Sunday, December 23, 2012

Οι σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας

Του Σταυρου Τζιμα
Η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας τη Δευτέρα στην Αθήνα ξεπερνάει κατά πολύ σε σημασία τις διμερείς σχέσεις. Δεν συμβαίνει συχνά να συνεδριάζουν από κοινού τα υπουργικά συμβούλια δύο βαλκανικών χωρών, με επικεφαλής μάλιστα τους πρωθυπουργούς τους, για να συζητήσουν στο ανώτατο επίπεδο ζητήματα που αφορούν στη μεταξύ τους συνεργασία προς όφελος των λαών τους, αλλά και της ειρήνης. Προδίδει υψηλού επιπέδου διακρατικές σχέσεις. Πολύ εύστοχα ο κ. Κάρολος Παπούλιας στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Μπορίσοφ συνέκρινε τις σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας, με εκείνες της Γερμανίας και της Γαλλίας, υπογραμμίζοντας πως «ξεπεράσαμε τις δυσκολίες του παρελθόντος και οικοδομήσαμε μια εγκάρδια σχέση στρατηγικής σημασίας, η οποία συμβάλλει ιδιαίτερα στην ισορροπία των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής».
Στις αναφορές του Προέδρου, εκ των θεμελιωτών της «υποδειγματικής ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας» από τη θητεία του στο ΥΠΕΞ, συμπυκνώνεται το πιο ισχυρό μήνυμα της πρωτοβουλίας Αθήνας και Σόφιας, να συστήσουν μόνιμο συμβούλιο συνεργασίας σε επίπεδο κορυφής.
Βουλγαρία και Ελλάδα –όπως και η Γερμανία με τη Γαλλία– βρέθηκαν στο παρελθόν σε αντίπαλα στρατόπεδα, υπήρξαν εχθροί, ίσως οι χειρότεροι στα Βαλκάνια. Χρειάστηκαν οι άοκνες προσπάθειες τολμηρών και διορατικών ηγετών και από τις δύο πλευρές, υπομονή και καλή θέληση, για να διαλυθούν τα δηλητηριώδη «ιστορικά σύννεφα» και να φτάσουν στο σημείο να συμβιώνουν σήμερα αρμονικότατα υπό την σκέπη της Ε.Ε. Δυστυχώς, το ελληνοβουλγαρικό παράδειγμα παραμένει μέχρι στιγμής μοναδικό στα Βαλκάνια και ειδικά στο δυτικό τόξο τους, όπου τα φαντάσματα των εθνικισμών εξακολουθούν να τροφοδοτούν με καχυποψία τους λαούς, υποσκάπτοντας εν τέλει την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Οχι μόνον δεν βρίσκει μιμητές, αλλά στην περίπτωση της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, έχει εκληφθεί ως «αντιμακεδονικός άξονας», μολονότι οι δύο πλευρές διακηρύσσουν ότι δεν στρέφονται εναντίον κανενός! Και όμως, η προσέγγιση Σόφιας - Αθήνας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την περιοχή. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι ακατόρθωτο, φτάνει και οι ηγετικές ελίτ των άλλων χωρών να αποφασίσουν να ενταφιάσουν προκαταλήψεις και στερεότυπα του παρελθόντος.
 .kathimerini.gr
21/12/12
----
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin