Friday, November 9, 2012

Συλικιώτης: Αναγκαία η συναίνεση Κυβέρνησης-κομμάτων στη διαχείριση των υδρογονανθράκων

Είναι αναγκαία η συναίνεση μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων και στα θέματα διαχείρισης των υδρογονανθράκων, διότι έτσι κερδίζουμε και ως κράτος αξιοπιστία μέσα από τις διαδικασίες, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης.
Σε δηλώσεις του σήμερα, στο Υπουργείο Εμπορίου, μετά από συνάντηση μιάμιση περίπου ώρας που είχε με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων για ενημέρωσή των αναφορικά με τις εξελίξεις στα θέματα υδρογονανθράκων, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι αυτή η συνάντηση με τα κόμματα “ήταν η τέταρτη στη σειρά”, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός Εμπορίου και είχε “αντικείμενο τη συζήτηση γύρω από τα θέματα του φυσικού αερίου”......

Οπως ανέφερε ο κ. Συλικιώτης, “υπήρξε ένα πάρα πολύ φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, ανεξάρτητα αν σε επιμέρους θέματα υπάρχουν διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις καλύτερα”.
“Είναι κοινή η πεποίθησή μας”, πρόσθεσε ο Υπουργός Εμπορίου, “ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να διαχειριζόμαστε με έναν τρόπο συναινετικό, διότι έτσι κερδίζουμε και ως κράτος αξιοπιστία μέσα από τις διαδικασίες”.
“Ενημέρωσα”, συνέχισε, “για τη διαδικασία που αφορά το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και για το πώς προχωρούμε σε αυτό το θέμα”.
Επίσης, είπε ο κ. Συλικιώτης, “ενημέρωσα για την προετοιμασία νομοσχεδίου για την ίδρυση Ταμείου Υδρογονανθράκων και έχω καταθέσει ένα κατ` αρχήν προσχέδιο, έχει αναλάβει να ετοιμάσει το νομοσχέδιο η Νομική Υπηρεσία μετά από διάλογο”.
“Η δέσμευση από τον Γενικό Εισαγγελέα”, πρόσθεσε ο κ. Συλικιώτης, “είναι ότι το νομοσχέδιο θα ετοιμασθεί σε ένα μήνα και, βεβαίως, οι οποιεσδήποτε απόψεις και εισηγήσεις θα είναι ευπρόσδεκτες, παρ` όλο που, όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, θα γίνει και εκεί διάλογος, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό εάν μπορεί σε κάποια πράγματα να υπάρχει από πριν μια κοινή συνισταμένη, κάτι που διευκολύνει το διάλογό μας”.
Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι, επίσης, ενημέρωσε τα κόμματα “για τις συζητήσεις που γίνονται με τη Noble και την έγκριση του αιτήματος της Noble και των ισραηλιτικών εταιρειών της Delek και της θυγατρικής της, Anver, για να συμμετέχουν οι Delek και Anver με το 30% της Noble στο οικόπεδο 12, ενημέρωσα για τη σημαντική συνάντηση που έγινε χθες με τον Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ και τον Υφυπουργό της Ελλάδας και την κατάληξη μας να δημιουργήσουμε τεχνικές επιτροπές για επεξεργασία των κοινών προτάσεων, στις οποίες αναφέρθηκα εκτεταμένα χθες”.
“Ενημέρωσα”, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, “για τα θέματα της ενδιάμεσης λύσης και για τις συζητήσεις με το Ισραήλ, αλλά και τις αιτήσεις που κατατέθηκαν στη ΔΕΦΑ και οι οποίες εξετάζονται και ελπίζουμε σύντομα να μπορούμε να καταλήξουμε σε μία λύση, η οποία θα προμηθεύσει την Κύπρο το συντομότερο με φυσικό αέριο, κάτι που θα οδηγήσει στο να μειωθούν οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια”.
“Κατέθεσα και μία σκέψη για να τη συζητήσουμε”, δήλωσε ο κ. Συλικιώτης, “για τη σύσταση Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής, η οποία και με το διάλογό μας και τη συνεργασία της Κυβέρνησης με τα θεσμικά όργανα και με τα πολιτικά κόμματα θα μπει σε μιαν πιο θεσμική και μόνιμη βάση”.
Ερωτηθείς εάν το Συμβούλιο αυτό θα είναι πολιτικό ή τεχνοκρατικό, ο Υπουργός είπε ότι πιστεύει πως “θα πρέπει να είναι πολιτικό, με τη συμμετοχή βεβαίως και τεχνοκρατών” και “αυτό”, πρόσθεσε, “θα βοηθήσει να υπάρχει ένας καλύτερος διάλογος και μια καλύτερη συζήτηση”.
“Ο διάλογος που είχαμε σήμερα”, δήλωσε ο κ. Συλικιώτης, “βοηθά και την Κυβέρνηση και τα κόμματα να μπορούν να διαμορφώνουν απόψεις και να παρεμβαίνουν και να διαμορφώνουν και μιαν εισήγηση, για το κορυφαίο θέμα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος και που αφορά το μέλλον και την επιβίωσή μας, κυρίως οικονομικά για να μην πω και πολιτικά”.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν συζητήθηκε καθόλου το θέμα της (ΚΡΕΤΥΚ) Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, μετά και την παραίτηση Κασίνη, ο κ. Συλικιώτης δήλωσε πως “όχι”.
“Πρώτα – πρώτα”, συνέχισε ο Υπουργός Εμπορίου, “να πω ότι το θέμα εθίγη ακροθιγώς, υπάρχει πρόταση στη Βουλή, νομίζω ότι έχουμε συζητήσει στη Βουλή και δεν το συζητήσαμε το θέμα της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων”.
Κληθείς να σχολιάσει πρωινές δηλώσεις του κ. Κασίνη για το θέμα του καταστατικού της Εταιρείας, ο κ. Συλικιώτης είπε: “Για το καταστατικό τα είπα και χθες με δήλωσή μου, να μην τα επαναλάβω”.
“Αυτό που θεωρώ σωστό”, πρόσθεσε, “όταν κάποιος εκπροσωπεί τον Υπουργό, σε οποιαδήποτε συζήτηση, πρέπει να εκφράζει τον Υπουργό και το Υπουργείο. Έχει δικαίωμα και είναι ελεύθερος ο οποιοσδήποτε λειτουργός και δεν έθεσα ποτέ θέμα, τόσα χρόνια Υπουργός”, δήλωσε ο κ. Συλικιώτης, “να εκφράζει τις απόψεις του ο οποιοσδήποτε λειτουργός, αλλά, όταν εκπροσωπεί τον Υπουργό σε μιαν εκδήλωση, πρέπει να εκφράζει τις απόψεις του Υπουργείου”.
 .Your only favourite Cyprus Portal
 9/11/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin