Wednesday, December 19, 2012

Οι προσόψεις αποκαλύπτουν την ιστορία των Ιωαννίνων

Με έρευνα οι μαθητές έκαναν τα κτίρια να ...μιλήσουν

• «Προσόψεις της πόλης των Ιωαννίνων» είναι ο τίτλος πονήματος το οποίο επιμελήθηκε ομάδα εργασίας μαθητών του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, υπό την εποπτεία της καθηγήτριας κ. Μαρίας Τσούπη, φιλολόγου.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο εντάχθηκε, κατά το σχολικό έτος 2011 - 12, στο πλαίσιο των Σχολικών Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Στο υπό έκδοση πόνημα – με αφορμή το φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα –τονίζεται ότι οι προσόψεις δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων των Ιωαννίνων αποκαλύπτουν την ίδια την πόλη μας, με τη δική της ιστορία και αισθητική που προσδιόρισαν συγκεκριμένες συνθήκες ζωής.


Έτσι, οι προσόψεις είναι το «πρόσωπο» της πόλης και οι μαθητές – μέσα από την «περιπλάνηση» της φωτογράφησής τους και τη μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας ή τις αναφορές της επόπτριας καθηγήτριας κυρίας Τσούπη – μπόρεσαν να υποψιαστούν σχετικά με το θέμα των παραγόντων που οδηγούν στις αλλαγές του οικιστικού περιβάλλοντος.
Έγινε μια προσπάθεια, δηλαδή, να κατανοήσουν ότι υπάρχουν λόγοι οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτισμικοί που φέρνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και ειδικότερα στη μορφή ενός κτιρίου και σε όλες τις λεπτομέρειές του. Να αντιληφθούν, ακόμα, ότι και οι δυνατότητες της εκάστοτε τεχνολογίας δίνουν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στην οικιστική δόμηση και ότι όλα αυτά είναι, κατά πολύ, εμφανή με την πρώτη ματιά στην πρόσοψη των κτιρίων.
Σημειώνεται ότι στο Παράρτημα των σχετικών με το κείμενο φωτογραφιών, περιλαμβάνονται συνολικές όψεις ή και λεπτομέρειες των προσόψεων ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων της πόλης των Ιωαννίνων.
Δεν ξάφνιασε κι αυτή η δραστηριότητα του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Προηγήθηκαν κι άλλες πολλές!
Η Γυμνασιάρχης κ. Ερασμία Ζαβιτσάνου, η εκπαιδευτικός με την πολύπλευρη δραστηριότητα, αποφεύγει επιμελώς τη δημοσιότητα...
***
• Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του Γυμνασίου «αναμένουν την αποτελεσματική συμπαράσταση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξ. Καχριμάνη, του Δημάρχου κ. Φίλιππα Φίλιου και του προέδρου της Τράπεζας Ηπείρου κ. Κων. Ζωνίδη», τονίζουν σε σχετική επιστολή τους, προκειμένου, όπως σημειώνουν, το πόνημα να εκδοθεί και να παρουσιαστεί στις υπόλοιπες σχολικές Μονάδες και στο ευρύτερο κοινό των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.
• Θα συμπαρασταθούν άραγε οι παραπάνω φορείς των Ιωαννίνων στην επαινετή προσπάθεια των μαθητών; Να δούμε. Οι γονείς και κηδεμόνες αναμένουν...

.proinoslogos.gr
19/12/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin