Thursday, December 27, 2012

Ομήρου: Η Τρόικα να μην γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων τις δεσμεύσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ

Η Τρόικα πρέπει να πάψει να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων τις δεσμεύσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, αναφέροντας ότι η Βουλή σε πολλές περιπτώσεις υπέκυψε σε παράλογες απαιτήσεις των Τροϊκανών, οι οποίες πλήττουν κοινωνική συνοχή και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Κάνοντας αναδρομή στο έτος που πέρασε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης εορτής του προσωπικού της Βουλής, ο Πρόεδρος του νομοθετικού σώματος είπε ότι το απερχόμενο έτος «δεν δικαίωσε τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας για λύση του Κυπριακού με τερματισμό της κατοχής και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας», παρατηρώντας ότι το 2012 σημαδεύτηκε από τη δεινή οικονομική κρίση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία.

«Περνούμε μια περίοδο στην ιστορία της ανθρωπότητα κατά την οποία η ανεξέλικτη οικονομία της αγοράς, η απληστία του κέρδους, έχουν κυριαρχήσει με καταστροφικό τρόπο στον πλανήτη», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, η οικογένεια της ΕΕ, στην οποία ανήκουμε οφείλει να διαδραματίσει ένα ρόλο και μια αποστολή που να στηρίζεται πάνω στις αξίες, της αλληλεγγύης, της ισότητας, των ίσων ευκαιριών, της κοινωνικής συνοχής μεταξύ των ανθρώπων και των λαών επί των οποίων θεμελιώθηκε η ΕΕ.
Πρόσθεσε ότι «είμαστε όλοι ευρωπαϊστές και θα συνεχίσουμε να είμαστε», όμως, σημείωσε «έχουμε απαίτηση η ΕΕ να αλλάξει κατεύθυνση και να ανταποκριθεί στο αίτημα να περάσει ο ευρωπαϊκός νότος από τη μακρά περίοδο της σιδηράς εξουθενωτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της μονόπλευρης λιτότητας στις πολιτικές ανάπτυξης και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι διακηρύξεις των ευρωπαϊκών συλλογικών οργάνων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου, της Επιτροπής και της ΕΚΤ, ότι οι πολιτικές της λιτότητας των συμφώνων σταθερότητας δεν έχουν οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και στην περίοδο της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της ανεργίας δεν είναι αρκετές, είπε.
Άρα λοιπόν δεν είναι αρκετό να γίνονται δηλώσεις και να διατυπώνονται διακηρύξεις από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών συλλογικών οργάνων, αλλά η Τρόικα να γράφει στα παλαιά της τα παπούτσια αυτές τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφέροντας ότι το είδαμε και στην περίπτωση της Κύπρου με το επί θύρας μνημόνιο.
Πρόσθεσε ότι η Βουλή ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις ανταποκρίθηκε με αίσθημα ευθύνης στην ανάγκη να αποφύγει η Κύπρος την άτακτη χρεοκοπία και ανέφερε ότι δυστυχώς  οι επιλογές ήταν δύο, ή πάμε σε μια άτακτη ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή συνεννοούμαστε με τους δανειστές μας.
«Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις υποκύπτουμε σε παράλογες απαιτήσεις οι οποίες πλήττουν κοινωνική συνοχή και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», είπε.
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε στη συνέχεια πως έχει σημασία να ξεπεράσουμε το συντομότερο δυνατό την κρίση.
«Όπως το 1974, πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να αντιμετωπίσουμε την οικονομική τραγωδία», συνέχισε αναφέροντας ότι «το μπορέσαμε και μπορούμε και πρέπει να το πω, πρέπει να εγκαταλειφθούν ορισμένες αρχές και αξίες που επικράτησαν τις τελευταίες δεκαετίες και οι οποίες σε ένα βαθμό έχουν αλλοιώσει τις αντιστάσεις μας».
Ανέφερε επίσης ότι «η απληστία, το μιμητισμός, το κυνήγι του εύκολου κέρδους πρέπει να εγκαταλειφθούν, να ξαναβρούμε τη ψυχή μας για να δώσουμε τη μεγάλη οικονομική μάχη».
«Δύσκολος ο χρόνος για τη Βουλή, η οποία κλήθηκε να υιοθετήσει μέτρα οικονομικά, τα οποία είναι δυσβάστακτα εις βάρος των ευάλωτων ομάδων», είπε και αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επιτυχή διεκπεραίωση του έργου που είχε να επιτελέσει η Βουλή στο πλαίσιο της κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Ηταν και μια χρονιά που οι Βουλευτές, με πρωταγωνιστές το προσωπικό της Βουλής, ανταποκριθήκαμε στην αποστολή της επιτυχούς διεκπεραίωσης της κοινοβουλευτικής διάστασης της κυπριακής Προεδρίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής προσθέτοντας ότι «βγάλατε ασπροπρόσωπη την κυπριακή Βουλή και κατ’ επέκταση την Κυπριακή Δημοκρατία».
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «όλες οι διασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με τη δική σας αποφασιστική συμβολή υπήρξαν απολύτως επιτυχείς και εισπράξαμε θερμά συγχαρητήρια και επαίνους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια».
 .onlycy.com
27/12/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin