Sunday, December 30, 2012

Σιάτιστα: Μηνύματα για το μέλλον, σε χρονοκρύπτη για το 2112

Η Δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου, ο επιχειρηματίας και ευεργέτης της Σιάτιστας Κωνσταντίνος Παπανικολάου και ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης πατήρ Εφραίμ, κλείδωσαν την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012 την χρονοκρύπτη του Δήμου Βοΐου, όπου εναποτέθηκαν μηνύματα και γραπτά ντοκουμέντα, από την ιστορία της Σιάτιστας και της ευρύτερης περιοχής, για να φυλαχθούν για 100 χρόνια έως το 2112, οπότε και θα ανοιχτεί από τις τότε αρχές.
Σε δηλώσεις τους τόσο η κα Ορφανίδου όσο και ο κ. Παπανικολάου που χρηματοδότησε την κατασκευή της κρύπτης, όσο και ο Πατήρ Εφραίμ ευχήθηκαν εκείνοι που θα βρουν τα ντοκουμέντα της ιστορίας, αλλά και τα μηνύματα του δημοτικού συμβουλίου, σχολείων και συλλόγων, να πετύχουν περισσότερα και να ζήσουν καλύτερα σε σχέση με τα χρόνια που πέρασαν για την πόλη και την περιοχή. Η «χρονοκάψουλα», (εικαστικό έργο-μνημείο, σε σχήμα γάστρας και πλανήτη όπου συνδυάζει το παρελθόν και το μέλλον, φιλοτεχνήθηκε από τον αρχιτέκτονα – εικαστικό Στέργιο Τσιούμα και κατασκευάστηκε από τον Γιώργο Λαζαρίδη.

Η εντολή των φορέων σήμερα είναι να ανοίξει 100 χρόνια αργότερα, στα 200 χρόνια ελευθερίας. Ο συνδυασμός των 3 κλειδιών που θα ανοίξει την «χρονοκρύπτη» θα δίνεται στον εκάστοτε Δήμαρχο, στην Μητρόπολη και την οικογένεια του κ. Παπανικολάου. Η τελετή των εγκαινίων της χρονοκρύπτης σήμανε και τη λήξη των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του Βοΐου.

 
ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη : Θωμάς Δημητριάδης

ert gr
30/12/12
---
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin