Saturday, December 15, 2012

Και οι πόλεις έχουν μνήμη

Εργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίες, βίντεο και εγκαταστάσεις παρουσιάζονται σε έκθεση του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι
Η μνήμη της Θεσσαλονίκης και γειτονικών πόλεων, όπως η Κωνσταντινούπολη ή το Βελιγράδι, η διερεύνηση της προσωπικής σκιαγράφησης ενός τόπου μέσω μαρτυριών, επικαλύψεων και αποκαλύψεων είναι οι άξονες της έκθεσης «Τόποι της μνήμης- Πεδία οραμάτων» του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, στις 20.30, στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι.

Παρουσιάζονται 16 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίες, βίντεο και εγκαταστάσεις , παλαιότερες παραγωγές του ΚΣΤΘ και νέα έργα. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Νάνσι Ατακάν, Γεβγκένι Φιξ, Γκένκο Γκιουλάν, Βλάνταν Γέρεμιτς - Ρένα Ρέντλε, Βλαντιμίρ Μιλαντίνοβιτς, Μίλος Τόμιτς, Ρίτσαρντ Γουίτλοκ, Αικατερίνη Γεγησιάν, Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες, Σωτήρης Λιούκρας, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Πάρης Πετρίδης – Σάκης Σερέφας, Μάριος Σπηλιόπουλος, Βίκυ Τσαλαματά, Ευανθία Τσαντίλα, Στέφανος Τσιβόπουλος.
«Μικρές, προσωπικές, κρυφές και λησμονημένες ιστορίες στην εμπλοκή τους με τα μεγάλα, εθνικά ή παγκόσμια αφηγήματα αποτελούν τον πυρήνα των καλλιτεχνικών αναζητήσεων που δεν εξωραΐζουν, ούτε αρνούνται την εγγενή αντιφατικότητα των αμφιλεγόμενων και δυνητικά συγκρουσιακών αφηγήσεων», σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός Τέχνης Συραγώ Τσιάρα. «Ο χρόνος και η ανθρώπινη δράση αλλάζουν την εικόνα των τόπων. Η πράξη της ενθύμησης, όπως πάντα, επενεργεί παραμορφωτικά στο υπαρκτό αστικό τοπίο, προσθέτοντας ή αφαιρώντας παλαιότερα στρώματα εικόνων, χρήσεων και βιωμάτων, αναδιατάσσοντας τη σήμανση του τόπου με κριτήρια συναισθήματος».
Η έκθεση είναι μέρος του κεντρικού προγράμματος του «Φεστιβάλ Αοράτων Πόλεων. Μια κοσμογραφία» που συνδιοργανώνουν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ θα πλαισιωθεί από πρόγραμμα παράλληλων δράσεων, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για το κοινό. Μεταξύ άλλων, θα γίνει workshop στο stop motion filming από τον καλλιτέχνη Μίλος Τόμιτς και παρουσιάσεις του έργου της Νάνσι Ατακάν και του Στέφανου Τσιβόπουλου.
Το νέο φωτογραφικό βιβλίο τους «Εδώ. Τόποι Βίας στη Θεσσαλονίκη» (εκδόσεις Αγρα) θα παρουσιάσουν ο Σάκης Σερέφας και ο Πάρις Πετρίδης, στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11) την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου στις 20.00 Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για το κοινό. Ομιλητές: Θοδωρής Παπαγγελής, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Γιάννης Σταυρακάκης
Ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, ξεκινώντας με μία προ-παρουσίαση από τη Συραγώ Τσιάρα και πολλούς από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες πριν από τα εγκαίνια, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, στις 12.00.
Δύο ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στις 12.00 και στις 13.00 ως μέρος των δράσεων «Τα Χριστούγεννά τους Αλλιώς» του περιοδικού «parallaxi» και της ομάδας «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» (δωρεάν είσοδος-συμμετοχή).

Ξεναγήσεις σε τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή άλλες ομάδες στην έκθεση πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (τηλ. 2310/589.222).

Η έκθεση «Τόποι της μνήμης – Πεδία οραμάτων» θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου 2013. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00.
 .agelioforos.gr
15/12/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin