Thursday, November 22, 2012

Ρώσοι και Κορεάτες τουρίστες κατακλύζουν τα Μετέωρα

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.
Πεσμένος κάθετα ο εσωτερικός τουρισμός αφού τα ελληνικά γκρουπ επιλέγουν μονοήμερες εκδρομές χωρίς διανυκτέρευση.

«Αυξημένες οι ανάγκες του κόσμου για να βρουν πνευματικό στήριγμα και ν' ακουμπήσουν» λένε οι μοναχές που κρατούν τα μοναστήρια με πολύ προσπάθεια και προσωπικό έργο.

Η Καλαμπάκα διαθέτει 3.500 κλίνες και μια αξιοζήλευτη υποδομή για φαγητό και διασκέδαση σε τιμές που εντυπωσιάζουν. Υπάρχει τα ακριβά τα χλιδάτα αλλά και απλά νοικοκυρεμένα ξενοδοχεία με το δωμάτιο και με 18 ευρώ και πλήρες γεύμα με χύμα κρασί σαλάτα και κυρίως πιάτο γλυκό με 10 ευρώ.

Ρεπορτάζ - Καλαμπάκα: Μελαχροινή Μαρτίδου (Χ)


Ο καιρός είναι έτοιμος να βρέξει, ενώ ταυτόχρονα ένα πέπλο ομίχλης αγκαλιάζει τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων που προκαλούν μια υπερκόσμια μυσταγωγία με τα μοναστήρια γαντζωμένα στις κορυφές τους και την πρόκληση να τα γνωρίσουμε ανεβαίνοντας 300 και πλέον σκαλιά. Το κέντρο του μοναχισμού, αλλά και οι εντυπωσιακοί μονόλιθοι στην καρδιά της θεσσαλικής γης συγκεντρώνουν ένα κύμα τουριστών που ειδικά φέτος έχει μεταλλαχθεί όπως διαπιστώνουν οι ντόπιοι στην Καλαμπάκα. Ο εσωτερικός τουρισμός φθίνει και στην θέση του προβάλλει ο προερχόμενος από την Ρωσία και την Κορέα. Πολύ λιγότεροι συγκρινόμενοι με άλλες χρονιές είναι οι Δυτικοευρωπαίοι, ελάχιστοι οι Αμερικανοί, ενώ οι σχιστομάτηδες όπως λένε τους Κορεάτες έρχονται με πακέτο διακοπών στην Τουρκία, περνούν στην Χίο και κάνουν ένα τουρ με δύο διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα βλέποντας το Βόλο, τους Δελφούς, τα Μετέωρα, την Θεσσαλονίκη και τους Φιλίππους Καβάλας για να ξαναμπούν στην Τουρκία και να πετάξουν μέσω Κων/πολης στην χώρα τους.
Μένουμε σένα ξενοδοχείο που ακτινοβολεί με μια δόση υπερβολής Ελλάδα κι έχει το όνομα του ιδιοκτήτη του Κώστα Φαμίση επίκουρου καθηγητή του ΤΕΦΑΑ. Αγάλματα σε φυσικό μέγεθος, κίονες, ψηφιδωτά παρουσιάζονται σε δάπεδα και ταβάνια μαρτυρώντας την αγωνία του να υπάρξει η συνέχεια της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Άνθρωπος ανήσυχος και μετέχων στο τοπικό γίγνεσθαι ο Κώστας Φαμίσης μόλις ολοκληρώνει ένα επιστημονικό άρθρο για την αναρρίχηση ενώ επιβλέπει με την φυσική του παρουσία τις ανάγκες του ξενοδοχείου που μέσα εργάζεται η σύζυγός του, ο ανεψιός του, ενώ η 93χρονη μητέρα του Αγγελική έχει ακόμη το γενικό πρόσταγμα στα της κουζίνας.


Η Καλαμπάκα ως πόλη είναι ανοιχτόκαρδη, αλλά κουβαλά τα ετερόκλητα στοιχεία της ελληνικής περιφέρειας με πυκνοκατοικημένο κέντρο και ακίνητα που κρύβουν σε κάποιες περιπτώσεις την αμεσότητα των βράχων, που αναζητά την δική της επιβίωση εν πολλοίς εξαρτώμενη από τον τουρισμό. Διαθέτει νυκτερινή ζωή μπαράκια και χώρους για να απολαύσεις ένα ποτό, μεγάλη πολιτιστική κίνηση μέσω συλλόγων και την μοναδική διετή σχολή ξυλογλυπτικής στην χώρα μας. Εκεί παρέχονται διαμονή και σίτιση δωρεάν στους σπουδαστές, οι οποίοι μπορούν αν θέλουν μετά να εξελίξουν τις γνώσεις τους να πάνε και στην ανάλογη σχολή μαρμαρογλυπτικής στην Τήνο.

Τα έξι επισκέψιμα μοναστήρια των Μετεώρων, είναι σήμερα αναστηλωμένα και με συντηρημένο στο μεγαλύτερο μέρος τους τον τοιχογραφικό τους διάκοσμο. Το 1989 η Unesco ενέγραψε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό και φυσικό αγαθό.


Τα έξι μοναστήρια των Μετεώρων, είναι σήμερα πλήρως αναστηλωμένα και με συντηρημένο στο μεγαλύτερο μέρος τους τον τοιχογραφικό τους διάκοσμο. Πεντακάθαρα, με μουσειακούς χώρους με ναούς, με σκηνώματα αγίων, με φιλόξενα αρχονταρίκια, αποτελούν και την συνέχεια του Αγίου Όρους και της μοναστικής πολιτείας των 30 μοναστηριών που κίνησαν το ενδιαφέρον το 1989 Unesco. Τα Μετέωρα εντάχθηκαν στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό και φυσικό αγαθό. Τουριστικοί οδηγοί και πληροφοριακοί χάρτες κυκλοφορούν σε πάνω από 10 γλώσσες, ενώ εδώ γίνεται η μεγαλύτερη πώληση εικόνων όλων των τεχνοτροπιών από τα ειδικά εκθετήρια πωλητήρια των μοναστηριών αλλά και των καταστημάτων με τουριστικά είδη και σουβενίρ που κάνουν χρυσές δουλειές.

Ανεβαίνουμε τα σκαλιά μιας ελικοειδούς διαδρομής που σε εντυπωσιάζει για τον τρόπο που δούλεψαν οι πετράδες της περιοχής με αντίξοες συνθήκες τα μοναστήρια στην κόψη των βράχων εξασφαλίζοντας θέα που κόβει την ανάσα. Παραμένουν κι ένα καταφύγιο ψυχών που υποφέρουν αφού εκεί προσφεύγουν άνθρωποι όλων των ηλικιών που θέλουν την εξ ύψους παρηγορία κόντρα στην κατάθλιψη και την απελπισία που απλώνει τα πλοκάμια της. Επενδύσαμε στα υλικά αγαθά και τον ατομικισμό και ξεχάσαμε τις έννοιες της αγάπης με ανιδιοτέλεια, της συμπόρευσης, της αλληλεγγύης θα πουν οι γερόντισσες όλες τους νεότατες και μορφωμένες που εντάχθηκαν στο μοναχισμό από επιλογή τους και προσπαθούν να βοηθήσουμε με το έργο του όπως μπορούν.

Οι Ρώσοι τουρίστες που είναι ορθόδοξοι παίρνουν λαδάκια, εικόνες, ασημένια δακτυλίδια με ευχές, αγιασμό και κεραλοιφές, οι Κορεάτες λευκώματα με φωτογραφικό υλικό όπως και το εκπληκτικό λεύκωμα των Μετεώρων στις τέσσερις εποχές των Τ. Λιάπη και Τ. Τζιλίνα, προϊόντα με ελαιόλαδο για το οποίο τρελαίνονται στην κυριολεξία, σαπούνια και σαμπουάν, μαγνητάκια, αγαλματίδια αρχαίων και οι Έλληνες τουρίστες αν και λιγότεροι είναι οι πιο καταναλωτικοί με δώρα κι ενθύμια από την επίσκεψή τους ημερολόγια, κομποσχοίνια, καντήλια, θυμιάματα με κρίνο κι άλλα αρώματα, εικόνες, τα πάντα. Ο κυριακάτικος εκκλησιασμός γίνεται μοναστηριακά πολύ πρωί με το σήμαντρο να χτυπά και την ιδιαίτερη μυσταγωγία στους ναούς των μονών με το φυσικό φως και το φως των κεριών τις διαυγείς φωνές και την ασκητική μορφή των καλογέρων και των μοναχών αναλόγως το που βρίσκεται κανείς. Η κατάνυξη του χώρου, του τοπίου, δημιουργεί πολλαπλά συναισθήματα αυτογνωσίας και θρησκευτικής πίστης. Μας προσφέρουν λουκούμι, καφέ και βουτήματα ενώ στο αρχονταρίκι καίνε τα κούτσουρα στο τζάκι και μια γλυκιά θαλπωρή μας ξεκουράζει σωματικά και ψυχικά. Τα φθινοπωρινά χρώματα της φύσης στις πορτοκαλί και χρυσοκίτρινες αποχρώσεις ντύνουν το γκρι των πέτρινων όγκων γλυκαίνοντας την ατμόσφαιρα.

Συναντάμε ένα νεανικό γκρουπ από την Ξάνθη, ένα ΚΑΠΗ από την Πάτρα και ένα γκρουπ Βούλγαρων που δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους με την ξενάγηση και την απαράμιλλη ομορφιά των Μετεώρων.




ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ UNESCO ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ





Τα 6 μοναστήρια που λειτουργούν έως σήμερα είναι:
• Η ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Αναπαυσά (1150)
• Η μονή του Ρουσάνου ή Αρσάνη (1288)
• Η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, «Μεγάλο Μετέωρο» που είναι κτισμένη πάνω στον μεγαλύτερο βράχο που ονομάζεται «Πλατύς Λίθος». Στο Μεγάλο Μετέωρο βρίσκεται και το ασκηταριό του Αγίου Αθανασίου του Μετεωρίτου
• Η μονή των Αγίων Πάντων ή Βαρλαάμ που είναι η δεύτερη σε μέγεθος μονή των Μετεώρων (1350)
• Η μονή της Αγίας Τριάδος που ιδρύθηκε από το μοναχό Δομέτιο το 1438
• Η γυναικεία μονή του Αγίου Στεφάνου
Επισκέψιμα είναι επίσης τα μοναστήρια:
• Μονή της Υπαπαντής
• Μονή Αγίου Νικολάου Μπάντοβα στη θέση «Κοφίνια»
• Η Δούπιανη, σήμερα ναός της Ζωοδόχου Πηγής που ίδρυσε ο μοναχός Νείλος
• Μονή Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά
• Μονή του Αγίου Πνεύματος ή μονή των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, η οποία θεωρείται ότι είναι η αρχαιότερη μονή των Μετεώρων
Η ονομασία «Μετέωρα» είναι νεότερη και δεν αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς. Τα Μετέωρα οφείλουν το όνομά τους στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, κτήτορα της μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (γνωστό και ως Μεγάλο Μετέωρο). Ο Άγιος Αθανάσιος ονόμασε έτσι τον «πλατύ λίθο›, το 1344 (όταν τον ανέβηκε για πρώτη φορά). Σύμφωνα με τις πιο έγκυρες πηγές, οι πρώτοι αναχωρητές εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αυτή το 12 αιώνα. Στα μέσα του 14ου αιώνα, ο μοναχός Νείλος συγκέντρωσε όσους ζούσαν απομονωμένοι στις σπηλιές των βράχων, γύρω από την σκήτη της Δούπιανης. Έτσι οργανώθηκε ο μοναχισμός στα Μετέωρα.
.xronos.gr
22/11/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin