Wednesday, November 14, 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Παράνομη χρήση υγραερίου στην κίνηση αυτοκινήτων…

Αρκετοί χρησιμοποιούν, ήδη, το υγραέριο ως καύσιμο κίνησης.
Ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν αρχίσει να μετατρέπουν τα αυτοκίνητά τους για να κινούνται με υγραέριο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την ασφάλεια

Μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε χθες το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, να είναι έτοιμο το νομικό πλαίσιο που θα διέπει τη χρήση υγραερίου στην αυτοκίνηση. Σε χθεσινή της συνεδρία, η Επιτροπή Εμπορίου συνέχισε τη συζήτηση σε ό,τι αφορά τη χρήση υγραερίου στην κίνηση οχημάτων.


Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η εφαρμογή του συστήματος στην Κύπρο, εφόσον δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο. Όπως ανέφερε ο κ. Ζαχαρίου, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Εμπορίου, το νομικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2013, κατόπιν της ενδεδειγμένης διαβούλευσης με τα Υπουργεία Εργασίας σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας, και Εσωτερικών για τα θέματα των πρατηρίων, αλλά και τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

Ο κ. Ζαχαρίου υπέδειξε ότι σήμερα γίνεται παράνομη χρήση υγραερίου στην κίνηση αυτοκινήτων, υπενθυμίζοντας ότι αυτό απαγορεύεται με σχετικό διάταγμα του 1977. Είπε, ακόμη, ότι αρκετοί ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν αρχίσει να μετατρέπουν τα αυτοκίνητά τους για να κινούνται με υγραέριο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. «Είναι γι’ αυτό που πληροφορούμε τον κόσμο ότι η χρήση υγραερίου αυτήν τη στιγμή και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απαγορεύεται στον τόπο μας», υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι γίνεται χρήση χωρίς τις ανάλογες υποδομές και χωρίς τους ανάλογους ελέγχους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν αρκετοί συνάνθρωποί μας. «Η ποινή για όσους χρησιμοποιούν υγραέριο στην κίνηση είναι αναστολή της άδειας κυκλοφορίας», σημείωσε.

Να σταματήσει η παρανομία

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, αφού χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς η χρήση υγραερίου στην κίνηση είναι πολύ πιο φιλική περιβαλλοντικά και πολύ πιο οικονομική, είπε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία αναδείχτηκε το πολύ μεγάλο, όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα της παράνομης τοποθέτησης συσκευών και της χρήσης υγραερίου σε αυτοκίνητα, «το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο και πιθανώς να απειλεί την ασφάλεια του κοινού αλλά και των ίδιων των οδηγών». Ο κ. Κώστα επισήμανε ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και η Αστυνομία θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για να σταματήσει η παρανομία.

Να επιταχύνει τις διαδικασίες
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης δήλωσε ότι έχει εντοπιστεί ότι γίνεται κατάχρηση και παρανομία στην Κύπρο με τη χρήση του υγραερίου στα αυτοκίνητα χωρίς την απαραίτητη έκδοση άδειας. Σύμφωνα με τον κ. Βότση, κάποια πρατήρια τα οποία λειτουργούν για να εφοδιάζουν με υγραέριο δεν έχουν τις απαραίτητες άδειες, εξηγώντας πως ως εκ τούτου η Επιτροπή ζήτησε αυτή η παρανομία να αντιμετωπιστεί και να κατασταλεί. Ανέφερε, ακόμη, πως η Επιτροπή ζήτησε από το Υπουργείο Εμπορίου να επιταχύνει τις διαδικασίες, προκειμένου τουλάχιστον σε έξι μήνες να υπάρξει ειδική νομοθεσία, που να ρυθμίζει τη χρήση υγραερίου στην αυτοκίνηση.

Υπάρχουν καταγγελίες

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος ενέγραψε το θέμα στην Επιτροπή, είπε ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι πριν ακόμη δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και εφαρμοστεί η υγραεριοκίνηση, αρκετοί έχουν ξεκινήσει να κάνουν παράνομη μετατροπή των αυτοκινήτων τους και να χρησιμοποιούν παράνομα το υγραέριο ως καύσιμο κίνησης, γεγονός που, κατά τον ίδιο, δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των ιδίων, αλλά και τη δημόσια ασφάλεια.

Ο Γιώργος Περδίκης σημείωσε πως επιβάλλεται οι Αρχές να επισπεύσουν τη διαδικασία θέσπισης επαρκούς και ασφαλούς νομικού πλαισίου για τη χρησιμοποίηση του υγραερίου ως καυσίμου κίνησης στα αυτοκίνητα, και να εφαρμόσουν αυστηρές πολιτικές, ώστε μέχρι τη θέσπιση του πλαισίου αυτού να μη γίνεται παράνομα μετατροπή των αυτοκινήτων για χρήση του υγραερίου.

Υπέδειξε δε, πως παρά το γεγονός ότι πέρασαν δυόμισι μήνες από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα προς την κατεύθυνση υλοποίησης της απόφασης, αναφέροντας πως η Επιτροπή ζήτησε από τις αρμόδιες Αρχές να υποβάλουν χρονοδιάγραμμα και οδικό χάρτη, ώστε να εισαχθεί με νόμιμο και ασφαλή τρόπο η χρήση του υγραερίου από τα αυτοκίνητα μέχρι το τέλος του 2013. Ο κ. Περδίκης πρόσθεσε ότι μετά το υγραέριο, θα πρέπει να προωθηθεί και η χρήση του φυσικού αερίου στα αυτοκίνητα. 

.sigmalive.com

14/11/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin