς φρόντισε όσο χρόνο έχεις μπροστά σου, να τον ζήσεις σωστά».
Παράλληλα, μίλησε συγκινημένος και για τα παιδικά του χρόνια, ενώ εκτενή αναφορά έκανε και στην μητέρα του. «Ήταν το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή μου. Συνήθως ο πατέρας έλειπε καιρό από το σπίτι. Έζησε πάρα πολύ, ως τα 90 της και ήταν πάντα κοντά μου. Δε μπόρεσα να την ευχαριστήσω όσο θα ήθελα…» ανέφερε.
***
Τέλος, στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «όλα όσα τονίζονται αυτές τις εορταστικές ημέρες, –ειρήνη, αγάπη, ελπίδα, και η υπομονή - είναι μεταξύ τους αλληλένδετα. Όπως στο σώμα μας, τα διάφορα ζωτικά συστήματα, π.χ, το νευρικό, το μυϊκό, το κυκλοφορικό. Το καθένα εξαρτάται από το άλλο, στηρίζει και ενισχύει το άλλο. Η υπομονή, λοιπόν, δεν είναι κάτι το μοναχικό, το αυτόνομο. Ενεργεί μαζί με την πίστη, την ελπίδα, την αγάπη, η οποία πάντα υπομένει» (αναλυτικά το μήνυμα του Αναστάσιου στο φύλλο της Τρίτης).

.proinoslogos.gr
22/12/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin