Wednesday, November 28, 2012

Διπλωματικός οργασμός στην Τουρκία με ορμητήριο την Αδριανούπολη

Η ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ .
Συνωστισμός διπλωματών,  βουλευτών, δημάρχων για τα εγκαίνια του στρατηγικού διπλωματικού γραφείου του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Με το βλέμμα στραμμένο στο ισλαμικό τόξο των Βαλκανίων, από την ιστορική πρωτεύουσα του οθωμανισμού ο υφυπουργός των Εξωτερικών έκανε επίδειξη ισχύος της Τουρκίας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
 

Στην αυλή της νομαρχίας Αδριανούπολης στεγάζεται το νέο διπλωματικό στρατηγείο που δημιούργησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δίνοντας έμφαση σε ζητήματα της Θράκης ένθεν κι ένθεν στελεχώνοντάς το μάλιστα με πρέσβη, τρεις προξένους και πλειάδα διπλωματικών υπαλλήλων, γραμματείς κλπ. 

Τα εγκαίνιά του αποτέλεσαν το γεγονός των ημερών κι έγιναν από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κουρού Νατζί, ενώ το παρόν τους έδωσαν ο πρέσβης Μετίν Κιλίτς και όλοι οι διπλωμάτες. Η νέα υπηρεσία θα ασχολείται με τα συμβαίνοντας στις διεθνείς σχέσεις και συγκεκριμένα ένας πρόξενος θα έχει αποκλειστικά τα θέματα της ελληνικής Θράκης και της μειονότητας, ένας δεύτερος τα ζητήματα των Βαλκανίων και του ισλαμικού τόξου, κι ένας τρίτος την βόρεια Θράκη και την Βουλγαρία που επίσης εγείρονται μειονοτικά ζητήματα. 
Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι στα περιβόητα αυτά εγκαίνια που δόθηκε μεγάλη προβολή και δημοσιότητα ήταν τόσο ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής, όσο και ο Τούρκος πρόξενος της Φιλιππούπολης, ενώ από ελληνικής πλευράς παρέστη η πρόξενός μας στην Αδριανούπολη Κατερίνα Βαρβαρήγου.

Βλέπει κανείς πόσο αναβαθμίζονται και δημιουργούνται υπηρεσίες στελεχωμένες με γεράκια της διπλωματίας και πόρους, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου η υπηρεσία πολιτικών υποθέσεων που εδρεύει στην Ξάνθη, φυτοζωεί με ελάχιστα στελέχη προσπαθώντας να λειτουργήσει εκ των ενόντων δεχόμενη πολλές φορές κι αναιτιολόγητα τα πυρά του Τύπου.
Με χαρά λοιπόν αναφέρονται τα μειονοτικά έντυπα κι όχι μόνο, ότι δεν έγινε τυχαία το παράρτημα του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Αδριανούπολη, την πρωτεύουσα όπως την αποκαλούν των Οθωμανών, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών σ’ ένα παραλήρημα κομπορρημοσύνης αναφέρθηκε στην κραταιά Τουρκία με την οικονομική ισχύ που τα τελευταία 10 χρόνια καταγράφει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και έτσι αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο μεταξύ των γειτονικών χωρών στα θέματα της πολιτικής. Ο Τούρκος νομάρχης Αδριανούπολης στην ομιλία του εκθείασε και τα διπλωματικά γραφεία στα Βαλκάνια λέγοντας ότι στις τελευταίες πέντε περιοδείες που έκανε σε διάστημα τριών μηνών παρατήρησε ότι «οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΞ αντανακλούν με πολύ ωραίο τρόπο την αλλαγή νοοτροπίας του υπουργείου Εξωτερικών». 
Αντίθετα συρρικνωμένη είναι η υπηρεσία πολιτικών υποθέσεων στην Ξάνθη όπου μετά την αποχώρηση του πρέσβη Αλέξη Αλεξανδρή στα νέα του καθήκοντα στην Γενεύη τον Ιανουάριο στον ΟΗΕ, ως υπεύθυνος μειονοτήτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν παρατηρείται ενδιαφέρον για την αναπλήρωσή του αφού με τις αποδοχές που έχουν επίσης μειωθεί, κανένας διπλωμάτης δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον για την εγκατάστασή του στην Θράκη. Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων και από ελληνικής πλευράς όταν βλέπουμε ότι οι γείτονες βρίσκουν κάθε αφορμή για να δείχνουν την υπεροχή τους και στα θέματα αυτά.

Μελαχροινή Μαρτίδου
28/11/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin