Thursday, November 15, 2012

Αυξάνονται οι πιέσεις στο Βερολίνο για επαναφορά βίζας στα Βαλκάνια

Αυξάνονται οι πιέσεις στο Βερολίνο για επαναφορά της βίζας στα Βαλκάνια, λόγω της ραγδαίας αύξηση αιτήσεων για άσυλο.
Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ολλανδία απέστειλαν πρόσφατα επιστολή προς την Κομισιόν ζητώντας την επανεισαγωγή βίζας για τους κατοίκους των Δυτικών Βαλκανίων, λόγω της αύξησης των αιτημάτων για άσυλο από την εν λόγω περιοχή.
Στις 15 Σεπτεμβρίου ο Michele Cercone, εκπρόσωπος της επιτρόπου εσωτερικών υποθέσεων Cecilia Malmstrom, τόνισε ότι «η κατάσταση είναι ανησυχητική και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος ασύλου».

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους περίπου 3,400 Σέρβοι ζήτησαν άσυλο εντός της ΕΕ. Ακόμη, 1,100 από την ΠΓΔΜ, 865 από την Αλβανία και 600 από τη Βοσνία. Από το Κόσσοβο, που δεν έχει καταργηθεί η βίζα για την ΕΕ, υπήρξαν 1,970 αιτήσεις για άσυλο.
«Να επαναφερθούν οι βίζες»
Ο επικεφαλής της Ένωσης Πόλεων και Δήμων της Γερμανίας, Gerd Landsberg, τόνισε ότι ο αριθμός αιτούντων άσυλο από τη Σερβία και την ΠΓΔΜ έχει αυξηθεί κατά 140% το 2012 συγκριτικά με το 2011.
«Υπάρχουν ήδη προβλήματα σε συγκεκριμένα μέρη στην παροχή της απαραίτητης στέγασης», τόνισε.
«Η τάση νέων αφίξεων ακόμη αυξάνεται», συνέχισε, προσθέτοντας ότι μόνο τον Οκτώβριο έκαναν αίτηση για άσυλο 2,700 άτομα από τη Σερβία και 1,300 από την ΠΓΔΜ (FYROM).
Τέλος έκανε έκκληση για επαναφορά της βίζας για τις εν λόγω βαλκανικές χώρες ενώ έκανε λόγο και για «φυλλάδια που προωθούν ταξίδια στη Γερμανία για το χειμώνα».
 EurActiv.gr  



No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin