Thursday, November 22, 2012

Ενεργειακή «Πινελιά» Δίνει ο South Stream στην Υπόθεση του Ονόματος της ΠΓΔΜ

Την πρόταση του ελληνικού ΥΠΕΞ προς την πΓΔΜ για την υπογραφή «Μνημονίου Κατανόησης» μεταξύ των δύο πλευρών, συζήτησαν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησής τους, ο Μάθιου Νίμιτς και οι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της πΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, αντίστοιχα, στην έδρα του ΟΗΕ. Η συζήτηση έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η υπόθεση του ονόματος διαπλέκεται όλο και πιο έντονα σε αυτό που είχαμε περιγράψει- σε ανύποπτο χρόνο- από αυτές εδώ τις γραμμές ως “Νέο Ψυχρό Πόλεμο των Βαλκανίων”.


Τα Σκόπια φαίνεται – χάρη και στη σθεναρή τους στάση, σε αντίθεση με τον ελλαδικό “πραγματισμό”- ότι κατάφεραν να αποκτήσουν νέους συμμάχους και, κυρίως να εκμεταλλευθούν την αντίθεση ΗΠΑ-Ρωσίας με επίκεντρο τη Σερβία. Εξόφθαλμο παράδειγμα η πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ότι η χώρα του γνωρίζει το γειτονικό μας κράτος ως “Μακεδονία” κι όχι ως ΠΓΔΜ, αγνοώντας τις ελληνικές ευαισθησίες, παρά την επιφανειακή του αναδίπλωση λίγες μέρες αργότερα. Είναι φανερό πως η Σερβία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την εσωτερική κατάσταση στην ΠΓΔΜ, όπου το αλβανικό στοιχείο απειλεί την ίδια την ενότητα του κράτους, με το δέλεαρ του ονόματος.
Η όλη υπόθεση απέκτησε και μία ενεργειακή “πινελιά” πρόσφατα, που ο χρόνος θα δείξει κατά πόσον είναι σημαντική. Μιλάμε για τους πρόσφατους χάρτες σε παρουσίαση του South Stream από τη Gazprom, όπου στους περισσότερους από αυτούς, τα Σκόπια ονομάζονται “Μακεδονία”. Λίγες μέρες μετά, ο υπουργός Οικονομίας της ΠΓΔΜ, Ζόραν Σταβρέσκι ανακοίνωσε ότι η χώρα του υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για διέλευση διακλάδωσης του South Stream από το έδαφός της, η οποία, όπως συμπλήρωσε, απομένει να τελειοποιηθεί ώστε να υπογραφεί και να τεθεί σε ισχύ. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα φαίνεται να χάνει το “τραίνο” του εν λόγω αγωγού, παρά τις χθεσινές καθησυχαστικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Gazprom ότι ο ρωσικός κολοσσός δεν έχει εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδια κατασκευής του τμήματος του αγωγού μέσω της χώρας μας προς την Ιταλία.
Η Ελλάδα, ως προς το θέμα του ονόματος, φρονεί πως με τον ελιγμό του «Μνημονίου Κατανόησης» θα πετάξει το μπαλάκι στο αντίπαλο τεραίν. Τόσο η στροφή Σέρβων και Ρώσων προς την ΠΓΔΜ, όσο και η πίεση του Επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε για πάση θυσία επίλυση του θέματος, αγνοώντας τις ελληνικές θέσεις, αφήνει ως μόνο σύμμαχο της Ελλάδας στην υπόθεση την γειτονική μας Βουλγαρία.
 .energia.gr
22/11/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin