Monday, December 3, 2012

Επιλεκτική η δικαιοσύνη της Χάγης, λέει οργισμένη η Σερβία

Η ετυμηγορία εγείρει ένα δίλημμα σχετικά με το εάν η διεθνής κοινότητα θέλει να ερευνούνται τα εγκλήματα και να τιμωρούνται οι δράστες.

Αυτή η ετυμηγορία καταργεί τα φρικτά εγκλήματα και την εθνοκάθαρση του Κοσσυφοπεδίου και της Μετόχια, και καθιστά νόμιμη τη βεβήλωση της δικαιοσύνης μέσω εκφοβισμού των μαρτύρων.
Σέρβος εισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου, Vladimir Vukčević, σημείωσε ότι πρόσφατα «19 δυνητικοί μάρτυρες στην υπόθεση Haradinaj σκοτώθηκαν.

Οι αθωώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση της δημοτικότητας ακροδεξιών οργανώσεων στη Σερβία.


Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Σερβίας στην αθώωση του Κοσσοβάρου πρώην ηγέτη των ανταρτών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά και την αθώωση δύο Κροατών στρατιωτικών διοικητών που κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου.
Η αθώωση του πρώην αρχηγού του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου, Ramush Haradinaj, δέχθηκε δριμεία κριτική από το Βελιγράδι.
Σέρβοι αξιωματούχοι είπαν ότι η απόφαση αποτελεί πλήγμα στη διεθνή δικαιοσύνη και καθιστά τη διαδικασία συμφιλίωσης στην περιοχή ακόμη πιο περίπλοκη.
 «Η ετυμηγορία εγείρει ένα δίλημμα σχετικά με το εάν η διεθνής κοινότητα θέλει να ερευνούνται τα εγκλήματα και να τιμωρούνται οι δράστες, και επομένως να ξεκινήσει η διαδικασία συμφιλίωσης, ή εάν θέλει να διατηρήσει την περιοχή σε μια κατάσταση συνεχούς κρίσης», αναφέρει κυβερνητική δήλωση. «Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σερβίας πιστεύει ότι η επιλεκτική δικαιοσύνη και η κάλυψη των εγκλημάτων δεν οδηγούν στη σταθερότητα».
 «Αυτή η ετυμηγορία καταργεί τα φρικτά εγκλήματα και την εθνοκάθαρση του Κοσσυφοπεδίου και της Μετόχια, και καθιστά νόμιμη τη βεβήλωση της δικαιοσύνης μέσω εκφοβισμού των μαρτύρων», προσθέτει. Η Μετόχια είναι η δυτική περιοχή του Κοσσόβου.
Το Βελιγράδι θεωρεί ότι το Δικαστήριο έχασε την αξιοπιστία του και έδειξε προκατάληψη αθωώνοντας κατηγορουμένους για εγκλήματα κατά των Σέρβων. Μετά την αθώωση των Κροατών διοικητών Ante Gotovina και Mladen Markač, η σερβική κυβέρνηση υποβάθμισε τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης σε τεχνικό επίπεδο, ενώ ανέστειλε την παράδοση των εγγράφων στο δικαστήριο.
Ο Σέρβος Πρόεδρος ζητά απελευθέρωση του Mladić 
Ο Σέρβος Πρόεδρος Tomislav Nikolić  δήλωσε στις 29 Νοεμβρίου, μετά την αθώωση του Haradinaj, ότι «όλοι οι Σέρβοι θα πρέπει να απελευθερωθούν» από αυτό το δικαστήριο.
Μεταξύ αυτών ανέφερε τον Στρατηγό Ratko Mladić, που χαρακτηρίζεται από τα δυτικά μέσα ενημέρωση ως ο «σφαγέας της Βοσνίας», λόγο του ρόλου του στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995, καθώς και τον Vojislav Seselj, αρχηγού του Ριζοσπαστικού Κόμματος και πρώην πολιτικού μέντορα του Nikolić.
«Είναι η στιγμή που πρέπει να ελευθερωθούν όλοι οι Σέρβοι από το Δικαστήριο της Χάγης, καθώς εάν η Επιχείρηση Καταιγίδα δεν ήταν έγκλημα, εάν ο Haradinaj  δεν διέπραξε κανένα έγκλημα, τότε πού θα βρουν εγκληματίες, μεταξύ πολιτικών, διοικητών στρατού και αστυνομίας; Περιμένω να απελευθερωθούν όλοι οι Σέρβοι που κρατούνται από το Δικαστήριο της Χάγης», είπε ο Nikolić  σε δημοσιογράφους.
Εισαγγελέας: 19 νεκροί μάρτυρες 
Ο Σέρβος εισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου, Vladimir Vukčević, σημείωσε ότι πρόσφατα «19 δυνητικοί μάρτυρες στην υπόθεση Haradinaj σκοτώθηκαν» και τόνισε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της προχειρότητας του δικαστηρίου και της αντιεπαγγελματικής εργασίας του».
Οι εισαγγελείς στη Χάγη απέρριψαν τους ισχυρισμούς.
Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποιος μάρτυρας σκοτώθηκε λόγω του ότι βρισκόταν στη λίστα για τη δίκη Haradinaj, είπε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας, Frederick Swinnen.
Ο πρόεδρος του Εθνικού συμβουλίου για συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης, Rasim Ljajić, είπε στις 29 Νοεμβρίου ότι είναι αλήθεια ότι κανείς από τους μάρτυρες που κατέθεσαν πριν τη δίκη δεν σκοτώθηκε, αλλά είπε επίσης ότι «πολλοί δυνητικοί μάρτυρες, που θα μπορούσαν να καταθέσουν για εγκλήματα, εξαφανίστηκαν ή σκοτώθηκαν μυστηριωδώς».
Θα ανέβει η ακροδεξιά στη Σερβία;
Πέρα από την περίπλοκη συνεργασία πλέον στην περιοχή, οι αθωώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση της δημοτικότητας ακροδεξιών οργανώσεων στη Σερβία και να συμβάλλουν στην μείωση της αξιοπιστίας της κοινής γνώμης στην ευρωπαϊκή ένταξη.
Στο μεταξύ η απόφαση του δικαστηρίου έχει δεκτή με πανηγυρισμούς στην Πρίστινα, ενώ χιλιάδες υποδέχτηκαν τον Haradinaj στο αεροδρόμιο.
EurActiv.gr  

1 comment :

  1. Ο Βόισλαβ Σέσελι 10 χρόνια αναμένει την ετυμηγορία.....

    Ο ηγέτης του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι έχει σήμερα μία ιδιόμορφη επέτειο – την 10ετή κράτηση εν αναμονή την ετυμηγορία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔΓ) για την υπόθεσή του.
    Στις 24 Φεβρουαρίου του 2003 ο Σέσελι οικειοθελώς παραδόθηκε στο ΔΠΔΓ, το οποίο είχε απαγγείλει εναντίον του κατηγορίες για υποκίνηση του εθνικού μίσους και την παρότρυνση σε εγκλήματα κατά του μη σερβικού πληθυσμού της Κροατίας, της Βοϊβοντίνα (Σερβία) και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης την περίοδο 1991-1993. Η ετυμηγορία για τον Σέσελι αναμένεται να βγει το καλοκαίρι του 2013.

    http://greek.ruvr.ru/2013_02_24/105951472/
    24/2/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin