Tuesday, November 27, 2012

S.O.S εκπέμπει το ιστορικό Σχολείο Διλόφου Ζαγορίου!

Μόνη λύση το ΕΣΠΑ τονίζουν κάτοικοι της περιοχής.
Σήμα κινδύνου για το ιστορικό σχολείο στο Δίλοφο Ζαγορίου εκπέμπουν οι κάτοικοι της περιοχής.
Το κτίριο παρουσιάζει αλλοιώσεις στην εξωτερική του πλευρά, που επηρεάζουν τη στατική του επάρκεια, γι’ αυτό και καλούν, τόσο τον Δήμο, όσο και την Περιφέρεια Ηπείρου άμεσα να το εντάξουν στο ΕΣΠΑ ή σε κάποιο άλλο πρόγραμμα, για να το αναστηλώσουν.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Δημοτικό Σχολείο Διλόφου, όπως και όλο το χωριό έχουν  χαρακτηριστεί, όχι μόνο παραδοσιακά, αλλά ιστορικά και διατηρητέα. Το Δίλοφο μάλιστα είναι το μοναδικό χωριό στο Ζαγόρι που φέρει όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς!

Ο Δήμος της περιοχής όμως, φαίνεται ότι μάλλον πήρε… αψήφιστα το θέμα, αν και πρόκειται για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, από την οποία ουσιαστικά ζουν οι κάτοικοι του Ζαγορίου (αφού στην περιοχή οι χιλιάδες επισκέπτες φθάνουν, όχι μόνο μαγεμένοι από τη φύση, αλλά και από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτισμάτων).

Το ιστορικό…
Η προσπάθεια αναστήλωσης του σχολείου, ξεκίνησε το 2008, όταν είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση, μεταξύ του Νομάρχη – τότε- Ιωαννίνων Αλέκου Καχριμάνη και του δημάρχου Κεντρικού Ζαγορίου  Γαβριήλ Παπαναστασίου, σημερινού δημάρχου Ζαγορίου. Η προγραμματική σύμβαση αφορούσε την «σύνταξη αρχιτεκτονικής, γεωτεχνικής και στατικής μελέτης για το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Διλόφου».
Τα χρόνια πέρασαν, χωρίς να υπάρξει καμία εξέλιξη, και πέρυσι στις 11 Νοεμβρίου, κάτοικοι του χωριού με επιστολή τους στον δήμαρχο Γαβριήλ Παπαναστασίου ζητούσαν να τους απαντήσει ο Δήμος τι μέλλει γενέσθαι με το κτίριο. Όπως υποστήριζαν οι κάτοικοι, υπήρξε ρωγμή στο κτίριο, η οποία τους ανησύχησε για τη στατική επάρκειά του. Χαρακτηριστικά ανέφεραν: «Απαιτείται ταχύτατη αντίδραση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, με σκοπό να ελεγχθεί άμεσα η στατική επάρκεια του κτιρίου και στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις, όποιες χρειαστούν, ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή καταστροφή, με την κατάρρευση του εν λόγω κτιρίου. Κατάρρευση, που θα είναι καταστροφική, όχι μόνο για το χωριό μας, αλλά και για όλο το Ζαγόρι, μιας και το κτίριο αυτό είναι ένα από τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και στοιχείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής».

Καμία αντίδραση…
Σχεδόν επτά μήνες μετά, στις 25 Ιουνίου 2012 (το καλοκαίρι που μας πέρασε δηλαδή) και η παράταξη της Αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου «Ενιαία Δημιουργική Κίνηση Πολιτών Ζαγορίου», με επικεφαλής τον Βασίλη Σπύρου, σε επιστολή της στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου είχε επισημάνει την ανάγκη εκπόνησης στατικής και γεωτεχνικής μελέτης για το συγκεκριμένο κτίριο (η προγραμματική σύμβαση, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είχε υπογραφεί από 2008!).

Φειδωλή απάντηση…
Μετά από όλα αυτά, ο δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου πήρε, εγγράφως, θέση για το θέμα, απαντώντας, με …φειδώ όμως, στον κ. Σπύρου. Όπως σημείωνε (στις 16 Ιουλίου φέτος), «ύστερα από αυτοψία με αρμόδιο μηχανικό της ΤΥΔΚ στο σχολείο του Διλόφου, διαπιστώθηκαν κάποια προβλήματα – φθορές στο κτίριο. Δεν συνιστούν όμως κίνδυνο κατάρρευσης του κτιρίου. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου, θα προχωρήσουν σύντομα στη σύνταξη των απαραίτητων μελετών».

Λύση το ΕΣΠΑ…
Και όμως, οι κάτοικοι στο Δίλοφο για μια ακόμη φορά, μέσω του «Π.Λ.» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κατάρρευσης του παραδοσιακού σχολείου και περιμένουν από τους αρμόδιους φορείς άμεσα να ενδιαφερθούν για το Δημοτικό Σχολείο. Μάλιστα, όπως τονίζουν, μόνη λύση για τη σωτηρία του κτιρίου είναι η αναστήλωσή του να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, για αυτό και καλούν τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, ο οποίος είναι γνώστης του θέματος, να ενσκύψει πάνω σε αυτό και να δώσει οριστική λύση.
Εξάλλου, το Ζαγόρι είναι συνυφασμένο με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα διατηρητέα κτίρια και την ανυπολόγιστης αξίας πολιτιστική του κληρονομιά. Αυτά άλλωστε, αποτελούν και τον πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από Ελλάδα και Ευρώπη. Επιβάλλεται λοιπόν, οι αρμόδιοι φορείς να δείξουν τη δέουσα προσοχή, για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα, πριν να είναι αργά.

Ιστορικός τόπος…
Ένα ακόμη γεγονός, που επιτάσσει την ανάγκη αναστήλωσης του κτιρίου είναι και το ότι  μόλις πριν λίγους μήνες, στις 23 Αυγούστου, το χωριό χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος, «λόγω της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής και λαογραφικής σημασίας του», απόφαση μάλιστα που δημοσιεύτηκε και στο ΦΕΚ και την οποία υπέγραφε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τζαβάρας.

 .proinoslogos.gr
27/11/12
----

Χρόνια τώρα… περιμένει την αναστήλωσή του (ΦΩΤΟ: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ)


No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin